Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 10. 2016,
11.15

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

hekerski napad ZDA Rusija ameriške volitve

Sobota, 8. 10. 2016, 11.15

7 let, 6 mesecev

ZDA so obtožile Rusijo, da se vpleta v predsedniško tekmo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Heker | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ameriški minister za domovinsko varnost Jeh Johnson in nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper sta v petek obtožila Rusijo, da se z računalniškimi vdori in objavami informacij vpleta v ameriške volitve. Moskva je to nemudoma zanikala.

Namigi o domnevnem ruskem vpletanju se vrstijo po številnih vdorih v strežnike demokratske stranke, informacije pa potem objavi WikiLeaks ali druga spletna stran. Republikancem do zdaj še niso vdrli. Predstavniki ameriške vlade so do zdaj Rusijo obtoževali le neuradno, tokrat pa prvič naravnost s samega obveščevalnega vrha.

"Tatvine in razkritja so namenjena vpletanju v ameriški volilni proces. Glede na obseg in občutljivost teh prizadevanj verjamemo, da so jih lahko avtorizirali le najvišji uradniki Rusije. Te dejavnosti za Moskvo niso nove, saj je podobno taktiko za vplivanje na tamkajšnje javno mnenje ubrala po Evropi in Evraziji," sta sporočila Johnson in Clapper.

O sankcijah nista govorila, vendar pa so neimenovani uradniki vlade medijem zagotovili, da bodo ZDA odgovorile na kraju in v času, ki si ga bodo izbrale. Povračilni ukrepi menda ne bodo nujno javno znani.

Rusija: To je nesmisel

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je zatrdil, da gre za popoln nesmisel. Po njegovih besedah je vsak dan več deset tisoč napadov na spletno stran ruskega predsednika Vladimirja Putina in veliko napadov je iz ZDA. Vendar pa Moskva zaradi tega vsakič ne krivi Bele hiše ali Langleyja. Gre za mesto v Virginiji, kjer je sedež obveščevalne agencije Cie.

Vodilni demokrat v odboru za mednarodne odnose predstavniškega doma kongresa Adam Schiff iz Kalifornije je besede Johnsona in Clapperja pozdravil ter pozval k sodelovanju z evropskimi zavezniki, ki so bili žrtve podobnih ruskih vpletanj.

Kaj se dogaja na relaciji Trump – Putin

Tiskovna agencija AP je medtem objavila informacijo, ki sproža nova vprašanja o zanimivem odnosu med republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom in Moskvo oziroma Putinom.

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin naj bi generalnega sekretarja Ban Ki Muna osebno opozoril na besede Visokega komisarja ZN za človekove pravice Jordanca Zeida Rada Al Huseina. Ta je nekajkrat javno ostro kritiziral Trumpa in nekatere evropske politike, ki jih je označil za demagoge in populiste. Čurkin naj bi Banu naravnost povedal, da naj Al Husein Trumpa pusti pri miru in se posveti svojemu delu.

Trump je v času kampanje pogosto hvalil Putina in branil Rusijo pred obtožbami o računalniških vdorih. Namigoval je na razpustitev zveze Nato in zanikal rusko posredovanje v Ukrajini. Obenem pa je Moskvo javno pozval, naj z računalniškim vlomom najde izgubljeno elektronsko pošto demokratske kandidatke Hillary Clinton.

Ne spreglejte