Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2017,
15.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

7

Natisni članek

javna naročila UKC Ljubljana

Četrtek, 9. 2. 2017, 15.39

6 let, 6 mesecev

Žilne opornice so v UKC Ljubljana kupovali kar mimo zakona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

7

UKC Ljubljana | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Na seji preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic so danes na podlagi pričanja Sama Štajnerja iz UKC Ljubljana ugotovili, da so določene žilne opornice v preteklosti kupovali mimo zakona o javnih naročilih.

Samo Štajner, ki v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana od leta 2006 vodi področje za vgradni material in je bil tudi član razpisnih komisij za javna naročila žilnih opornic, je v današnjem pričanju pred preiskovalno parlamentarno komisijo opozoril, da nabavna služba ni tista, ki bi odločala, katere vrste žilnih opornic bodo kupovali, pač pa so kriteriji v rokah stroke oz. zdravnikov.

Potrdil je, da so v UKC Ljubljana za nazaj popravljali nabavne količine določenih žilnih opornic, saj se podatki pri evidenci izdaje in nabave blaga niso ujemali. Pri tem je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec (SDS) opozorila, da so bili ti popravki le pri enem dobavitelju opornic, to je Mark Medical.

Več let kupovali slabše opornice

Godčeva je tudi opozorila, da so več let prek naročilnic kupovali slabše žilne opornice, kot so bile izbrane na podlagi javnega razpisa. Pri tem je vrednost nakupa teh opornic bistveno presegala omejitev 20 tisoč evrov, kolikor lahko v skladu z zakonom kupijo mimo javnega naročanja. Vrednost teh opornic je namreč znašala okoli 400 tisoč evrov. S tem je bil, kot je poudarila Godčeva, kršen zakon o javnem naročanju.

Štajner je opozoril, da je UKC tako velik zavod, da lahko takoj presežejo naročilo v vrednosti 20 tisoč evrov. Dejal je, da se v UKC držijo vodila, da nakupe izpeljejo prek javnih razpisov, in opozoril, da je področje nabave žilnih opornic treba urediti. A dobil je navodilo, naj žilne opornice naroči.

Potrdil je tudi, da ni bil vabljen na določene sestanke razpisne komisije, čeprav je bil njen član. Enako se je zgodilo tudi Maji Maleševič, ki je od leta 2007 v UKC Ljubljana zaposlena kot pravnica v službi za javna naročila. Kot je dejala, naj bi se na tem sestanku pri pomočniku generalnega direktorja UKC Ljubljana za nabavno dejavnost Bojanu Uranu dogovorili glede "neke verzije strokovnih kriterijev" za žilne opornice.

Na današnji seji komisije so tudi ugotovili, da so v UKC bistveno presegali naročila določenih žilnih opornic, saj niso bila skladna s sklenjeno pogodbo z dobaviteljem. Tako so imeli z določenim dobaviteljem sklenjeno pogodbo za okviren nakup 400 žilnih opornic na leto, dejansko pa so jih kupili več kot tisoč.

Dobavitelji odločitev izvedeli pred uradno odločitvijo razpisne komisije

Maleševičeva je tudi navedla, da so bili nekateri dobavitelji seznanjeni z odločitvami razpisne komisije, še preden je ta sploh uradno sporočila svojo odločitev. Glede na to, da so bili člani komisije zavezani k molčečnosti, ne ve, kako se je to zgodilo. Določene dokumente so komisiji izročali tudi prek članov komisije, zdravnikov, a teh dokumentov nato niso upoštevali, saj niso prišli v skladu z zakonskim rokom.

Direktor UKC Maribor Janez Lavre je od dobavitelja medicinskih pripomočkov posredno dobil grožnjo, da "če se bo preveč vtikal v njihove zadeve, ga bodo zgazili kot polža". | Foto: STA , Direktor UKC Maribor Janez Lavre je od dobavitelja medicinskih pripomočkov posredno dobil grožnjo, da "če se bo preveč vtikal v njihove zadeve, ga bodo zgazili kot polža". Foto: STA ,

Danes je pričal tudi v. d. direktorja UKC Maribor Janez Lavre. Sam je razveljavil javni razpis nakupa žilnih opornic, ki je tekel ravno v času, ko je prevzel vodenje mariborskega UKC. Od neke novinarke je namreč izvedel, da na Finskem enake opornice prodajajo po bistveno nižjih cenah.

Prav tako je naročil notranjo revizijo teh naročil, ki je po njegovih navedbah pokazala, da so se v UKC Maribor v preteklosti dogajale prekoračitve nabav, navedenih v razpisu. Poudaril je, da je stroka v Mariboru zahtevala titanske opornice, po drugi strani pa so drugi strokovnjaki presodili, da tako dobrih in dragih opornic ne potrebujejo vsi bolniki.

Na koncu so se zdravniki na sestanku s strokovno direktorico zavezali, da bodo titanske opornice uporabljali le izjemoma, a Lavre opozarja, da se tega niso držali. Zdaj zato preverjajo, ali so bile te opornice vgrajene v skladu s strokovnimi kriteriji. Odgovore zdravnikov pričakuje v ponedeljek.

Lavre je zaradi nepravilnosti odpustil pomočnika direktorja za nabavo Petra Weissensteinerja, a javno ni hotel povedati, za kakšne nepravilnosti konkretno naj bi šlo, saj bi to lahko vplivalo na sodni postopek. Razloge je pojasnjeval na zaprtem delu seje komisije.

Od določenega dobavitelja je posredno dobil grožnjo, da ga bodo, "če se bo preveč vtikal v njihove zadeve, zgazili kot polža". Pri tem je navedel, da ni šlo za dobavitelja žilnih opornic.

Ne spreglejte