Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 7. 2017,
10.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

vreme vročina

Petek, 7. 7. 2017, 10.40

6 let, 6 mesecev

Živo srebro do 35 stopinj Celzija, popoldne mogoče vročinske nevihte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Vročina poletje kopalke | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Slovenijo je zajel drugi vročinski val, ki prinaša temperature do 35 stopinj Celzija. Agencija za okolje opozarja pred veliko toplotno obremenitvijo, za popoldne in zvečer pa napoveduje vročinske nevihte. Sredi prihodnjega tedna se obeta sprememba.

Po podatkih Agencije za okolje bo danes in konec tedna večinoma sončno. Najvišje temperature bodo od 30 do 35 stopinj Celzija, ki jih bodo v popoldanskem in večernem času ponekod shladile vročinske nevihte.

"Čar vročinskih neviht je, da je težko napovedati njihovo lokacijo, se pa običajno pojavljajo v bolj hribovitem svetu," je na vprašanje o tem, kateri deli Slovenije naj se pripravijo na morebitno hudo uro odgovoril Brane Gregorčič iz Agencije za okolje. "Neviht ne bo veliko, kjer pa bodo, so lahko tudi bolj intenzivne, a na manjšem območju," je še dodal.

Nevihte že povzročale nevšečnosti, ponekod toča

Nevihtno vreme je popoldne od severa prešlo Slovenijo in povzročilo največ nevšečnosti v občini Slovenska Bistrica, pa tudi drugod na Štajerskem in Gorenjskem. Ponekod je padala toča, meteorna voda je poplavljala objekte, močni sunki vetra pa so polomili nekaj dreves, piše na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Največ posledic je nevihtno vreme pustilo v občini Slovenska Bistrica. Občino je zajelo neurje s točo okoli 17.30 in med drugim poškodovalo streho gospodarskega poslopja. Gasilci prostovoljnih gasilskih društev Tinje in Šmartno na Pohorju so s folijo prekrili dve zaradi toče poškodovani strehi. Meteorna voda je poplavljala objekte. Vdrla je tudi v vinsko klet.

Veliko dela s prečrpavanjem meteorne vode so imeli tudi v občinah Grad in Hoče-Slivnica, kjer je v zalitem podvozu obstalo osebno vozilo. O podrtih drevesih zaradi močnih sunkov vetra poročajo iz občin Ljutomer in Rače-Fram. V lendavski občini je veter porušil drog telekomunikacijske povezave. STA


-> Vam je vroče? Tukaj se lahko osvežite brezplačno! #nasvet


Vročina poletje kopalke | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kdaj govorimo o vročinskem valu?

"Kadar temperature več dni dosegajo nad 30 stopinj Celzija oziroma, kadar so temperature sredi dneva več dni zapored višje od 24 stopinj Celzija," je pojasnil Gregorčič.

Kljub temu, da se nekaterim te dni zdi neznosno vroče, pa o rekordih ne moremo govoriti, je poudaril.

Vročina poletje kopalke | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Kaj se nam obeta? Vročina!

Vročina bo vztrajala tudi ob koncu tedna. Mateorologi za soboto napovedujejo najnižje jutranje temperature od 13 do 20, najvišje dnevne pa od 30 do 34 stopinj. Popoldanske nevihte so bolj verjetne v hribovitem svetu.

Sončno bo tudi v nedeljo bo sončno, spet pa se bo povečala verjetnost popoldanskih in večernih neviht.

Jasno in vroče bo tudi v ponedeljek. Nevihte bodo malo verjetne, vročina pa se bo nadaljevala do torka, potem pa sledi nekaj dni osvežitve, napoveduje Gregorčič

 

Ne spreglejte