Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
6.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

voznik stavka avtobusi

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 6.22

6 let, 7 mesecev

Zaradi stavke voznikov Arrive izpad prevozov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Arriva | Foto STA

Foto: STA

Vozniki avtobusov pri Arrivi Slovenija so po več neuspešnih pogajanjih z vodstvom družbe danes ob 8. uri začeli stavkati. Stavka bo trajala do preklica, po napovedih stavkovnega odbora pa bodo med stavko izvajali šolske prevoze ter prevoze na delo in z njega.

Po ocenah vodstva Arrive Slovenija je prvi dan od 970 zaposlenih dopoldne stavkalo 66 voznikov. Skupina Arriva Slovenija je kljub temu uspela izvesti večino linij, škodo pa še ocenjujejo. Vodstvo je sicer stavkovnemu odboru ponudilo možnost mediacije, ki so jo zavrnili. Udeležence stavke so obvestili, da ne bodo imeli pravice do nadomestila plače.

Prevozi ustavljeni tudi v Škofji Loki, na Štajerskem in Primorskem

Stavkovni odbor se je odločil, da bo prevoze izvajal med 4. in 8. uro, med 13. in 16. uro ter med 21. in 23. uro. Po jutranji konici so bili prevozi ustavljeni v Škofji Loki, na Štajerskem, v Luciji in Kopru, pravi generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf. Prevoze učencev do šol, pacientov do bolnišnic in zdravstvenih domov ter zaposlenih na delo in z dela kljub temu zagotavljajo. 

Vodstvo skupine trdi, da je storilo vse, da bi doseglo sporazumno rešitev, stavkovni odbor pa da predloga o vključitvi tretje osebe oziroma mediacije ni sprejel.

Arriva: Stavkovne zahteve so nerazumne

Direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson je ponovil, da so zahteve stavkovnega odbora zanj nerazumne in nerealne. "Vodstvo na izsiljevanje in vsiljevanje takih zahtev stavkovnega odbora ne more in ne bo pristalo," je navedel. Zagotavlja, da je skupina vselej in v celoti spoštovala vse panožne kolektivne pogodbe kot tudi kolektivne pogodbe posameznih podjetij skupine Arriva Slovenija, redno izplačevala plače, vse dodatke in nadure v skladu z dogovorjenimi višinami.

Video: Planet TV

Stavkali bodo predvidoma tudi v torek

Generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf je popoldne za STA povedal, da so v stavkovnem odboru zadovoljni s številom stavkajočih, ki se po njegovih besedah povečuje. Koliko točno jih stavka, je težko reči, je dejal in dodal, da je delodajalec nekatere delavce ustrahoval, zato so dali prijavo na inšpekcijo za delo.

Vodstvo Arrive stavkovnega odbora še ni povabilo na pogovore, tako da se bo predvidoma stavka na enak način kot danes nadaljevala tudi v torek.


Stavko so sicer vozniki napovedali za celotno območje delovanja družb:

- Alpetour, potovalna agencija,

- Arriva Dolenjska in Primorska ter

- Arriva Štajerska.

Skupina Arriva Slovenija opravlja transportne storitve prevoza potnikov za mestna, primestna in medmestna območja, kot tudi transportne storitve po naročilu in za različne institucije, je zapisano na njihovi spletni strani.

Skupina zaposluje 975 ljudi, ki upravljajo 545 vozil. Delujejo na področju Ljubljane, Maribora, Kranja, Kopra, Novega mesta, Ptuja, Pirana, Ilirske Bistrice, Slovenske Bistrice in Portoroža. Skupina opravlja tudi prevoz potnikov na mednarodnih linijah, predvsem z Italijo in Avstrijo ter s Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Srbijo.

V 14 državah imajo več kot 60 tisoč zaposlenih

Arriva je del nemškega ponudnika transportnih in logističnih storitev. Z več kot 60 tisoč zaposlenimi v 14 državah Arriva opravlja širok spekter storitev, ki vključuje lokalne avtobuse, medmestne prevoze, lokalne, regionalne in nacionalne železniške prevoze, tramvaje in hitre vlake, vodne avtobuse in prevozne storitve na letališčih.

Prejšnji mesec je Arriva postala večinska lastnica hrvaškega avtobusnega prevoznika Autotrans. S tem so postali najmočnejši ponudnik regionalnih in mednarodnih avtobusnih prevozov na Hrvaškem.

Vozniki, ki jih zastopata Sindikat voznikov avtobusov Slovenije in Sindikat KNSS - Neodvisnost, med drugim zahtevajo zvišanje urne postavke z manj kot petih evrov na sedem evrov, ureditev delovnega časa, sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo med drugim urejala področje napredovanja in nagrajevanja, ter preklic sankcij, ki so jih bili deležni člani sindikata zaradi svojega sindikalnega dela. Vodstvo družbe je presodilo, da so zahteve nerazumne in nerealne.

 

Ne spreglejte