Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2023,
7.02

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Natisni članek

Stavka Upravna enota Ljubljana

Sreda, 24. 5. 2023, 7.02

2 meseca, 2 tedna

Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana z enourno opozorilno stavko zahtevajo dvig plač #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana so danes med 10. in 11. uro s prekinitvijo dela izvedli opozorilno stavko. Zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov na upravni enoti z nazivi na ministrstvih in dodatek za blagajniško poslovanje. Če njihove zahteve ne bodo uslišane, bodo aktivnosti stopnjevali.

Najpomembnejša zahteva stavkajočih so po besedah predsednika sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Dragana Stankovića višje plače.

Z dvigom minimalne plače je namreč precejšnji delež zaposlenih padel pod rob minimalne plače in jim mora država doplačevati razliko do minimalne plače, kar je označil za "sramotno dejstvo". Zaradi nizkih plač imajo težave z odhajanjem izkušenih kadrov in nezmožnostjo pridobivanja novih.

Dozdajšnji načini vodenja pogajanj o prenovi plačnega sistema predvsem vladne pogajalske skupine jih ne navdaja z optimizmom, da bi prišli do boljšega plačnega sistema, ki bi bil ugoden tudi za zaposlene na upravnih enotah, je poudaril Stanković. "Tečejo tedni, tečejo meseci, kmalu bo tudi leto naokrog, odkar so se začela pogajanja in zadeva se nikamor ne premakne. Zato je pač ta naš protest nekako sporočilo, da se začnite resno obnašati, resno pogajati, da v končni fazi dosežemo neki ugoden plačni sistem," je dodal.

Če pri vladni pogajalski skupini ne bodo videli premikov k resnemu pogajanju z resničnim namenom doseganja novega plačnega sistema, bodo v prihodnje aktivnosti stopnjevali, je še zagotovil Stanković. Protestni zbor je podprlo 87 odstotkov vseh 285 zaposlenih na Upravni enoti Ljubljana, je še poudaril.

Dvig plač za sedem plačnih razredov 

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk je poudaril, da so zahteve, na katere zaposleni opozarjajo z današnjo prekinitvijo dela, zahteve vseh v državni upravi, opozorilno stavko pa so podprli sindikati iz gospodarstva, kulture, znanosti in preostale upravne enote po državi.

V sindikatu zahtevajo, da se vsem zaposlenim na upravni enoti plače dvignejo za sedem plačnih razredov oz. 28 odstotkov, da se nazivi izenačijo z nazivi na ministrstvih, kar pomeni, da se ne smejo končati pri nazivu višji svetovalec. "Uradnik s pooblastili, ne policist ne uradnik na upravni enoti, ni na minimalni plači nikjer v Evropi, pa naj gremo proti vzhodu ali proti zahodu," je še poudaril.

Verk je prav tako dejal, da vlado že vsaj štiri leta opozarja na nedopustno stanje, kar zadeva pritok tujcev, ki presega kapacitete upravnih enot. S tem se je strinjal tudi Stanković, ki je poudaril, da država upravnim enotam nalaga nove in nove zadolžitve, v zameno pa ne ponuja ustreznih materialnih, kadrovskih in drugih pogojev za njihovo uresničevanje.

Ajanović Hovnikova: Protest zaposlenih razumem "kot klic v sili"

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v izjavi za medije po torkovem srečanju s sindikati javnega sektorja dejala, da protest zaposlenih na ljubljanski upravni enoti razume "na neki način kot klic v sili". Po njenih besedah razmere niso tako črno-bele, element nezadovoljstva niso samo plače, ampak gre tudi za velike obremenitve zaposlenih, relativno star kader, nezmožnost privabljanja mlajših kadrov in veliko fluktuacijo zaposlenih.

S predstavniki sindikatov, ki zastopajo zaposlene na upravnih enotah, po ministričinih besedah iščejo rešitve. Toda parcialne rešitve niso mogoče, težave se lahko rešijo "izključno in samo s prenovo plačnega sistema", je poudarila.

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Vlada in sindikati o načinu nadaljevanja pogajanj, vsebinski predlogi prihodnji teden

Pogajanja o pravici le ene od upravnih enot niso mogoča

Tudi v dopisu ministrstva prejšnji teden so v odgovoru na napovedano stavko poudarili, da pogajanja o pravici le ene od upravnih enot niso mogoča ter da "glede na postavljene zahteve in čas, v katerem so posredovane, objektivno ni mogoče sporazumno rešiti konkretnega spora ne pred in ne med stavko".

Ob tem so na ministrstvu spomnili, da s sindikati javnega sektorja že potekajo intenzivna pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah. Glede izenačitve nazivov z uslužbenci ministrstev pa so navedli, da z izjemo načelnika zaposleni na upravnih enotah ne opravljajo tako zahtevnih nalog, da bi lahko dobili nazive, višje od višjega svetovalca.

Podporo zahtevam stavkajočih so z dopisom SDOS izrekli v Sindikatu kulture in narave Slovenije Glosa.

Planet 18
Planet TV Največja upravna enota stavka #video
Furs
Novice Zaposleni na Fursu začeli stavko
Žiga Debeljak
Novice Nov dokument: SDH menedžerjem omogočil višje plače in dražje avtomobile
Danijel Bešič Loredan
Novice Minister Bešič Loredan napovedal višje plače #video
denar
Novice To so podjetja, ki najbolje plačujejo svoje zaposlene
Ne spreglejte