Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
17.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 17.30

8 let

Zbornica fizioterapevtov nezakonito obdelovala osebne podatke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po ugotovitvah informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar Zbornica fizioterapevtov Slovenije nezakonito obdeluje osebne podatke 522 posameznikov, poroča Radio Slovenija.

Kot navajajo, so bili fizioterapevti v registru zbornice navedeni kot njeni člani, pa za to sploh niso vedeli. Urad pooblaščenke je zbornici naložil brisanje osebnih podatkov. Na uradu pooblaščenke so do sedaj preverili polovico članstva v zbornici in le manjšina je bilo zakonitih članov, je pojasnila Pirc Musarjeva. Na uradu so zato, kot je dejala, zbornici izdali delno odločbo, še ena pa bo sledila, ko bodo preverili drugo polovico članstva. Kazenske ovadbe zoper tri ljudi Pri informacijski pooblaščenki se bodo v prihodnjih tednih tudi odločili, ali bo inšpekcijskemu postopku sledil tudi prekrškovni. V torek pa so po njihovih navedbah na vrhovno državno tožilstvo vložili kazenske ovadbe zoper tri ljudi, zoper koga pa ni znano. V skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki je zadevo prevzela, pa pravijo, da gre za kaznivi dejanji zlorabe osebnih podatkov in goljufije. Nabiranje fiktivnih članov Zbornica je po njihovih besedah "zavajala, da vodi dva registra, članov in fizioterapevtov". Kot je pokazal inšpekcijski postopek, je namreč vodila zgolj članskega. Kot je dejala Pirc Musarjeva, mnogo ljudi, ki so jih pozvali v postopek, "ni imelo pojma, da so vpisani v register članov". Približno 500 jih je po njenih besedah to izrazilo tudi pisno. Na vprašanje, ali je šlo pri zbornici za nabiranje fiktivnih članov, je Pirc Musarjeva odgovorila: "Se bojim, da da."

Na ministrstvu za zdravje, kot navaja radio, odločbe še ne poznajo, bodo pa glede na nova dejstva javno pooblastilo preučili.

"Odločba je nepravilna in nezakonita" Zbornico sicer vodi Friderika Kresal, zastopa pa jo odvetniška pisarna Mira Senice. Tam so za Radio Slovenija dejali, da je odločba zaradi napak v postopku nepravilna in nezakonita, ker "naša stranka ni imela pravice, da ves čas sodeluje v postopku, poleg tega pa je informacijska pooblaščenka dokazni postopek vodila na način, ki ni predpisan, predviden z zakonom".

Zbornica kot člane prijavila kar 111,5 odstotka aktivnih fizioterapevtov Kot je zapisano v delni odločbi urada informacijske pooblaščenke, iz osebne prijave zoper Zbornico fizioterapevtov Slovenije (ZFS) in priloženih dokumentov izhaja, da naj bi zbornica 15. aprila 2005 v pobudi za podelitev javnega pooblastila navedla, da ima v registru zavedenih 1168 fizioterapevtov in da je 1130 njenih članov aktivnih fizioterapevtov. Uradni podatek Inštituta za varovanje zdravja za celotno državo za aktivne fizioterapevte, zaposlene v zdravstvu, za leto 2005 pa naj bi bil 975, piše v obrazložitvi odločbe. Podatek o tem, da naj bi imela zbornica v tem letu 111,5 odstotka vseh aktivnih fizioterapevtov v državi, po navedbah v odločbi "terja preveritev vodenja članstva ZFS". Prijavitelj je, kot piše, ob prijavi tudi navedel, da naj bi bilo v letu 2005 zbranih 795 izjav aktivnih fizioterapevtov, da niso člani omenjene zbornice.

Ne spreglejte