Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
9.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2014, 9.12

8 let

Zaradi vremena izjemno slaba sezona za sečoveljske solinarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Solinah v tem letu niso pridelali niti kilograma soli. Razlog: premalo sončnih dni. "Imamo zaloge za dve leti, a takšno poletje se prihodnje leto ne sme ponoviti," pravi direktor Klavdij Godnič.

Slabo vreme na slovenski Obali ne vpliva samo na turizem, temveč tudi na tradicionalno predelavo soli v sečoveljskih solinah. "Problem letošnje sezone za solinarje je preprosto v tem, da ni bilo zadostnih sončnih dni v juniju, julij pa je bil praktično brez sonca, brez katerega ni mogoče proizvajati soli. Do danes nismo proizvedli niti enega kilograma soli," pravi direktor podjetja Soline Klavdij Godnič, ki poudarja, da bodo tako letos daleč od povprečne letne proizvodnje soli, ki je bila v zadnjih letih okoli dve toni. "Če bi želeli, da začnemo proizvodnjo, torej da se začne kristalizacija, bi potrebovali od 20 do 25 sončnih dni."

Zaloge so, a takšno vreme se ne sme ponoviti Kot poudarja Godnič, imajo dovolj zaloge soli za letos in prihodnje leto. "Pameten solinar vedno poskrbi za zalogo vsaj za dve leti. Da bi nam zmanjkalo soli za prodajo, nas tako ne skrbi, problem pa bi bil, če bi se takšno vreme denimo ponovilo tudi prihodnje leto." Godnič ob tem pravi, da redno zaposleni intenzivno pripravljajo solna polna za proizvodnjo.

Brez dela 20 ljudi "Škoda pa je, da je vsaj za zdaj brez dela ostalo prek 20 pogodbenih ljudi, ki vsako leto pomagajo pri proizvodnji. Vreme je tako vplivalo tudi na družinske proračune teh pogodbenih ljudi." Ob tem Godnič tudi dodaja, da bo izpad dohodka predvsem zaradi slabega obiska parka in njihove pridobitve term Lepa Vida. "Iz tega naslova bo izpad prihodka v višini 300 tisoč evrov, iz poslovne dejavnosti pa imamo okoli 2,5 milijona evrov prihodkov."

Prodaja raste, a pravega zavedanja o slovenski soli še ni Soline v zadnjih letih vseskozi povečujejo prodajo slovenske soli, a to še ni to. "Dejstvo je, da je to edina slovenska sol, vse druge so uvožene, in tega se zavedajo počasi tudi Slovenci. Sicer beležimo rast prodaje, v zadnjih letih okoli 20-odstotno letno, a to še ni to, saj v preteklih letih nismo prodali vse pridelane soli," je jasen Godnič in pravi, da je njihov cilj, da bi doma prodali vsakemu Slovencu kilogram soli, saj danes le vsakemu drugemu.

Ne spreglejte