Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2017,
15.46

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje Konrad Kuštrin Milojka Kolar Celarc

Petek, 24. 3. 2017, 15.46

7 let

Zgodovinski trenutek: zdravniki dobivajo standarde in normative dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Milojka Kolar Celarc Konrad Kuštrin podpis sporazuma | Foto Bobo

Foto: Bobo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin sta podpisala sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke. Podpisala sta tudi dva aneksa, eden od njiju uvaja standarde in normative dela zdravnikov.

Poleg tega sta zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc in prvi zdravniški sindikalist Konrad Kuštrin podpisala aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike. K podpisu aneksov sta pristopila tudi sindikat družinskih zdravnikov Praktikum in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Kolar Celarčeva, Kuštrin in predsednik Praktikuma Igor Muževič so podpisane anekse označili za prelomen, zgodovinski dogodek. Prvi aneks namreč uvaja standarde in normative dela zdravnikov, drugi aneks k tarifnemu delu kolektivne pogodbe pa spreminja vrednotenje delovnih mest specializantov, izenačuje vrednotenje delovnega mesta vseh specialistov ne glede na dolžino trajanja specializacije in spreminja vrednotenje delovnega mesta zobozdravnik oziroma zdravnik brez specializacije z licenco.

Aneks opredeljuje tudi dve novi delovni mesti, to sta višji zdravnik specialist ter višji zobozdravnik/zdravnik brez specializacije z licenco.

Gre torej za boljše vrednotenje zdravniškega poklica v okviru sistema plač v javnem sektorju, kar bi po ocenah ministrstva za zdravje na letni ravni zdravstveno blagajno lahko stalo največ 13,9 milijona evrov, če bi vsi zdravniki izpolnjevali pogoje za napredovanje na višje delovno mesto.

Projekt je vreden 36 milijonov evrov in bo financiran iz proračunske rezerve, je po podpisu dejala Kolar Celarčeva. "Verjamem, da bomo vsi skupaj lahko dokazali, da je to model dobre prakse načina nagrajevanja. Od tega pa bodo imeli koristi tudi bolniki, saj se uvajajo elementi kakovosti," je dodala.

Poleg tega bo letos namenjenih 25 milijonov evrov za dodatne storitve, s katerimi želijo skrajšati čakalne dobe na najbolj perečih področjih.

Ne spreglejte