Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2016,
19.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Izola napad

Sreda, 24. 8. 2016, 19.49

6 let, 6 mesecev

Zakaj sodišče policiji ni dovolilo vstopiti v stanovanje napadalca iz Izole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Izola, streljanje, policija | Foto Tomaž Primožič/FPA

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Sodišče policiji ni dovolilo vstopa v stanovanje napadalca iz Izole, sodnik je pojasnil, da zato, ker je storilec mrtev in hišna preiskava torej ni potrebna. Ob tem se postavlja več vprašanj: od tega, kako je policija sploh utemeljila zahtevo za preiskavo stanovanja, do tega, kako se je na morebitno zahtevo policije za nadaljnje raziskovanje odzvalo sodišče.

Po ponedeljkovi tragediji v izolski bolnišnici, v kateri je 70-letni napadalec iz Svetega Antona pri Kopru ubil policista in zdravnika, nato pa je v streljanju s policijo umrl tudi sam, so kriminalisti obiskali stanovanja napadalca, kjer so našli tudi avtomatsko puško.

Sodnik ni izdal naloga za preiskavo stanovanja

Policija pa si je stanovanje napadalca ogledala na povabilo lastnika stanovanja, saj okrožni sodnik v Kopru policiji ni izdal naloga za preiskavo, ker da je storilec mrtev in dodatni dokazi zato niso potrebni. Postavlja se več vprašanj, recimo, kako je sodnik lahko z gotovostjo izključil potrebo po dodatnih dokazih in kako je lahko izključil možnost, da je storilcu kdo pomagal priti do morilskega orožja ali ga napeljeval k dejanju. Po drugi strani se pojavlja vprašanje, kako je policija sploh utemeljila zahtevo za preiskavo.  

Ker kazenskega postopka ne bo, preiskava ni potrebna

Pravnik Janez Koščak je povedal, da kazenskega postopka v tem primeru ne bo, ker je storilec mrtev. | Foto: STA , Pravnik Janez Koščak je povedal, da kazenskega postopka v tem primeru ne bo, ker je storilec mrtev. Foto: STA , Pravnik Janez Koščak, ki se ukvarja s kazenskim pravom, nam je povedal, da kazenskega postopka v tem primeru ne bo, ker je storilec mrtev. "Bistvo hišne preiskave pa je, da se med njo zberejo dokazi, pomembni za kazenski postopek. In če kazenskega postopka ni, preiskava ni potrebna."

Kaj bi lahko storila policija

Je pa odvisno, kako so policisti to zahtevo za hišno preiskavo utemeljili. Jasno je, da kazenskega postopka proti storilcu ne bo, ker je pokojen. Če pa bi policisti ta predlog za izdajo hišne odredbe na primer utemeljevali na način, da bi odkrili, kako je storilec prišel do morilskega orožja in bi to uporabili za morebitni pregon človeka, ki je orožje storilcu prodal, bi sodnik odredbo izdal, pojasnjuje Koščak.

Kazenskih postopkov proti umrli osebi ne moremo uvesti

Tudi nekdanji prvi mož policije Marko Pogorevc pojasnjuje, da mrtva oseba, ni več osumljenec. "Kazenski postopki se tam nehajo. Ne moremo uvesti kazenskega postopka zoper umrlo osebo, razen če bi sumili, da je z njo povezana še kakšna druga oseba."

Ni pomembno, ali gre za begunca ali za Slovenca, vsakemu se lahko utrga, meni nekdanji prvi mož policije Marko Pogorevc.  | Foto: STA , Ni pomembno, ali gre za begunca ali za Slovenca, vsakemu se lahko utrga, meni nekdanji prvi mož policije Marko Pogorevc. Foto: STA , Če bi torej obstajal sum pomagača ali sum, da je zadeva povezana z drugimi osebami, bi moral sodnik odrediti hišno preiskavo.

"Vsakemu se lahko utrga"

Pogorevc meni, da "ni pomembno, ali gre za begunca ali za Slovenca, vsakemu se lahko utrga". "Tako tistemu, ki je v Nemčiji z mačeto pobijal po ulici ali tistemu, ki je zaradi frustracij in razočaranj streljal po trgovskem središču v Münchnu. Lahko se zgodi tudi Slovencu."

Kot meni, je težava v tem, da mora država vzpostaviti večji nadzor nad nošenjem, posestjo in prometom orožja in nad tistimi, ki so bili obravnavani za razne delikte. "Tukaj obstaja pravna luknja: če sem jaz oropal nekajkrat banko, pošto, ne morem biti kar brez nadzora. Mislim, da je prav, da se uvede neka preventivna nadzorstvena funkcija, kako jaz živim v nadaljevanju. Če sem dvakrat oropal pošto, je težko pričakovati, da bom zdaj živel pošteno."

Ne spreglejte