Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2023,
16.17

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

Natisni članek

padavine dež vremenska napoved neurje vreme

Torek, 31. 10. 2023, 16.17

6 mesecev

Zaradi obilnih padavin narasla reka Kolpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49
Reka Kolpa poplavlja. Poplave. | Poplavljanje Kolpe, prizor iz septembra 2022. | Foto Bojan Puhek

Poplavljanje Kolpe, prizor iz septembra 2022.

Foto: Bojan Puhek

Kolpa je danes zjutraj v zgornjem toku močno narasla, kar je posledica izrazitih padavin iz Kvarnerja proti vzhodni Sloveniji. Pretok se v zgornjem toku trenutno že umirja, tudi v srednjem toku se postopno naraščanje upočasnjuje, vendar na tem rečnem odseku Kolpa še poplavlja, je pojasnil hidrolog Agencije RS za okolje (Arso) Andrej Golob.

Hudajužna
Novice Baška grapa spet povezana z dolino, plaz vdrl v hišo, reke naraščajo

Kolpa poplavlja na območju pogostejših poplav. Visokovodni val se bo proti večeru in pa v noči na sredo gibal po reki navzdol, je pojasnil Golob. Dodal je, da se val ne bo bistveno povečeval, saj spodnji pritoki Kolpe niso tako narasli.

Razlivanje voda manjše težave povzroča tudi v notranjosti države. Po besedah Goloba se reka Ljubljanica razliva na območjih vsakoletnih poplav na Ljubljanskem barju, narašča pa tudi reka Krka in njeni pretoki, ki se bodo tekom noči razlili v manjšem obsegu.

Povečan je tudi pretok reke Drave na meji z Avstrijo. Ob tem pretoku se Drava vzdolž svojega toka že razliva, v naslednjih urah in pa tekom noči se bo začela razlivati tudi v spodnjem toku. Na tem območju se Drava sicer razlije v nekoliko širšem obsegu, vendar pri tem ne ogroža stanovanjskih objektov, je še pojasnil.

Dež, naliv, neurje
Novice Alarmantna napoved za Slovenijo: "Lahko se zgodi katastrofa"

Obilne padavine so po besedah meteorologa z Arsa Anžeta Medveda danes sicer za nami. "Sedaj smo v pričakovanju prehoda vremenske fronte, ko bodo še nastale posamezne plohe in nevihte, ampak res tako burnega dogajanja, kot je bilo ponoči in zjutraj, pa vseeno ne pričakujemo več," je dejal za STA.

Ponoči se bo vreme povsod umirilo in tudi delno razjasnilo. V sredo zjutraj lahko po nekaterih nižinah pričakujemo megleno jutro, nekaj več oblačnosti pa bo na zahodu, kajti še bo pihal vlažen jugozahodnik. Čez dan bo na zahodu oblačno, lahko rahlo dežuje. Predvsem proti vzhodu, severovzhodu pa bo nekaj več jasnine, zato bo tam tudi najlepše vreme, je še dodal Medved.

Brane Gregorčič
Novice Meteorolog Gregorčič: Letošnji oktober med najtoplejšimi v zgodovini meritev

V noči na četrtek bodo na jugu nastale rahle padavine in do jutra že ponehale. Čez dan bo v vzhodnih krajih dokaj sončno, na zahodu pa povečini oblačno z rahlim dežjem. V četrtek zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile, v noči na petek zajele vso Slovenijo ter v petek čez dan postopno oslabele in ponehale. Arso je za severozahod in jugozahod Slovenije izdal oranžno opozorilo.

Ne spreglejte