Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2023,
13.38

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

37

Natisni članek

Irena Šinko Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podhranjenost Društvo za zaščito konj konj živali

Četrtek, 11. 5. 2023, 13.38

11 mesecev, 3 tedne

Zaokrožile pretresljive fotografije sestradanih konj iz okolice Postojne #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

37

Podhranjeni konji iz okolice Postojne | Ena izmed fotografij sestradanih konj, ki so zaokrožile po družbenih omrežjih. | Foto Društvo za zaščito konj

Ena izmed fotografij sestradanih konj, ki so zaokrožile po družbenih omrežjih.

Foto: Društvo za zaščito konj

Društvo za zaščito konj je na svojem profilu na Facebooku objavilo pretresljive fotografije podhranjenih in sestradanih konj iz okolice Postojne ter pristojne pozvalo, "naj se trpljenje teh ubogih rejnih živali konča".

Fotografije sestradanih konj prihajajo iz naselja Prestranek iz okolice Postojne. 

Primer naj bi reševali dve inšpektorici

Kot so zapisali na Društvu za zaščito konj, naj bi primer reševali dve inšpektorici, "z nekimi ureditvenimi odločbami, z nekim postopkom, za katerega ne moreš izvedeti, kaj se dogaja, nekega konkretnega rezultata pa ni". "Edino, kar so ga (lastnika, op. p.) menda prisilili, je, da je nabavil nekaj malega krme. Petnajst kobil in dva žrebička pa čakajo, da se bo tudi zanje nekaj premaknilo na bolje. Pa kolikor je znano, naj bi ti ljudje bili kar zelo dobro situirani, živali pa registrirane na pokojnega očeta," so pojasnili.

Branka Podpečana, direktorja Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Matjaža Gučka, direktorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Ireno Šinko, ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ter Ožbalta Podpečana z Nacionalnega centra za dobrobit živali so vprašali, do kdaj bodo še poslušali, "da so kadrovsko podhranjeni, da je treba dati ljudem možnost, do kdaj bomo morali Slovenci gledati takšne prizore in do kdaj bodo morale živali umirati tako krute smrti". "Kdaj boste naredili red s konji v Komnu? Pojdite si jih pogledat, žrebci, privezani za drevesa, brez hrane in vode," so dodali. 

Poudarili so, da imajo dovolj "kadrovske podhranjenosti, dolgovlačenja in razlaganja, da je takšnih primerov samo pet na leto". "Šele začetek maja je, pa je že več kot pet takšnih primerov!" so opozorili. 

Pristojne so pozvali tudi, naj povečajo vpis in znižajo vpisne kriterije za veterinarsko fakulteto, saj bodo le tako dobili potreben kader. "Naredite nekaj, da se konča trpljenje teh ubogih rejnih živali! Dovolj je vaših statistik, spravite se na teren in začnite delati! Pa še Romana Žvegliča vprašam, ali je za prepoznavo takšnega trpinčenja živali res premalo 40 ur izobraževanja. Koliko ur pa potrebujem, da bom s teh fotografij prepoznala, da tole pa res ni dobra reja?" so sklenili.

Na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oziroma na ministrico Ireno Šinko smo naslovili nekaj vprašanj glede sestradanih konj. Objavljamo odgovore ministrstva.

Ali ste na ministrstvu seznanjeni z omenjenim primerom podhranjenih in sestradanih konj v Prestranku?

Da. Inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je dne 20. 4. 2023 prejela prijavo glede zanemarjanja konj na območju Prestranka. Inšpekcijski postopek je bil uveden takoj po prijavi, pregled gospodarstva pa v manj kot 24 ur od prejema obvestila.

Kako komentirate te fotografije?

Prve ugotovitve so: na gospodarstvu je bilo 15 konj, od tega so bili trije v slabo rejnem stanju. Ugotovitve uradnega nadzora so pokazale zanemarjanje in pomanjkljivo oskrbo živali.

Kako boste ukrepali?

Odrejeni so bili ukrepi za zavarovanje zdravja in življenja živali, vse živali so bile oskrbljene s strani veterinarja in so pod stalnim veterinarskim nadzorom in nadzorom inšpekcije. Upravno inšpekcijski postopek poteka.

Je res, da primer rešujeta dve inšpektorici? Na kakšen način?

Inšpekcijski postopek vedno vodi eden inšpektor, je pa zaradi obsega dela pri določenih postopkih lahko prisotnih več inšpektorjev, ki pomagajo izvesti vse potrebno v postopku. Inšpekcijski postopek poteka na način ugotavljanja skladnosti dejanskega stanja s veljavnimi predpisi.

Kdo bo odgovarjal za to dejanje?

Za kršitve zakonodaje je vedno odgovorna oseba, v danem primeru lastnik živali.
medved
Novice "Medved ni plišasta igračka"
Irena Šinko
Novice Ministrica Irena Šinko: Težave so se pojavile tudi v Sloveniji
Irena Šinko
Novice Kmetijski ministri o težavah zaradi ukrajinskega žita in označevanju medu
Ne spreglejte