Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
17.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 17.02

8 let

Združenje novinarjev: Šikaniranje Šurle je nezakonito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Združenju novinarjev in publicistov ocenjujejo, da gre pri odločitvi uprave Dela, da premesti izvršnega urednika Silvestra Šurlo, za kršitev novinarjevih pravic in delovno-pravne zakonodaje.

Kot je znano so Šurlo premestili iz uredništva Maga v uredništvo tednika Total. V združenju menijo, da je ravnanje delodajalca evidentna kršitev zakona o medijih. V združenju menijo, da bi se moral delodajalec o tem posvetovati z uredništvom. Hkrati pa poudarjajo, da bi moral delodajalec ponuditi novo pogodbo o zaposlitvi. Pri tem pojasnjujejo, da ima drug tednik tudi drugačno programsko zasnovo. "Prerazporejen je bil v nasprotju z zakonodajo" Po mnenju združenja gre tudi za nezakonito šikaniranje novinarja. Ta naj, po besedah predstavnikov združenja, ne bi bil pripravljen ravnati neprofesionalno in nepošteno do bralcev revije, ki jo je vodil. Zato je "najprej izgubil položaj urednika, ki vodi ekipo, na koncu pa je bil naglo in v nasprotju z zakonodajo in mednarodnimi deklaracijami o pravicah novinarjev prerazporejen v drugo uredništvo".

V združenju izpostavljajo Münchensko deklaracijo, ki "posebej opozarja, da je odgovornost novinarja do javnosti pred odgovornostjo do delodajalca ali oblasti". V združenju tudi menijo, da je "nekorekten odnos do uspešnega urednika in nespoštljivo zaničevanje novinarja, ki ga kažeta nov urednik Veso Stojanov in njegova namestnica Mateja Babič, ko ne branita njegovih temeljnih pravic, slab znak za celotno novinarsko skupnost".

"Uprava ne navaja, kaj je Šurla naredil narobe" "Podatki o povišani prodani nakladi in branosti nesporno kažejo na uspešnost vodenja Silvestra Šurle in zaupanju javnosti, ki ga je užival", so prepričani v združenju. Pri tem izpostavljajo dejstvo, da uprava ne navaja, "kje in kako naj bi Šurla ravnal v neskladju s programsko zasnovo Maga ali profesionalnimi pravili". Le to bi namreč po besedah združenja utemeljilo prerazporeditev.

Ne spreglejte