Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 5. 2020,
7.35

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

Natisni članek

meja kras civilna zaščita nadzor

Sobota, 23. 5. 2020, 7.35

3 leta, 11 mesecev

Na meji z Italijo danes brez večjih kršitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

meja z Italijo | Na slovensko-italijanski meji danes niso zaznali povečanega števila kršitev prepovedanega prehajanja državne meje. | Foto STA

Na slovensko-italijanski meji danes niso zaznali povečanega števila kršitev prepovedanega prehajanja državne meje.

Foto: STA

Na slovensko-italijanski meji danes ni bilo zaznati kršitev prepovedanega prehajanja državne meje na območju Občine Hrpelje - Kozina. Na poljskih in gozdnih poteh na poti na Kokoško je bilo sicer opaziti veliko pohodnikov. Tudi italijanski državljani prehajajo prepustno mejo predvsem zaradi športno-rekreativnih dejavnosti.

V občinah Hrpelje - Kozina, Sežana in Komen je obmejno območje prepredeno s številnimi potmi, ki so jih nekoč uporabljali predvsem kmetovalci, ki imajo tu svoje kmetijske površine. Mnogi med njimi še danes obdelujejo zemljo na obeh straneh državne meje, poroča STA.

plaža, turisti
Novice Želite letos na hrvaško morje? Potem preberite tole.

Italijani prehajajo zaprto mejo predvsem zaradi rekreativnih dejavnosti

Nekaj dvolastnikov, ki v času epidemije novega koronavirusa potrebujejo posebna potrdila za prehod državne meje, je tudi v Občini Hrpelje - Kozina, je za STA povedal poveljnik Civilne zaščite (CZ) Občine Hrpelje -  Kozina Robert Kastelic. Vendar ti ne predstavljajo težave, saj imajo utemeljen razlog za prehajanje državne meje.

Italijanski državljani lahko ob utemeljenih razlogih prehajajo državno mejo na kontrolnih točkah, ki so postavljene na nekaterih nekdanjih mednarodnih mejnih prehodih, med katerimi je tudi tisti v Krvavem Potoku. Ob začetku epidemije so bili na kontrolnih točkah tudi člani CZ, ki so potnikom merili telesno temperaturo. Zdaj so na kontrolnih točkah le policisti, ki preverjajo upravičenost za prehod meje. Tudi danes je bilo na kontrolni točki v Krvavem Potoku nekaj prometa v obe smeri.

"Na našem območju naletimo predvsem na pohodnike, sprehajalce, tekače in kolesarje, ki nedovoljeno prestopajo državno mejo z italijanske strani. Če jih kdo ustavi, se navadno izgovarjajo, da niso vedeli za prepoved," je povedal Kastelic. Na takih poteh, kjer se da mejo prečkati tudi z avtomobili ali celo manjšimi tovornjaki, so že v času epidemije postavili različne ovire. Vendar večine med njimi ni težko zaobiti, na razmočeni zemlji se vidijo sledi koles in celo motorjev.

Anže Logar in Gordan Grlić Radman
Novice Kdaj na Hrvaško brez omejitev? #video

Domačinom ni prav, ko italijanski sosedje ne upoštevajo zaščitnih ukrepov

Kastelic je opozoril še na to, da meja med Slovenijo in Italijo na tem območju ne poteka ravno, pač pa zavija, marsikatera pot pa vodi na kratki razdalji prek obeh držav. Prekrškarje člani CZ sicer le opozarjajo, kar počnejo predvsem v duhu dobrih sosedskih odnosov. Domačinom v Sloveniji pa ni prav, da se njihovi italijanski sosedje ne držijo zaščitnih ukrepov, ker je v sosednji Italiji še vedno veliko okužb in obolelih za boleznijo covid-19.

Zaradi številnih kršitev prejšnji konec tedna je Regijski štab Civilne zaščite za Notranjsko ta konec tedna pripravil poostren nadzor meje, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Sandi Curk. "Po dolgem času je bilo vreme prejšnji teden lepo, ukrepi so se začeli sproščati in vse to je privabilo ljudi v naravo. Marsikdo je ob tem tudi prestopil državno mejo," je še povedal Kastelic.

Avstrijsko-nemška meja
Novice Meja z Madžarsko odprta do 1. junija, kdaj bo mejo s Slovenijo odprla Avstrija? #video
Ne spreglejte