Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 8. 2016,
13.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Marijino vnebovzetje katoličani Stanislav Zore

Ponedeljek, 15. 8. 2016, 13.04

6 let, 6 mesecev

Ljubljanski nadškof na Brezjah pozval k usmiljenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Brezje, romanje na Brezje, Stanislav Zore | Foto STA

Foto: STA

V Katoliški cerkvi danes praznujejo Marijino vnebovzetje. Na Brezjah je dopoldne mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Na praznik Marijinega vnebovzetja se je danes na Brezjah zbralo okoli 3.500 ljudi. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v osrednji maši izpostavil pomen usmiljenja. Opozoril je, da pravičniška drža do drugih ne more ničesar spremeniti, temveč mora vsak začeti pri sebi.

Kot je pojasnil Zore, v letu usmiljenja presojamo vse oblike nasilja nad stvarstvom in nad človekom. Ob tem se je treba varovati skušnjave, da bi se pri presojanju spoštovanja stvarstva in človeka ozirali samo k sosedu.

"Kako pravičniški smo lahko, ko razgaljamo različne oblike izkoriščanja in krivic v svetu. Kako pretanjen občutek za pravico lahko pokažemo takrat, ko se bodisi v medijih bodisi v osebnih pogovorih ukvarjamo s tem, kar se dogaja v tretjem svetu, ali pa v tistih državah in sistemih, ki nam zaradi ideoloških očal, ki jih nosimo, niso blizu, in zato brezobzirno kažemo s prstom nanje," je dejal.

Zbralo se je okoli 3.500 ljudi. | Foto: STA , Zbralo se je okoli 3.500 ljudi. Foto: STA ,

Škofje ob velikem šmarnu poudarili pomen usmiljenja

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja je slovesno po cerkvah po vsej državi. Številni verni so se odpravili v romarska središča. V večjih Marijinih svetiščih so dopoldne maševali škofje. Obnovili so posvetitev slovenskega naroda Mariji. V nagovoru zbranim so izpostavili, da je današnji praznik za verne praznik upanja, in poudarili pomen usmiljenja.

Marijino vnebovzetje je največji cerkveni Marijin praznik. Čeprav gre za enega najstarejših Marijinih praznikov, katerega prve omembe segajo v obdobje pred četrtim stoletjem, pa je versko resnico, da je bila Marija "po končanem teku svojega zemeljskega življenja s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo", šele leta 1950 slovesno razglasil papež Pij XII.
Ne spreglejte