Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2022,
16.55

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

29

Natisni članek

odstop NIJZ Milan Krek

Četrtek, 30. 6. 2022, 16.55

1 leto, 9 mesecev

Znano je, kaj je Krek zapisal v odstopni izjavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

29

Milan Krek | Milan Krek napoveduje, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, "ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo in tudi kaznivo". | Foto Ana Kovač

Milan Krek napoveduje, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, "ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo in tudi kaznivo".

Foto: Ana Kovač

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, zapisal, da je odločitev sprejel "po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali" nad njim po menjavi vlade. Meni, da bi z vztrajanjem na funkciji povzročil škodo NIJZ.

Da je Krek odstopil, je STA neuradno izvedela že v sredo, danes pa je uradna potrditev o njegovem odstopu prišla tudi iz dnevnega reda današnje izredne seje sveta NIJZ, na katerem so se seznanili s Krekovo odstopno izjavo.

Milan Krek
Novice Neuradno: Krek naj bi odstopil z mesta direktorja NIJZ

Kot je Krek zapisal v odstopni izjavi, je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo, ker je mnenja, "da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ in bi moral biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj NIJZ".

Meni, da bi v tem trenutku z vztrajanjem na funkciji povzročal škodo NIJZ zaradi "nadaljnjega blatenja v javnosti in posledično vzbujanjem dvoma v sporočila in priporočila NIJZ". V luči ponovnega porasta koronavirusnih okužb je to škoda, ki je noben specialist javnega zdravja ne bi želel povzročiti. "Ker ne vidim drugega izhoda, moram kljub vsemu odstopiti," je dodal.

Milan Krek
Novice Milan Krek: Robert Golob zahteva mojo glavo, eksekutor je Bešič Loredan

Napovedal je še, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, "ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo in tudi kaznivo".

Informacije, da Krek namerava odstopiti, so v medijih sicer zaokrožile v začetku junija. Za STA je tedaj povedal, da politika pritiska nanj, naj odstopi, a da tega ne namerava storiti. Na položaj namreč ni bil imenovan politično, ampak na podlagi strokovnih kompetenc, je zagotovil.

Milan Krek
Novice To je naredila vlada, da se je znebila Kreka

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je večkrat pojasnil, da ne uživa njegovega zaupanja, a da je morebitna razrešitev v pristojnosti sveta NIJZ.

Po odstopu Kreka za v.d. direktorja NIJZ imenovali Gabrovca

Člani sveta NIJZ so se na današnji izredni seji seznanili s Krekovo odstopno izjavo in za v. d. direktorja imenovali Branka Gabrovca, ki je napovedal, da bo NIJZ vodil transparentno in učinkovito. Po besedah predsednika sveta NIJZ Mitje Blaganjeta se Krek vreča na delovno mesto vodje območne enote NIJZ v Kopru.

Predsednik sveta NIJZ se je v izjavi po seji sveta Kreku zahvalil za delo, ki ga je opravil v preteklih težkih dveh leti, zaznamovanih z epidemijo covida-19. "Hkrati pa se zahvaljujem tudi Branku Gabrovcu, da je podal soglasje k imenovanju in zbral pogum, da v teh časih kot vršilec dolžnosti prevzame vodenje NIJZ," je dejal. Dodal je, da je bil Gabrovec edini kandidat, ki je v tako kratkem času podal soglasje in bil pripravljen prevzeti opravljanje te funkcije.

Ivan Eržen
Novice Eržen: Računam na plodno sodelovanje s Krekom

Po njegovih besedah je zdaj priložnost, da pozabimo na pretekli dve leti in se zazremo v prihodnost. Tako Gabrovec kot pred kratkim imenovani v. d. strokovnega direktorja Ivan Eržen sta po oceni Blaganjeta položaja nastopila v težkih in negotovih časih.

Gabrovec je napovedal, da bo NIJZ upravljal kar se da transparentno in učinkovito in poskrbel, da bodo zaposleni delali v prijetnem in spodbudnem okolju.

Z razrešitvijo se mora sicer seznaniti in k njej podati soglasje tudi vlada, je pojasnil Blaganje.

Ne spreglejte