Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
21.21

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Janez Zimmermann Italija Trst

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 21.21

7 let, 10 mesecev

Zimmermanna preiskuje italijanska policija, njegov odvetnik zavrača očitke o malomarnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Operacija | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Odvetnik žilnega kirurga Janeza Zimmermanna, ki naj bi neustrezno operiral krčne žile, Janez Stušek, je pojasnil, da Zimmermann trenutno še preučuje nastalo situacijo. Sodnih postopkov še ni sprožil, jih pa namerava. Kot je poudaril Stušek, je celotna afera napihnjena, določene trditve iz nje pa so neresnične in objektivno žaljive.

Nekateri mediji in tudi uradne osebe so po Stuškovih besedah javnosti posredovali navedbe o Zimmermannu, ki objektivno ne držijo. "Po naših ocenah je dejansko stanje v predmetni zadevi diametralno nasprotno temu, kar je bilo do zdaj objavljeno," je dejal Janez Stušek.

Zgolj zgodba konkurenčnega prava?

Po njegovem mnenju gre v celotni zadevi za "zgodbo konkurenčnega prava", saj je metoda, ki jo uporablja Zimmermann, svetovno priznana, v nekaterih državah pa se uporablja samo še ta. Leta 2006 je po Stuškovih besedah tudi Zdravniška zbornica Slovenije ugotovila, da ta metoda ni problematična. Objektivno po Stuškovih besedah ne držijo tudi navedbe o problematičnosti lokacij operacij.

Poudaril je še, da je njegov klient že od leta 2013 rezident Italije, zato se kot odvetnik sprašuje, kakšne pristojnosti Slovenija v tej zadevi sploh ima. Zimmermann po Stuškovih besedah sicer "nima nobenih težav po vsebinski ali strokovni plati komur koli pojasniti kar koli", zato v morebitnem sestanku ne vidi nobene težave.

"Pretirano dramatizirana" afera naj bi imela "širši vzrok"

Po Stuškovih besedah se sicer Zimmermann ne more zares braniti, "dokler ne bodo podani konkretni očitki s strani konkretnih oseb". Ob tem je namignil, da bi lahko afera imela širši povod, povezan z zasebnimi interesi določenih oseb.

Po Stuškovih besedah je bil Zimmermann pred letom 2007 res vpleten v določene nepravilnosti, a so bile med drugim povezane z nepravilnim vodenjem dokumentacije in tako nikakor ne morejo biti razlog za tako ostre očitke in sankcije.

Kot je še izpostavil Stušek, na pretirano dramatiziranje v zadevi kaže tudi podatek, da je oseba, ki naj bi po navedbah nekaterih medijev po posegu pri Zimmermannu zbolela za sepso, medijske navedbe odločno zanikala kot neresnične in vzete iz konteksta.

Zimmermanna preiskuje italijanska policija

Italijanska policija je po poročanju Televizije Slovenija (TVS) danes obiskala Zimmermannove tržaške prostore. Lastnik prostorov, v katerih je opravljal posege, namerava Zimmermanna tožiti.

Prostori, v katerih je operiral Zimmermann, so po poročanju televizije popolnoma neustrezni, kar je potrdil tudi njihov lastnik, tudi sam zdravnik. Zimmermannovi strokovni kolegi, ki so kdaj bili v teh prostorih, so bili prepričani, da v njih opravlja le preglede in manjše posege.

Po navedbah televizije sicer ni jasno, ali zahtevana dokumentacija sploh obstaja oziroma ali je Zimmermann sploh vodil ustrezne evidence zdravljenja.

Tudi koprski kriminalisti že prejemajo prve prijave oškodovancev, žilni kirurgi pa že zbirajo primere Zimmermannovega nestrokovnega dela. Sodelovanje s Zimmermannom so danes prekinili v Termah Dobrna in Hotelu Delfin Izola, je še poročala televizija.

Ministrica naznanila kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja

Zdravnik Zimmermann naj bi množično opravljal operacije krčnih žil, pri čemer naj ne bi obstajale indikacije zanje, pa tudi posegi naj bi bili opravljeni v neustreznih prostorih in nestrokovno. Zato je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc o domnevno spornih operacijah Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanila kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti. Z Zimmermannom se želi sestati tudi predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina, saj želi slišati njegovo mnenje in podatke o očitkih, ki letijo nanj. Prav tako želi zbornica podati poročilo, ali je Zimmermann kompetenten žilni kirurg.

Ne spreglejte