Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 8. 2012,
18.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 8. 2012, 18.24

7 let, 12 mesecev

ZSSS: Del pokojninske reforme je "odmik od solidarnosti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predlog pokojninske reforme, ki bo po besedah Vizjaka pripravljen do konca meseca, bo vseboval tudi individualne informativne izračune. V ZSSS temu nasprotujejo.

V prvi fazi namerava vlada spremeniti pogoje predčasnega upokojevanja, pozneje pa bo treba dvigniti tudi upokojitveno starost. Reforma bo vključevala informativne individualne račune in dodatno pokojninsko zavarovanje. Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je v izjavi za javnost poudaril, da je treba zaradi znižanja bonitetnih ocen Slovenije novi pokojninski zakon nujno sprejeti čim prej. Njegovo izhodišče je pokojninska reforma, ki je v prejšnjem mandatu padla na referendumu, pri čemer nameravajo iz njega izluščiti tista vprašanja, ki so povzročila konflikt s socialnimi partnerji. Vizjak: Turboprocedure ne bo Vizjak je povedal, da si želi, da bi reforma začela veljati s prihodnjim letom. "Veliko je bilo o zakonu že povedanega, zdaj bomo govorili samo še o piljenju tistih vsebinskih sklopov, ki so takrat ostali nedodelani," je pojasnil in dodal, da zato niti ne pričakuje "časovno zahtevne diskusije na temo". Tako meni, da bosta mesec ali dva pogajanj zadostovala za dogovor, vendar pa to po njegovem mnenju "ne pomeni turboprocedure". Če pa bo kdo od partnerjev blokiral reforme, pa se bodo morali po njegovih besedah politično odločiti, kako naprej. Predlog bo pripravljen do konca meseca, hkrati pa tudi predloga zakona o delovnih razmerjih in novele zakona o urejanju trga dela. Do konca tedna pa bo sprožen postopek medresorskega koalicijskega usklajevanja.

Upokojitvena starost bo višja Vizjak je ob tem predstavil tudi nekatere predvidene rešitve v predlogu pokojninske reforme. Kot je pojasnil, na novo odmerjene pokojnine po veljavnem zakonu upadajo, ker se odmerni odstotek vsako leto zniža za pol odstotne točke. "Z reformo bomo to upadanje ustavili, sicer bo odmerni odstotek upadal še do leta 2024," je dejal.

Obenem pa se je po njegovem prepričanju treba odzvati na demografska gibanja. "Ne moremo si zatiskati oči - upokojenec po zdajšnjih pogojih prejema pokojnino vse več časa in za to potrebujemo vse več denarja, na drugi strani pa je vse manj zavarovancev. Zato moramo spremeniti pogoje upokojevanja, še zlasti predčasnega," je poudaril.

Napovedal je, da bodo v prvi fazi, to je v prehodnem obdobju petih let, zelo omejili možnost, da se ljudje upokojijo pred izpolnjeno polno delovno dobo. "Po tem obdobju pa bomo zvišali tudi upokojitveno starost," je napovedal minister. O znižanju upokojitvene starosti zaradi otrok pa je povedal, da bodo pri otrocih in vojaščini "zadržani". Konkretnih številk o minimalni starosti za starostno upokojevanje ter zahtevani delovni dobi minister ni želel razkriti, je pa dejal, da so v reformi predvidene nove in inovativne rešitve, kako vzpodbuditi ljudi, da čim dlje vztrajajo pri zaposlitvi.

V nov pokojninski zakon nameravajo vključiti tudi dodatno pokojninsko zavarovanje. Danes je po Vizjakovih besedah namreč že precej utrjeno prepričanje, da bo z osnovno pokojnino težko živeti in da je zato modro varčevati za starost. Minister ob tem napoveduje tudi uvedbo informativnih individualnih računov, na kar se Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije že pripravlja. Nagibajo se k elektronskemu delovanju sistema in k temu, da bo vsak zavarovanec lahko dobil podatek o vplačanih prispevkih na svoj račun.

Sicer pa je Vizjak še dejal, da so bili ob proračunskih dokumentih za leti 2013 in 2014 predlagani tudi nekateri dodatni rezi v odhodke. Vlada je nekaj dodatnih rezov potrdila, nekatere pa je zavrnila - večinoma je zavrnila tiste predloge, ki ponovno posegajo v pokojnine, socialne transferje in podobno.

Semolič: Ni reforme, ki bi bila uspešna, če ne bomo odpirali novih delovnih mest V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa informativnim individualnim računom, ki bodo del pokojninske reforme nasprotujejo. Kot je za STA povedal predsednik ZSSS Dušan Semolič, gre za "odmik od solidarnosti". Kot je povedal se sindikati strinjajo, da sistem potrebuje omogočanje boljše informiranosti ljudi, ne strinjajo pa se z idejo, ki je v ozadju individualnih računov. Meni namreč, da gre za odpravljanje solidarnosti med ljudmi in med generacijami.

O Vizjakovi napovedi, da bodo del reforme tudi dodatna pokojninska zavarovanja je Semolič povedal, da to ne sme biti alternativa obveznemu pokojninskemu zavarovanju. "Dodatno pokojninsko zavarovanje ne bi smelo biti izgovor, da bi znižali pravice iz obveznega pokojninskega zavarovanja," je pojasnil. Ne morejo biti vsi deležni dodatnega pokojninskega zavarovanja, je povedal in dodal, da sindikati zato ščitijo obvezno pokojninsko zavarovanje.

Pokojninska reforma je sicer, kot pravi, potrebna. Povečevanje upokojitvene starosti zanj ni sporno, opozarja pa, da je treba ogromno storiti na področju varovanja zdravja ljudi, da bi ti dejansko lahko delali dlje.

Po njegovih besedah delovanje pokojninske blagajne sicer najbolj prizadene brezposelnost. "Ni reforme, ki bi bila uspešna, če v tej družbi ne bomo odpirali novih delovnih mest in zaposlovali ljudi," je dejal.

Ne spreglejte