Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
8.07

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

vreme zima mraz zimska rekreacija

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 8.07

5 let, 4 mesece

Živo srebro se še nekaj dni ne bo dvignilo nad ledišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
mraz | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Danes smo se zbudili v zelo mrzlo jutro, temperature so bile krepko pod nič stopinjami Celzija, po podatkih Agencije za okolje so jih v Celju namerili celo –18,5. Temperature bodo pod lediščem vztrajale tudi čez dan, le na Primorskem jih bodo namerili okoli 5.

Danes bo večinoma jasno, več oblačnosti bo predvsem na jugovzhodu Slovenije. Po nekaterih kotlinah bo dopoldan megleno, v Prekmurju in na Štajerskem bo zapihal severozahodnik.

Čez dan bodo temperature vztrajale pod lediščem, namerili jih bomo med –5 in –1, le na Primorskem bodo imeli okoli 5 stopinj Celzija.

Zaradi izjemno nizkih temperatur so zamrznili številni potoki in reke. Zaledenela je tudi Kamniška Bistrica pri Viru. | Foto: Zaradi izjemno nizkih temperatur so zamrznili številni potoki in reke. Zaledenela je tudi Kamniška Bistrica pri Viru.

Evropa v primežu polarnih temperatur
Polarne temperature so zajele tudi druge države v Evropi. Na Poljskem so ponekod temperature vztrajale pod –20 stopinjami Celzija. Samo včeraj je v tej državi umrlo deset ljudi, zaradi podhladitve pa je od začetka novembra lani v državi s 38 milijona prebivalci umrlo 65 ljudi.

Izjemno nizke temperature, ki so se ponekod spustile pod –30 stopinj Celzija, so po Evropi v zadnjih dneh zahtevale najmanj 33 žrtev.

Tudi v ruski Sibiriji, kjer so vajeni nizkih temperatur, so  zaradi mraza šole ostale zaprte, so se pa k pouku lahko vrnili šolarji v Moskvi, saj so se temperature tam dvignile za sedem stopinj na minus 20 stopinj Celzija.  V ruski prestolnici so sicer konec tedna zabeležili najbolj mrzel pravoslavni božič v 120 letih.

Turčija je poleg mraza v primežu snega. V metropoli Istanbul je zaradi močnega sneženja že tretji dan zapored ohromljen promet. Znova je zaprta bosporska ožina, na tamkajšnjem letališču so odpovedali več sto letov. V Istanbulu so zaprte tudi šole.

Na jugozahodu Srbije rekordnih minus 33 stopinj Celzija
V mestu Sjenica na jugozahodu Srbije so namerili rekordnih minus 33 stopinj Celzija. Zaradi izrednih zimskih razmer so v Srbiji tudi ustavili promet po Savi in Donavi.

V Beogradu se s težavami zaradi mraza sooča tudi množica migrantov, ki so si zatočišče poiskali v skladišču blizu železniške postaje, saj si v strahu pred deportacijo ne upajo v zatočišča, ki so jih pripravile oblasti. V Beogradu je bilo ponoči minus 15 stopinj Celzija.

Temperature so vse do minus 31 stopinj Celzija padle tudi v kanjonu reke Sutjeske, ki je zaradi tega prav tako zaledenela. Zaledenela so nekatera jezera.

Strupen mraz tudi v BiH, na Hrvaškem, v Črni gori, Grčiji in Italiji
Davi je bilo v BiH najbolj mrzlo na Bjelašnici in v Zenici z minus 21 stopinj Celzija, vremenoslovci pa BiH v prihodnjih dneh napovedujejo nadaljevanje hladnega vremena in sneg.

Na Hrvaškem še vedno velja opozorilo pred poledico, sneg otežuje promet v delih Like, Gorskega Kotarja ter v osrednjem in severozahodnem delu države.

Mrzlo je tudi v Črni gori z najnižjo temperaturo minus 21 stopinj Celzija.

Z neobičajno hudim mrazom se soočajo tudi v Grčiji in Italiji. V obeh državah, ki gostita levji delež migrantov v Evropi, jih je več umrlo zaradi podhladitve. 

Proti večeru bo ponekod snežilo

Zvečer in ponoči se bo v notranjosti države od vzhoda pooblačilo, ponekod bo občasno rahlo snežilo. Na Primorskem bo ostalo dokaj jasno, zapihala bo šibka burja.

Jutri bo jasno le na Primorskem, drugod bo večji del dneva oblačno, tu in tam bo rahlo naletaval sneg. Pihal bo vzhodnik. Proti večeru bo oblačnost pričela razpadati.

Najnižje jutranje temperature bodo od –6 do –11, v krajih z burjo malo pod 0, najvišje dnevne od –6 do –3, na Primorskem okoli 3 stopinje Celzija.

Jutro bo mrzlo tudi v sredo, precej bo jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megleno. V četrtek bo zapihal jugozahodni veter. Od zahoda bo oblačnost naraščala, predvsem na Primorskem in Notranjskem bodo proti večeru že rahle padavine.

Konec tedna prva snežna odeja

Proti koncu tedna bo mraz popuščal, v noči na petek naj bi začelo snežiti, v južni Sloveniji lahko pade vmes tudi nekaj dežja, kar lahko povzroči tudi poledico. Zapadlo na bi do 10 centimetrov snega, ki bo prekril večji del države.

Snežna odeja naj bi po trenutnih napovedih ostala, saj se mraz vrne že z začetkom prihodnjega tedna. Sicer temperature ne bodo tako ekstremne kot do sedaj, je povedal dežurni meteorolog Brane Gregorčič in dodal, da bo v ponedeljek in torek lahko ponekod ponovno rahlo snežilo, v glavnem pa bo suho vreme.

Ne spreglejte