Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2017,
14.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Natisni članek

noad Policija nasilje Facebook

Torek, 14. 2. 2017, 14.12

6 let, 6 mesecev

Pretepeni 26-letnik je umrl, osumljencema grozi do 15 let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Policija | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Žrtev včerajšnjega pretepa, ki ga je eden od storilcev v živo predvajal na Facebooku, je danes umrla v ljubljanskem kliničnem centru. Tožilstvo bo zato v obtožnici za storilca, ki sta v priporu, zahtevalo višje kazni.

Policisti so včeraj dobili prijavo nasilja, ki sta ga osumljenca v živo predvajala na Facebooku. Takoj so izvedli iskalno akcijo in izsledili kraj dogajanja, kjer so na travniku našli hudo pretepenega 26-letnika. Moškega so odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana, tam je danes za posledicami poškodb umrl, kar so potrdili tudi na novomeški policijski upravi.

Strožja kazen

Osumljenca za napad, stara 20 in 29 let, so danes zaslišali pred preiskovalnim sodnikom v Krškem, ta je zanju odredil pripor. Motiv še ni znan, po prvih ugotovitvah policistov naj bi se pretep začel zaradi besednega spora ob popivanju.

Sprva naj bi ju organi pregona sumili storitve kaznivega dejanja posebno hude telesne poškodbe, za katero je zagrožena kazen od enega do deset let zapora. 

Zaradi smrti žrtve pa bodo zdaj spremenili kvalifikacijo kaznivega dejanja v povzročitev posebno hude telesne poškodbe, katere posledica je smrt. Za to dejanje je zagrožena kazen od treh do 15 let zapora.

Najprej spor, nato surovi pretep

Žrtev so v noči na ponedeljek našli na travniku v okolici Podbočja na območju Krškega močno poškodovano in okrvavljeno po vsem obrazu in glavi. Policija je zanikala, da bi bil v pretepu uporabljen nož ali kakšen drug predmet.

Takoj ko so poskrbeli za žrtev, so policisti izvedli iskalno akcijo za storilci dejanja. Po posnetku so okoli sto metrov od žrtve kmalu našli in prijeli 20- in 29-letnega osumljenca (drugega je policija že večkrat obravnavala zaradi premoženjskih kaznivih dejanj ter kaznivih dejanj zoper premoženje in telo). Aretaciji se nista upirala, je povedal pomočnik vodje novomeških kriminalistov Matjaž Štern

Med preiskavo so policisti ugotovili, da so se osumljeni in oškodovani ponoči družili v bližini kraja pretepa. Med oškodovanim ter enim izmed osumljenih se je najprej vnel besedni spor. Nato se je žrtev s kolesom odpeljala, a se je vrnila. Sledil je brutalen pretep, ki sta ga osumljenca posnela in tudi predvajala v živo na družbenem omrežju. Policija o motivu še ne more govoriti, saj so bili vsi trije vpleteni prijatelji oziroma znanci. Osumljenca sta bila pod vplivom alkohola, je še potrdil Štern. 

Uporabniki socialnih omrežij pomagali policistom

Kot je povedal Štern, so jih s PU Maribor v ponedeljek ob približno tretji uri zjutraj obvestili o anonimnem klicu, ki so ga malo pozneje s podobno vsebino prejeli tudi na policijski postaji Krško, in sicer, da "prek enega od socialnih omrežij spremljajo posnetek nasilja nad neznanim mlajšim moškim, ki naj bi imel prerezan vrat in se nad njim še kar izživljajo".

Štern je še poudaril, da je k razkritju dejanja in prijetju storilcev pripomoglo predvsem prisebno in odgovorno ravnanje uporabnikov socialnih omrežij, ki so sporno vsebino takoj prijavili. Za omenjeno se je vsem zahvalil.

Posnetek je Facebook na zahtevo slovenske policije umaknil po več kot 12 urah od objave, v tem času pa si ga je ogledalo kar 250 tisoč ljudi. Po navedbah Boštjana Lindava, pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije GPU, se je Facebook odzval razmeroma hitro, a dodal, da je vsako spletno objavo skoraj nemogoče popolnoma umakniti s spleta. Glede na to, da je osumljenec posnetek sam objavil na spletu, policija po Lindavovih besedah nima zadržkov, da posnetka ne bi uporabila kot dokazno gradivo.

"Pri takih ljudeh težko govorimo o zdravljenju, saj nimajo duševne bolezni, ampak gre za moteno osebnost, ki se je razvijala daljši čas." | Foto: Osebni arhiv "Pri takih ljudeh težko govorimo o zdravljenju, saj nimajo duševne bolezni, ampak gre za moteno osebnost, ki se je razvijala daljši čas." Foto: Osebni arhiv "Takšni ljudje niso sposobni predvideti posledic svojih dejanj"
"Tudi meni je uganka, kakšen bi bil motiv snemanja in objave pretepa. To je konec koncev velika neumnost, saj je po objavi zanesljivo, da bodo policisti storilca in tistega, ki je to posnel, namesto da bi dejanje ustavil, prijeli. Pri storilcih gre verjetno za sociopatske motnje. To pomeni, da težko predvidijo posledice svojih dejanj, tako samega pretepanja kot tudi objave na Facebooku. To je ena izmed značilnosti ljudi, ki imajo tudi težave z agresivnostjo in obvladovanjem jeze," pravi psiholog Peter Umek in dodaja:

"Preoblikovanje človeka je zelo težko. Samo zapor k temu ne doprinese. Veliko ljudi, ki pridejo iz zapora, ponavlja svoja dejanja. Pri takih ljudeh težko govorimo o zdravljenju, saj nimajo duševne bolezni, ampak gre za moteno osebnost, ki se je razvijala daljši čas. Pri njih je mogoče doseči vsaj to, da vzpostavijo nadzor nad svojimi dejanji, težko pa jih je spremeniti."

Vse več kaznivih dejanj se širi v spletno okolje, policija nemočna

Policija obsoja vsakršno takšno objavo na spletu. Kot je poudaril Lindav, so na policiji v preteklosti že večkrat dali pobudo za pravno ureditev, vendar so bili vedno deležni očitkov tako pristojnih organov kot javnosti, da želijo uvesti cenzuro.

Dejstvo je, da se vse več kriminalitete širi v spletno okolje, tudi posnetki kaznivih dejanj, pooblastila policije pa so v tem primeru omejena. "A zadnji dogodek je pokazal, da tudi javnost obsoja tovrstna dejanja," je dejal pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije GPU.

Kljub vrsti nasilnih dejanj, ki so se v zadnjih dneh zgodila v Sloveniji, naša država ostaja varna država, "ne nazadnje so bili storilci vseh prej omenjenih dejanj prijeti in so že bili ali pa bodo v kratkem privedeni pred pravosodne organe. Statistični podatki tudi za daljše časovno obdobje ne izkazujejo povečanja tovrstnih kaznivih dejanj, slovenska policija pa je prav na področju krvnih deliktov izredno uspešna, saj se preiskanost teh kaznivih dejanj giblje med 97 in 100 odstotki. Tudi število ropov je v zadnjih petih letih neprestano padalo, preiskanost pa se giblje med 37 in 42 odstotki," je povedal Lindav.

Število obravnavanih kaznivih dejanj, delež preiskanosti  in število osumljenih oseb (statistične osebe) po 115. in 116. členu KZ za obdobje 2010-2016:

tabela | Foto:


Število obravnavanih kaznivih dejanj, delež preiskanosti, število osumljenih oseb (statistične osebe) in zaznana materialna škoda po 206. členu KZ za obdobje 2010-2016:

tabela | Foto:

Ne spreglejte