Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 12. 2014,
18.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 12. 2014, 18.53

7 let, 12 mesecev

Združena levica s podpisi za preiskavo o odgovornosti politike pri Teš 6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Združeni levici (ZL) je uspelo zbrati dovolj podpisov za uvedbo parlamentarne preiskave o odgovornosti politike pri Tešu 6. Poleg poslancev ZL so se podpisali še poslanci SMC, DeSUS, NSi, SD in ZaAB.

"Zdaj bi bil čas, da naredimo resno analizo vsega dogajanja za nazaj," je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril poslanec ZL Matjaž Hanžek in dodal: "Naredili bomo vse, da bo ta komisija dokončala svoje delo."

Za uvedbo preiskovalne komisije mora podpise prispevati dve tretjini poslancev, tu so jih po njegovih pojasnilih prispevali vsi poslanci omenjenih poslanskih skupin, torej 67: SMC 36, DeSUS deset, ZL in SD šest, NSi pet in ZaAB štiri. V vseh si želijo, da bo komisija prišla do epiloga.

Podobnih zgodb še ogromno Parlamentarna preiskava ne bo ovirala kriminalistične, saj ima druge cilje, je poudaril. Po Hanžkovih pojasnilih jih poleg politične odgovornosti zanima, kako se dogajajo stvari, kot je šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) – prepričan je namreč, da je podobnih zgodb še ogromno.

"Nas zanimajo predvsem vzorci vedenja in povezave med zasebnimi interesi in 'ugrabitvijo države'. Temu bi lahko rekli, da je to zvrst politične korupcije, za katero je značilen prevladujoč vpliv zasebnih interesov, ki odločilno vplivajo na državne postopke, sprejemanje odločitev po parketih in nelegalnih povezavah," je poudaril.

Jernej Vrtovec: Teš 6 je simbol korupcije in klientelizma v Sloveniji Poslanci SMC so podpise po pojasnilih Bojana Dobovška prispevali, ker so na volitvah obljubili, da se bodo bojevali proti vsem vrstam finančne kriminalitete, proti vsem oblikam korupcije in proti negativnemu vplivu neformalnih mrež. "Spodbujali bomo kazenske preiskave, prav tako vse finančne preiskave. Prav pa je, da ugotovimo tudi politično odgovornost," je dodal.

Ugotavljanje politične odgovornosti je edini resen način, da se zadeve enkrat presekajo, pa je dejal Primož Hainz (DeSUS).

V NSi so podpise prispevali, ker delijo prepričanje, da pri Tešu 6 mnogo stvari ni bilo v skladu z zakonodajo, je pojasnil Jernej Vrtovec (NSi). "Teš 6 je simbol korupcije in klientelizma v Sloveniji. Je pravzaprav spomenik slovenski korupciji," je še dejal Vrtovec in izrazil zaskrbljenost, da ta zgodba finančno bremeni vso skupino Holdinga Slovenske elektrarne, kamor spada Teš.

"Prepričani smo, da mora v tej državi vsak opraviti svojo nalogo. Če jo morajo tožilstvo, policija in sodstvo, ga mora tudi politika na svojem bazenu – to pa je politična odgovornost," je poudaril Jani Möderndorfer (ZaAB). Po njegovem mnenju je za poslance tega sklica parlamenta pomembno tudi ravnanje poslancev v prejšnjem sklicu, ko se je sprejemalo državno poroštvo za projekt.

SDS ni prispevala podpisov Kot je pojasnil Hanžek, so sodelovanje pri uvedbi preiskovalne komisije ponudili vsem poslancem, a poslanci SDS ter poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti podpisov niso prispevali. Po njegovih pojasnilih so se s poslanci SDS sicer usklajevali, imeli so nekaj pripomb, smiselne so upoštevali. Glede na to, da preostale poslanske skupine niso imele bistvenih pripomb, se jim ni zdelo korektno, da bi jih upoštevali, še posebej tistih, ki so bile zunaj konteksta, saj bi zadevo zapeljale nekam drugam, je še dodal poslanec ZL.

Podpredsednik SDS Zvonko Černač je na novinarski konferenci pojasnil, da podpirajo vse mehanizme za to, da se javnosti predstavi, zakaj se je zgodila takšna podražitev projekta Teš 6. A se bojijo, da se bo ta parlamentarna oddaljila od bistva vprašanja in bo "v delu služila povečanju politične platforme ZL".

Ne spreglejte