Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 2. 2021,
9.49

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

43

Natisni članek

virus Koronavirus epidemija

Nedelja, 14. 2. 2021, 9.49

3 leta, 2 meseca

Včeraj potrdili 329 okužb. Bomo rumeno fazo sproščanja ukrepov dosegli že marca? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

43

Ljubljana_maske | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V Sloveniji so v soboto ob 1.848 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 329 ljudeh. Umrlo je 12 bolnikov. Po ocenah Instituta Jožef Stefan (IJS) epidemija v Sloveniji počasi upada in bi lahko ob enakem trendu razvoja v rumeno fazo prešli v začetku marca.

Novice Sproščanje ukrepov: konec omejitve gibanja na občine, odpirajo se šole #video

Po podatkih vlade so v soboto ob opravljenih 1.848 PCR-testih odkrili 329 novih okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal  17,8 odstotka. Opravili so tudi 5.275 hitrih antigenskih testov (HAT). Od 13. februarja naprej se vsi pozitivni rezultati na hitrih testih potrjujejo s PCR-testi.

Število hospitalizacij se še naprej zmanjšuje

V bolnišnicah se je v soboto zdravilo 740 bolnikov, od tega 139 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so včeraj odpustili 31 oseb, na novo pa je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 45 oseb. Umrlo je še 12 bolnikov, od začetka epidemije se je število smrti povzpelo do 3.717, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih nekoliko nižje kot dan pred tem, in sicer znaša 823. Tudi število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi bolezni covid-19, se še naprej znižuje. Število potrjenih primerov okužbe na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa je 612.

Trenutno imamo 12.907 aktivnih okužb, ocenjuje NIJZ. Doslej so sicer okužbo potrdili že pri 179.482 osebah. Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 70.752 oseb, z dvema pa 47.647.

V rumeno fazo v začetku marca?

V projekciji širjenja bolezni covid-19 v Sloveniji, ki jo pripravljajo na Institutu Jožef Stefan (IJS), epidemija v Sloveniji počasi upada. Ocenjujejo tudi, da se vsakih deset dni prekuži približno odstotek populacije. Reprodukcijsko število R je približno 0,83. To pomeni, da ena oseba v povprečju okuži manj kot eno osebo. Ocene nakazujejo, da bi lahko nov, bolj kužen sev postal dominanten konec aprila in takrat bi se lahko krivulje, s katerimi spremljamo trend epidemije, zopet obrnile navzgor.

Epidemiologi bodo lahko po oceni IJS spremljali stike, kar najbolj učinkovito zmanjša širjenje virusa, takrat, ko bo povprečno število pozitivnih testov upadlo pod 300 na dan. "S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih bi lahko to stanje dosegli konec marca," ugotavljajo.

Na nacionalni ravni smo trenutno v oranžni fazi, za prehode med različnimi fazami pa morata biti izpolnjena dva pogoja, in sicer tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitalizacij. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli v začetku marca," kažejo analize IJS. 

gledanje televizije
Novice Otroci v obdobju epidemije za zasloni dvakrat več časa kot običajno

O cepljenju

O vplivu cepljenja na dinamiko epidemije na IJS pojasnjujejo, da dokler ne bo precepljenih in imunih vsaj deset odstotkov populacije, torej več kot 200 tisoč ljudi, ta skoraj ne bo opazen. Desetodstotna precepljenost namreč pomeni le deset odstotkov manjše reprodukcijsko število, kot je sicer.

"Zato je kljub cepljenju zelo pomembno, da ostanemo pri izvajanju veljavnih priporočil dosledni (redno zračimo zaprte prostore, na javnih mestih uporabljamo zaščitno masko, vzdržujemo socialno distanco, umivamo/razkužujemo roke, uporabljamo aplikacijo #OstaniZdrav in o simptomih obveščamo svoje stike), saj le tako lahko najhitreje zmanjšamo število okuženih oseb na raven, ko bo lahko učinkovito začela delovati epidemiološka služba," še pojasnjujejo.

Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje, ki je za zdaj nekajkrat hitrejše od hitrosti cepljenja. | Foto: Ana Kovač Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje, ki je za zdaj nekajkrat hitrejše od hitrosti cepljenja. Foto: Ana Kovač

Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje (ocena: okoli 20 tisoč novih okužb na teden), ki je za zdaj nekajkrat hitrejše od hitrosti cepljenja. "Poleg tega se v tej fazi cepi rizično populacijo, medtem ko se okužbe širijo po celotni populaciji. A prekuževanje je vselej na račun zdravstvenih (in gospodarskih) posledic, saj okuženi zbolijo, cepljeni pa ne," ugotavljajo.

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12-krat toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,35 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300. prebivalec.

V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva (ocena: 4-krat toliko kot potrjenih primerov v drugem valu). Trenutno je delež kužnih približno 2 % prebivalstva oz. približno vsak 40. prebivalec.

Z jutrišnjim dnem se odpira več dejavnosti

Ker so prihodnji teden v vzhodnem delu države počitnice, se bo tako jutri po poročanju STA v šolske klopi vrnilo približno 107 tisoč učencev in šest tisoč učiteljev iz zahodnega dela Slovenije, 83 tisoč učencev iz vzhodnega dela države pa se bo v šole vrnilo 22. februarja. V srednje šole se bo jutri vrnilo tudi približno 11 tisoč srednješolcev. Spet bo v šolskih prostorih potekal tudi praktični pouk ter izobraževanje odraslih.

Poleg dijakov zaključnih letnikov bodo lahko v ponedeljek v šolo znova odšli dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, dovoljena je tudi praksa. Dijaški in študentski domovi po pisanju STA ostajajo zaprti, razen za dijake zaključnih letnikov, ki se vračajo v šole, ter študente, ki na fakultetah ali visokih šolah opravljajo izpite oziroma laboratorijske vaje.

Izjema so tudi dijaki in študenti tujci. V višjih in visokih šolah ter na fakultetah bodo s ponedeljkom dovoljeni izpiti in seminarji za do 10 udeležencev. Svoja vrata pa bodo jutri odprle tudi vse trgovine. Hkrati v nobeni dejavnosti ne bo več zahtevan negativni test na novi koronavirus za potrošnike.

Cepljenje v Izraelu
Novice Najhitrejši pri cepljenju na svetu, a epidemije še zdaleč niso ustavili

 

Ne spreglejte