Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2017,
21.15

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

požar gasilci policija reševalec dom

Torek, 19. 12. 2017, 21.15

6 let, 5 mesecev

Zaposlena o požaru: Nekateri govorijo, čeprav jih ni bilo zraven

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Požar v domu starejših v Črnomlju | Foto Aleksander Riznič/PGD Črnomelj

Foto: Aleksander Riznič/PGD Črnomelj

"Bila je nedelja, to imate prav, to nedeljo sem delala in bila sem v drugem nadstropju tako kot moji sodelavci. Bili smo prvi v ognju in dimu na kraju dogodka," je zapis o dogajanju v Domu starejših občanov Črnomelj, kjer je v nedeljo zagorelo, začela ena izmed tamkajšnjih zaposlenih.

Požar je izbruhnil malo po 13. uri, iz doma pa so gasilci evakuirali 69 oseb. Reševalci so na kraju oskrbeli 16 oseb, v bolnišnico so odpeljali šest ljudi. Eden od poškodovanih, 88-letni oskrbovanec, je v bolnišnici zaradi posledic umrl.

"Vsi, ki smo bili takrat v službi, nismo niti za trenutek razmišljali, kaj je treba narediti. Vsi smo vedeli natančen protokol. Vsi smo dihali, vsi smo delali kot eden. Uspelo nam je v nekaj minutah evakuirati vse ljudi iz drugega nadstropja na varno. Mi smo hodili in delali v dimu, nobeden ni vlekel nazaj, nobeden od nas ni pomislil, da ne gre," se prvih minut po izbruhu požara z zapisom na svojem profilu na Facebooku spominja Petra Štefanič, ena izmed zaposlenih v domu, ki se je tako odzvala na to, da nekateri "govorijo, kaj smo delali in kako bi bilo treba, čeprav vas ni bilo zraven".

"Odzvali so se brez pomisleka"

Štefaničeva je v zapisu pohvalila hiter odziv vseh služb, gasilcev, policistov, zdravstvenih služb, reševalnih ekip, ter se poklonila sodelavcem, ki so bili tedaj doma in so se odzvali, ko so izvedeli, kaj se je zgodilo: "Odzvali so se brez premisleka, brez da bi jih kdorkoli prosil, naj pridejo, vsi so prihajali naravnost v službo brez vprašanj."


Video: Planet TV

"Naj poudarim, da to, kar smo naredili, je delo vseh nas, je delo naših nadrejenih, je delo naših vodilnih, ker so nam dali znanje, kako ravnati v takšnih primerih; da nam ni vseeno za stanovalce, ne, ni nam vseeno, radi jih imamo. Glede na vse verjamem, da na internetu obstaja kakšna aplikacija igrice, kako evakuirati nepokretne in bolne ljudi. Vendar tole ni bila igrica - to je bilo življenje," je še zapisala, na koncu pa dodala, da verjame, da so vsi, ki so bili tam, delavci, gasilci, policisti, zdravniki, vse zdravstveno osebje, izbrali pravi poklic.

Ne spreglejte