Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 7. 2021,
7.20

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

33

Natisni članek

čakalne vrste Koronavirus ZD Ljubljana cepljenje cepivo

Ponedeljek, 26. 7. 2021, 7.20

2 leti, 9 mesecev

ZD Ljubljana: Prost dostop do cepljenja ne more potekati brez vrst, a nihče ni čakal več kot pol ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

33

Zdravstveni dom Ljubljana | Prost dostop do cepljenja pomeni, da oseba pride na cepilno mesto in počaka, da pride na vrsto. Če želi biti oseba cepljena na termin brez čakanja, se na cepljenje še vedno lahko prijavi oziroma naroči. | Foto Ana Kovač

Prost dostop do cepljenja pomeni, da oseba pride na cepilno mesto in počaka, da pride na vrsto. Če želi biti oseba cepljena na termin brez čakanja, se na cepljenje še vedno lahko prijavi oziroma naroči.

Foto: Ana Kovač

Če je cepljenje v cepilnem centru na Gospodarskem razstavišču potekalo gladko, pa enako ne moremo trditi za novo lokacijo v Zdravstvenem domu na Metelkovi v Ljubljani. O tem, da naj bi bila slika tukaj povsem drugačna, pričajo zapisi na družbenih omrežjih: dolge vrste pred vhodom, cepljenje s posameznim cepivom je omejeno na določen dan in časovni okvir, neprijazno osebje … Za pojasnilo o poteku cepljenja in čakalnih vrstah na novi lokaciji smo se obrnili na vodjo organizacije in koordinatorico cepljenja ZD Ljubljana Simono Repar Bornšek. 

Cepljenje proti bolezni covid-19 se je v začetku prejšnjega tedna iz cepilnega centra na Gospodarskem razstavišču preselilo v Zdravstveni dom na Metelkovi v Ljubljani. Za selitev so se odločili zaradi organizacijskih sprememb v obdobju poletnih dopustov in želje, da se bolnikom približajo v njim poznanih ustanovah.

Po podatkih vlade je doslej v Sloveniji s prvim odmerkom cepljenih 884.754 ljudi, starejših od 18 let, oziroma 51 odstotkov. Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepljenih 65 odstotkov ljudi oziroma 569.158 državljanov. Z drugim odmerkom je cepljenih 45 odstotkov polnoletnih, med starejšimi od 50 let jih je polno cepljenih 59 odstotkov.
argentina cepljenje
Novice Cepljenje v Ljubljani na Metelkovi, na voljo vsa cepiva

Zakaj čakalne vrste, čeprav je cepiva in osebja dovolj? 

"Vrsta pred cepilnim centrom, s katerimkoli cepivom se ni mogoče cepiti kadarkoli, kar je lahko za zaposlene precej neugodno, povrhu vsega pa še neprijazno zdravstveno osebje," tako nekako se glasi eden od zapisov, ki so zakrožili na družbenih omrežjih. Nezadovoljni posamezniki, ki so se odločili za cepljenje v ZD Ljubljana Center, so delili svojo izkušnjo in opozorili na nekatere pomanjkljivosti. 

Vodja organizacije in koordinatorica cepljenja ZD Ljubljana Simona Repar Bornšek odgovarja na očitke in pravi, da je vtis o čakalnih vrstah drugačen od resničnosti: "V času poletnih dopustov, ko smo kadrovsko ob siceršnjem pomanjkanju še bolj okrnjeni, je racionalna razporeditev kadrovskih virov še toliko pomembnejša. Nemogoče je pričakovati, da bo vsak, ki bo prišel mimo cepilnega centra v kateremkoli času dneva, prosto dostopal do cepilnega mesta brez kakršnegakoli čakanja. Zaradi vzdrževanja priporočene fizične razdalje in varovanja zdravja oseb ne spuščamo nenadzorovano v stavbo, ampak vsi čakajoči ostanejo zunaj, kjer je možnost prenosa bistveno manjša, kot bi bila, če bi čakajoče 'skrili' v stavbi. Tudi zato morda takšen vtis o dolgih čakalnih vrstah."

Zmogljivosti cepilnega mesta ZD Center sicer omogočajo cepljenje več kot 1.200 oseb na dan. V pripravljenosti sta še dve enoti ZD Ljubljana, ki lahko začneta cepiti takoj, če bi se pokazala potreba po cepljenju večjega števila ljudi.

Repar Bornšek: Nihče ni čakal več kot pol ure

Na novi lokaciji so na voljo vsa štiri cepiva tako za naročene, ki se lahko na cepljenje naročijo prek portala zVem, kot tudi za nenaročene. 

Prost dostop do cepljenja pomeni, da oseba pride na cepilno mesto in počaka, da pride na vrsto. Če želi biti oseba cepljena na določen termin brez čakanja, se še vedno lahko prijavi oziroma naroči, poudari Repar Bornškova: "V cepilnem centru ZD Ljubljana cepimo kontinuirano, ves dan naročene paciente, proste termine lahko zagotavljamo le v terminih, ko ni naročenih pacientov, saj imajo ti skladno z Zakonom o pacientovih pravicah prednost."

Fotogalerija
1 / 6

Pretekli teden so prost dostop objavili le za posamezne ure. Po navedbah koordinatorke cepljenja so dnevno s prvim odmerkom cepili več kot 400 nenaročenih oseb. Na cepljenje prihajajo nenaročene tudi osebe za druge odmerke, ki se ne držijo terminov, ki jim jih ponujajo. 

"Gneča nastane, ker večina oseb pride na cepilno mesto pol ure pred odprtjem prostega dostopa, ko cepimo še naročene paciente. Kljub temu, da do zdaj nihče ni čakal več kot pol ure, kar je za nenadzorovan prost dostop zelo dobro. V obdobju čakanja smo naprej povabili vse starejše osebe, čakajočim smo ponudili možnost naročila na termine konec tedna, a so se raje odločili počakati. Komentarji redkih posameznikov na družbenih omrežjih pogosto ne odražajo dejanskega stanja," dodaja Repar Bornškova.  

Z vidika zagotavljanja varnosti in preprečevanja zapletov v prosto dostopnih terminih omogočijo cepljenje v istem terminu le z eno vrsto cepiva. Spodaj lahko preverite, kdaj in s katerim cepivom se lahko v ZD Ljubljana Center cepite v tem tednu. 

Termini cepljenja | Foto: ZD Ljubljana Foto: ZD Ljubljana

"Nenadzorovan prost dostop ne more potekati urejeno in brez vrst"

Koordinatorka cepljenja ZD Ljubljana priznava, da nenadzorovan prost dostop preprosto ne more potekati urejeno in brez vrst, za ureditev nadzora dostopa pa sta nujna naročanje in izbira terminov. Že pred časom so se obrnili na NIJZ in ministrstvo za zdravje ter pozvali k nadgradnji sistema zVEM, v katerem bi osebe lahko same izbirale dan in uro cepljenja ter vrsto cepiva, vendar rešitve še ni.

"IT-podpora za tako velik cepilni center še vedno ni zadostna, kar nam povzroča dodatne težave. Izvajamo varno, kakovostno in dobro organizirano cepljenje. Verjetno pa bodo v prihodnje potrebne dodatne prilagoditve za nadzorovano in usklajeno število cepljenih glede na razpoložljivost kadra," doda koordinatorica cepilnega centra ZD Ljubljana.

Množično cepljenje se izvaja s štirimi različnimi cepivi, ki imajo različno cepilno shemo. Na spletni strani ZD Ljubljana pojasnjujejo, da je pri načrtovanju cepljenja treba upoštevati cepilno shemo posameznih cepiv, specifiko cepiv proti covid-19, saj iz ene viale pridobimo šest oziroma 10 odmerkov cepiva, ki ga je treba porabiti v nekaj urah, in pa ne nazadnje dejansko dobavo cepiva s strani NIJZ. Individualiziran pristop, ko bi posamezniki izbirali termin cepljenja z natanko določenim cepivom, je za zdaj nemogoče zagotoviti. 
moda, ulična moda, Ljubljana
Novice Cepljenje brez naročanja tudi v UKC Ljubljana. Janša: Pohvalno, ampak ...

Cepljenje v mobilnih cepilnih enotah v Ljubljani poteka na štirih lokacijah: Medicinski center Ljubljana, parkirišče Tivoli, Filipov dvorec in nekdanja kavarna Zvezda na Kongresnem trgu. Cepljenja se lahko udeležite brez naročanja. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja. Kdaj in s katerim cepivom je mogoče cepljenje, preverite tukaj.

Testiranje koronavirus
Novice Novi podatki razkrivajo: takšno je stanje v Sloveniji

 

Ne spreglejte