Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 11. 2016,
17.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

stavka Konrad Kuštrin Fides

Petek, 11. 11. 2016, 17.07

6 let, 7 mesecev

Zdravniki bodo v torek zaostrili stavko, če …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Konrad Kuštrin Fides | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Sindikat Fides je vladi poslal predlog sporazuma, po katerem bi lahko stavko zdravnikov prekinili. "Če do ponedeljka ne bomo dosegli ustreznih rezultatov in premikov, po katerih bi lahko stavko zamrznili za mesec dni, se bo ta s torkom zaostrila," je opozoril predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Konrad Kuštrin je ob robu seje glavnega stavkovnega odbora sindikata povedal, da so prejeli ponudbo vlade, ki se jim je približala le pri zahtevah, povezanih z variabilnim delom plače. "Glede drugih najpomembnejših stavkovnih zahtev smo še precej vsak na svojem bregu," je dejal in pri tem navedel vprašanje standardov in normativov ter sprememb plačnega sistema.

Ministrica: Delo bomo nadaljevali tudi čez konec tedna, da bi stavko čim prej prekinili

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je napovedala, da bo vladna stran delo nadaljevala tudi čez konec tedna in čim prej, ko bo mogoče, sklicala nadaljevanje pogajanj. Verjame namreč, da je v interesu vseh, da stavko čim prej prekinejo. Ponovila je, da je stavka legitimna, a nepotrebna.
 

Če se bo stavka v torek zaostrila, bodo zdravniki nenujne preglede ali posege prestavili na drug termin. | Foto: Ana Kovač Če se bo stavka v torek zaostrila, bodo zdravniki nenujne preglede ali posege prestavili na drug termin. Foto: Ana Kovač

Kaj pomeni zaostritev stavke?

Če se do ponedeljka ne bodo dogovorili, bodo zdravniki v torek zaostrili stavko. To pomeni, da bodo  opravljali le še tiste zdravstvene storitve, ki jih v času stavke nalaga zakon. Tako bi obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Stavka se v praksi že približuje zaostreni obliki

A kot je opozoril Kuštrin, zdravniki iz večine zdravstvenih zavodov pričajo, da se stavka v praksi že približuje zaostreni obliki, saj je veliko zdravnikov že izpolnilo 40-urni delovnik. "Tako da bi v nekaterih bolnišnicah lahko cele oddelke zaprli že prihodnji teden," je dodal.

"Prišli smo do bridkega spoznanja, da je naš sistem zdravstveni zelo šibek," je dejal Kuštrin in opozoril, da se je to pokazalo že v dveh oziroma treh dneh stavke.

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Stavkajočih ne preštevajo

Predsednik Fidesa ni razkril, koliko zdravnikov stavka, saj naj jih ne bi preštevali. Je pa dejstvo, da je v javnem sektorju zaposlenih okoli šest tisoč zdravnikov, po njegovih navedbah jih stavka večina.

Ne spreglejte