Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2012,
18.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 31. 7. 2012, 18.05

7 let, 12 mesecev

Zaradi zapletov glede govornikov društvo Slovenija-Rusija s peticijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Člani Društva Slovenija-Rusija, ki je bilo eden od organizatorjev nedeljske slovesnosti ob Ruski kapelici, so zaradi zapletov glede govornikov na proslavi začeli zbirati podpise pod peticijo.

Kot so zapisali, nasprotujejo "nedopustni praksi izvršilne oblasti, ki posega v avtonomno delo in življenje društev in civilnodružbenih gibanj".

"Globoko nezadovoljstvo z oblastniškim vmešavanjem v civilnodružbeno življenje" Kot so zapisali v peticiji, so bili ob letošnji slovesnosti neprijetno presenečeni, ker so "bili na zahtevo nekega vladnega urada prikrajšani za napovedani govor Jožeta Pirjevca ob tem slovesnem dogodku". To je po njihovem opozorilu skrb zbujajoče in "bati se je, da tako ravnanje presega enkratnost nedeljskega dogodka".

Ob tem izrekajo "globoko nezadovoljstvo in nestrinjanje z oblastniškim vmešavanjem v civilnodružbeno življenje, ki kaže tudi nerazumno podcenjevanje zgodovinskega pomena, trdoživosti in vpliva društvenega življenja na Slovenskem".

Na slovesnosti uvodno nagovoril Geržina, ne Pirjevec Uvodni nagovor na nedeljski slovesnosti v spomin ruskim vojnim ujetnikom, ki jih je med prvo svetovno vojno zasul snežni plaz, je namreč imel predsednik Društva Slovenija-Rusija Sašo Geržina, čeprav naj bi ga po prvotnih načrtih moral imeti zgodovinar Pirjevec. Ta je nato za spletni portal MMC dejal, da je iz kabineta predsednika vlade "prišel ukaz, da naj pri Ruski kapelici v imenu Društva Slovenija-Rusija govori ali gospod Geržina, ki je pač predsednik društva, ali nihče drug". Zahtevo naj bi pogojevali z udeležbo vojakov na slovesnosti.

V uradu vlade za komuniciranje so poudarili, da iz kabineta predsednika vlade niso bile postavljene zahteve glede govorcev, temveč so želeli skupaj z organizatorji pripraviti koncept prireditve, ki je bil skladen z naravo in protokolom letošnje pomembne obletnice.

Do petka zbirajo podpise Društvo Slovenija-Rusija je izjavo objavilo na spletni strani www.ruskakapelica.si, na kateri do petka tudi zbirajo podpise, je povedala sociologinja Neda Pagon, ki je članica omenjenega društva.

V LDS od Viranta pričakujejo, da "nemudoma obsodi ponovne ideološke delitve" Na dogajanje glede izbire govornika so se odzvali tudi v zunajparlamentarni LDS, kjer prav tako izražajo nestrinjanje s tem, da na slovesnosti ni nastopil zgodovinar Pirjevec. Od predsednika DZ Gregorja Viranta pričakujejo, da "nemudoma obsodi ponovne ideološke delitve vladajoče koalicije, kakor je to že večkrat obljubil", so sporočili iz stranke.

Ne spreglejte