Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
13.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

schengenska meja Slovenija Koper Albanija tihotapljenje

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 13.47

6 let, 6 mesecev

Zaradi tihotapljena prebežnikov ovadili štiri slovenske državljane

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Policija | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Koprski kriminalisti so v sodelovanju s hrvaškimi kolegi iz Istre razkrili mednarodno hudodelsko združbo, ki je čez mejo tihotapila ilegalne prebežnike. Člani združbe so med 5. majem in 8. septembrom čez mejo pretihotapili 18 ilegalnih prebežnikov, državljanov Albanije. Po končani preiskavi je policija ovadila devet oseb.

Hudodelska združba ni tihotapila t. i. klasičnih prebežnikov (ekonomski migranti, prosilci za azil), ampak osebe, ki so bile v preteklosti že na schengenskem območju in so jim, večinoma zaradi storitve kaznivih dejanj, prepovedali vstop v schengensko območje. Ilegalne prebežnike je hudodelska združba najprej legalno pripeljala iz Albanije prek Črne gore na Hrvaško. Skrite v vozilu so jih prek mejnih prehodov Dragonja in Sečovlje pretihotapili v Slovenijo, nato pa jih spravili v ciljne države, so sporočili s PU Koper.

Hudodelska združba je albanske državljane v Slovenijo tihotapila skrite v prtljažniku avtomobila.  | Foto: Hudodelska združba je albanske državljane v Slovenijo tihotapila skrite v prtljažniku avtomobila. Kriminalistično preiskavo je usmerjalo koprsko okrožno državno tožilstvo, v njej pa so sodelovali pripadniki kriminalistične policije iz istrske policijske uprave in italijanske policije tržaške kvesture.

Pridržali devet oseb

Po obsežni kriminalistični preiskavi so ovadili devet oseb. Štiri so iz Pirana, ena med njimi začasno stanuje na Hrvaškem, od koder prihajata še dva ovadena. Preostali trije ovadeni so Albanci, med njimi je tudi 53-letnik, ki je organiziral celotno tihotapljenje iz Albanije v države EU.

Cena tihotapljenja po osebi je znašala tudi do 2 tisoč evrov ali več. 55-letnik iz Pirana je med majem in septembrom pridobil najmanj 14.400 evrov protipravne premoženjske koristi. Moški je sicer redno zaposlen in mu je izvrševanje kaznivih dejanj predstavljalo dodaten vir zaslužka.

 

Ne spreglejte