Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
11. 6. 2014,
13.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

knjige šolstvo osnovna šola Bralna značka Zdravljica Telekom Slovenije Mobitel

Sreda, 11. 6. 2014, 13.02

7 let, 12 mesecev

Zdravljica obogatila knjižno zbirko Zlata bralka, zlati bralec

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letos so zlate bralke in zlati bralci, ki so vsa leta svojega osnovnošolskega izobraževanja brali za bralno značko, že desetič prejeli knjižna darila, ki jih omogoča Telekom Slovenije.

Letošnja knjižna nagrada za vse zlate bralke in bralce ter njihove mentorje tako v Sloveniji kot tudi v zamejstvu in delu zdomskega prostora je slikanica Zdravljica, ki jo je ilustriral Damijan Stepančič. Zdravljica je lani prejela nagrado Kristine Brenkove za najbolj izvirno slovensko slikanico, njen ilustrator pa pravi, da je bila zanj poseben izziv. "Ilustrirati besedilo, ki tvori državno himno, je nekaj povsem drugega kot ilustrirati kakšno otroško knjigo," je povedal Stepančič. Knjižna darila ob začetku in koncu osnovnošolskega izobraževanja V okviru bralne značke poteka več založniških dejavnosti, s katerimi so razdelili knjige po razredih, v šolske knjižnice in med mentorje. V enajstih šolskih letih projekta so tako podelili 394.500 knjig.

V tem obdobju se je oblikovala tudi posebna knjižna zbirka bralne značke, ki obsega kakovostna, večinoma nagrajena slovenska leposlovna in poljudnoznanstvena dela. Prav ta dela iz zbirke Zlata bralka, zlati bralec – zdaj jih je 16 – so bila v preteklih letih bralne značke knjižna darila, ki so jih zlati bralke in bralci prejemali ob koncu svojega osnovnošolskega izobraževanja.

Pri bralni znački mislijo tudi na prvošolčke, ki jim ob začetku osnovnega šolanja od šolskega leta 2004/2005 podarijo kakovostno slovensko slikanico, s katero že od prvih korakov najmlajšim bralcem pomagajo pri krepitvi ljubezni do knjig in branja. Prvi v zbirki Zlata bralka, zlasti bralec – prvošolci, ki danes šteje devet naslovov, so bili Medvedki sladkosnedki Srečka Kosovela, ki jih je ilustrirala Jelka Reichmann.

"Kdor ne bere, ni Sloven'c" Telekom Slovenije oziroma pred tem družba Mobitel je podpornik projekta bralne značke od samega začetka. "Kdor ne bere, ni Sloven'c," se je z znanim navijaškim geslom poigral član uprave Telekoma Slovenije Zoran Janko, ki je poudaril pomen bralne značke tako pri ohranjanju slovenskega jezika kot tudi pri oblikovanju kritičnega razmišljanja mladih posameznikov, ki šele vstopajo v življenje. Zbranim zlatim bralkam in bralcem iz nekaterih ljubljanskih osnovnih šol je sporočil, naj še naprej vztrajajo pri branju: "Tega, kar pridobite z branjem, vam nihče ne more vzeti ali izbrisati."

Ne spreglejte