Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2017,
18.43

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

4

Natisni članek

Janez Zemljarič

Torek, 4. 7. 2017, 18.43

6 let, 9 mesecev

Zemljarič zanikal, da bi kdaj lobiral v zdravstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

4

Janez Zemljarič | Foto STA

Foto: STA

Komisija DZ, ki preiskuje domnevne zlorabe pri nabavi in nakupu žilnih opornic, je danes kot pričo zaslišala nekdanjega politika Janeza Zemljariča, ki je konec 60. in v začetku 70. let prejšnjega stoletja vodil ljubljanski klinični center. Zanikal je, da bi kdaj lobiral v zdravstvu. Pač pa je pomagal, če je kdo potreboval pomoč, je dejal.

Zemljarič, ki je na sejo prišel z odvetnikom, je zanikal, da bi kdaj komu svetoval za denar. "Za takšne odgovore nisem nič dobil, le pomagati sem želel," je dejal.

Zanikal je tudi, da bi se z nekdanjim generalnim direktorjem Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Simonom Vrhuncem pogovarjal o kakršnih koli nabavah v UKC. Pač pa mu je svetoval, če je šlo v zavodu kaj narobe, je povedal.

"Miklavčič je mislil, da ima dovolj znanja"

Nekdanjemu ministru za zdravje in nekdanjemu generalnemu direktorju Zavoda za zdravstveno Zavarovanje Slovenije Borutu Miklavčiču, katerega zaslišanje je danes odpadlo, pa sploh ni dajal nasvetov. "Mislil je, da ima dovolj znanja," je pojasnil.

Zemljarič, ki je bil od januarja 1974 do maja 1978 direktor Službe državne varnosti, je povedal, da je SDV spremljala delovanje tržaškega podjetja Safti. Ni vedel povedati, kdo je podjetje financiral, vsekakor pa ne SDV, saj ta po njegovih besedah nikoli ni imela denarja za financiranje tujih podjetij.

Ni izključil, da je SDV dobila kakšne namige o odtekanju denarja iz Slovenije v zamejske družbe. "Nekaj tega je bilo, a govorilo se je veliko," je dejal.

Po navedbah Rada Pezdirja, na katerega se je na današnji seji sklicevala tudi predsednica parlamentarne komisije Jelka Godec (SDS), je Safti v imenu nekdanje Ljudske republike Slovenije s kombinacijo izrivanja malih delničarjev in goljufivega prevzema s pomočjo slamnatih lastnikov omrežila nekdanja Uprava državne varnosti.

Denar, ki je bežal iz Saftija vse do leta 1991 po različnih kanalih, se je po letu 1991 po Pezdirjevih zapisih v Reporterju nekaznovano vračal v slovensko privatizacijo.

Godčeva je novinarjem po seji dejala, da težko verjame, da Zemljarič ne ve ničesar o podjetju Safti, čeprav je povedal, da je SDV spremljala njegovo delovanje. "Verjetno bo treba še malo pogledati v arhive," je napovedala.

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je bila ustanovljena aprila 2016, medtem ko zgodba o preplačilih žilnih opornic sega v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo t. i. stente po bistveno višji ceni kot v tujini.

Ne spreglejte