Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
24. 7. 2019,
17.38

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

5

Natisni članek

račun gotovina davčne blagajne FURS

Sreda, 24. 7. 2019, 17.38

4 leta, 9 mesecev

Zaradi vročinskega vala v Franciji nedelujoče davčne blagajne v Sloveniji

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

5

Davčna blagajna težava | Če davčne blagajne ne bi delovale, morajo imeti ponudniki za izdajo računov pripravljene pri Fursu potrjene vezane knjige računov. | Foto Siol.net

Če davčne blagajne ne bi delovale, morajo imeti ponudniki za izdajo računov pripravljene pri Fursu potrjene vezane knjige računov.

Foto: Siol.net

Težave, ki jih imajo zaradi vročinskega vala v Franciji, so segle tudi v Slovenijo. Eni od ljubljanskih taksislužb je ponudnik davčnih blagajn sporočil, da danes in jutri obstaja možnost nedelovanja davčnih blagajn, saj so strežniki, ki jih za blagajne uporabljajo, v Franciji. Stranke prosijo, naj imajo ob sebi pripravljeno knjigo vezanih računov, da jih bodo lahko tudi v primeru brez težav nemoteno izdajali.

Vsak davčni zavezanec mora svojemu kupcu za plačilo z gotovino izdati račun in mu ga izročiti. Obvezna uporaba davčnih blagajn za potrjevanje računov, plačanih z gotovino, je bila v Sloveniji uvedena 2. januarja 2016 z Zakonom o davčnem potrjevanju računov. Eden od glavnih ciljev uvedbe davčnih blagajn je bilo zmanjšanje obsega sive ekonomije.

Furs, e-račun
Novice Novost Fursa, ki dviga pritisk podjetnikom

Potrditev računov je z davčno blagajno precej bolj preprosta, saj poteka v realnem času prek elektronske povezave med davčnim zavezancem in informacijskim sistemom Finančne uprave RS (Furs).

Vsak, ki za svoje izdelke ali storitve izdaja račune za gotovino, mora imeti na vidnem mestu nalepljeno to nalepko. | Foto: FURS Vsak, ki za svoje izdelke ali storitve izdaja račune za gotovino, mora imeti na vidnem mestu nalepljeno to nalepko. Foto: FURS V primeru nedelujoče blagajne morajo račune pisati ročno

Pri zavezancih, ki nimajo ustreznega računalniškega programa ali elektronske naprave, oziroma v primeru, da davčna blagajna ne deluje (kot v primeru strežnikov v Franciji), nastane nekaj več zapletov. V takih primerih morajo vsak račun napisati ročno in ga izdati iz vezane knjige računov, ki jo morajo pri Fursu pred prvo uporabo potrditi.

Če ročno izdanih računov Fursu ne pošljejo pravočasno, jim grozi visoka globa

Vse podatke o računih, ki so jih izdali iz vezane knjige, morajo nato v predpisanem roku poslati Fursu. V primeru, da samostojni podjetnik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, tega ne stori, ga lahko doleti globa v višini od 1.500 do 25 tisoč evrov, z globo od 800 do pet tisoč evrov pa Furs kaznuje odgovorno osebo.

Furs z nagradno igro v lovu za kršitelji

Furs z nagradno igro zbiranja računov "Vklopi razum, zahtevaj račun!", ki je pospremila uvedbo davčnih blagajn v začetku leta 2016, vsako leto preverja, ali podjetniki izdajajo in potrjujejo račune. Glavna nagrada znaša 25 tisoč evrov, podeljujejo pa tudi električna kolesa in skiroje.

Namen nagradne igre je spodbujanje potrošnikov, da zahtevajo, vzamejo in preverijo račune, pravijo na Fursu. Sodelovati je mogoče prek mobilne ali spletne aplikacije, preveriti pa je možno tudi ročno izdan račun, vendar potrditev tega traja dlje.

Dohodnina
Novice Napaka Fursa: poslali več kot sedem tisoč napačnih izračunov
furs
Novice Ministrstvo išče generalnega direktorja Fursa
Ne spreglejte