Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2016,
18.47

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Policija koalicija Vesna Györkös Žnidar

Torek, 4. 10. 2016, 18.47

7 let, 6 mesecev

Zaradi varovanja meje in policijskih pooblastil pomisleki v koaliciji, ministrica pa neomajna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Vesna Györkös Žnidar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Osnutka novele zakona o nalogah in pooblastilih policije ter novele o varovanju državne meje sta vsebinsko in strokovno domišljena, je pred usklajevanjem koalicije zagotovila ministrica Vesna Györkös Žnidar. V koaliciji so sicer pomisleki, vendar je ministrica ocenila, da gre tudi za nerazumevanje predlogov in narave policijskega dela.

"Vnaprejšnja nasprotovanja, ki temeljijo bodisi na nerazumevanju potreb varnostne politike, vsebine in pomena policijskega dela bodisi na ideoloških nasprotovanjih, ki temeljijo na nezaupanju v delo policije, niso na mestu," je opozorila ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Ministrica prepričana, da so predlogi vsebinsko dodelani in domišljeni

V izjavi novinarjem je napovedala, da bosta predloga obeh novel, ki se bosta sicer še spreminjala, prihodnji teden na vladi in potem po rednem postopku v DZ.

V interesu jim je, kot pravi, da ju DZ sprejme čim prej. Po njenih besedah je policija poklicana za zagotavljanje varnosti v državi, varnostne razmere pa se spreminjajo, zato morajo storiti vse za učinkovitost policije.

Ministrica je prepričana, da so predlogi vsebinsko dodelani in domišljeni. Zavedajo se, da varnost ni edina temeljna človekova pravica, zato izhajajo iz uravnoteženosti te pravice z ostalimi. "Težko poslušamo očitke, ki temeljijo na očitnem nerazumevanju narave policijskega dela," je pojasnila.

Zagotovljeno mora biti sorazmerje med človekovimi pravicami in varnostjo

Iz koalicije namreč prihajajo pomisleki glede predlogov novel. Ministrica pa je poudarila, da niso pripravljeni popuščati pri predlogih, za katere verjamejo, da gredo v smeri večje učinkovitosti policijskega dela.

Z določitvijo nabora tehničnih sredstev za fotografiranje, video in avdio snemanja, sredstev za identifikacijo oseb, vozil in predmetov se policiji z novelo zakona o varovanju državne meje daje zakonsko podlago za uporabo takih sredstev pri nadzoru državne meje.

Györkös Žnidarjeva sicer ni konkretno odgovorila na vprašanje, ali bodo ta določila omogočala nadzor državljanov na celotnem ozemlju. Zagotovila pa je, da množičen nadzor ni namen predlogov.

Pri tej noveli so v koaliciji še nejasni. Podpirajo sicer določitev odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih so postavljene tehnične ovire, glede drugih členov pa so pomisleki. Poudarjajo, da mora biti zagotovljeno sorazmerje med človekovimi pravicami in varnostjo.

Ne spreglejte