Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
29. 9. 2016,
13.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

2

Natisni članek

sodišče zdravnik ZZZS

Četrtek, 29. 9. 2016, 13.17

6 let, 6 mesecev

Zavod za zdravstveno zavarovanje ve, da zdravniki izdajajo lažna potrdila, a ga to ne briga

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

2

ZZZS | Foto STA

Foto: STA

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije vsako leto odkrije od enega do devet zdravnikov, ki so izdali neutemeljeno zdravniško potrdilo. Zahtevali smo imena in priimke lažnivih zdravnikov, a jih od zavoda nismo dobili.

Ob posnetku nekdanjega šefa Istrabenza Igorja Bavčarja, na katerem igra košarko, se mnogi sprašujejo, ali se je pred dobrim letom dni upravičeno izognil prestajanju zaporne kazni zaradi slabega zdravstvenega stanja. Potrdilo o tem mu je izdala zdravnica Metka Zorc.

Eden izmed načinov, da sodišče preveri utemeljenost zdravniških potrdil obdolžencev, je, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na zahtevo sodišča, lahko pa tudi na zahtevo osebe v postopku, imenuje zdravnika, ki poda svoje pisno mnenje.

"Dozdajšnja praksa je pokazala, da se navedeni institut v sodnih postopkih uporablja zelo redko. Na podlagi preteklih podatkov ZZZS je na letni ravni izdanih skupno od 10 do 30 mnenj. Podatki kažejo, da so imenovani zdravniki ZZZS v posameznem letu podali od eno do devet mnenj, da je bilo zdravniško potrdilo izdano neutemeljeno," nam je pojasnil predstavnik zavoda za stike z javnostjo Damjan Kos.

"To pomeni, da je imenovani zdravnik ZZZS drugače kot izbrani osebni zdravnik zavarovane osebe presodil, ali gre v konkretnem primeru za nenadno oz. nepredvidljivo bolezen ali poškodbo, ki osebi preprečuje prihod na sodišče ali sodelovanje pri procesnih dejanjih," je dodal.

Premalo goljufivih zdravnikov, da bi hranili njihova imena

Na vprašanje, za katere zdravnike konkretno so odkrili, da so izdajali neutemeljena potrdila, nam je odgovoril, da teh podatkov ne vodijo, prav tako po njegovih besedah niso pristojni za izvajanje kakršnihkoli sankcij proti tem zdravnikom. Na dodatno vprašanje, zakaj teh podatkov ne vodijo, je odgovoril: "Zbirnih statistik ne vodimo zaradi majhnega obsega v primerjavi s preostalimi delovnimi nalogami ZZZS. Letno imamo 32 milijonov dogodkov v zdravstvenem zavarovanju, 16 milijonov receptov ..."

"Gre za mnenja, ki se izdelajo za potrebe sodnih postopkov, zato predlagamo, da podatke v zvezi s tem pridobite na vrhovnem sodišču, saj sodišča tudi sama naročajo še druga mnenja prek sodnih izvedencev medicinske stroke," je še zapisal.

Kdo nadzoruje izdajo potrdil obsojenim osebam?

Vrhovno sodišče smo povprašali, na kakšne načine preverjajo utemeljenost zdravniških potrdil, koliko lažnih potrdil odkrijejo in kakšne so sankcije za lažnive zdravnike. Zanimalo nas je tudi, kako potekajo postopki izdaje potrdil ter nadzor nad osebami, ki so že obsojene in bi morale na služenje zaporne kazni. 

"S statistiko neutemeljeno izdanih zdravniških potrdil ne razpolagamo oziroma jih sodišča ne vodijo na način, ki bi omogočal njihovo pridobitev na enostaven način. Gre namreč za podatke, ki so del spisov in ni zakonske podlage za njihovo zbiranje ali analiziranje. Tudi v primeru možne identifikacije primerov, nam osebnih podatkov obtoženih (obsojenih) oseb ne bi bilo dovoljeno posredovati," pravijo na vrhovnem sodišču. 

Vrhovno sodišče: Predvidevamo, da ZZZS zadeve prijavlja policiji

"Glede na vaš dosedanji vir podatkov predlagamo, da se o nadaljevanju postopkov, za katere odkrijejo neutemeljeno izdanost, pozanimate pri njih. Predvidevamo lahko, da v takšnih primerih prijavijo kaznivo ravnanje bodisi policiji bodisi organom zdravniške zbornice ter ga imajo ustrezno dokumentiranega," so še dodali.

"Drugačna strokovna ocena sama po sebi še ne pomeni razloga za sum kaznivega dejanja," so nam na vprašanje, ali so zdravnike, ki so izdajali neutemeljena potrdila, prijavili policiji, odgovorili na ZZZS.

Pojasnila zdravniške zbornice glede nadzora nad izdajanjem potrdil še čakamo.

Ne spreglejte