Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 6. 2023,
10.30

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

sočutje psihologija avtomobil smrt otroka

Sreda, 21. 6. 2023, 10.30

10 mesecev, 2 tedna

Zakaj se lahko zgodi, da pozabimo otroka v avtu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
avtosedež otrok varnostni pas | V stanju, ko smo na avtopilotu, sledimo dobro utečeni poti, pri tem pa izgubimo zavedanje, da smo, na primer, nameravali otroka odpeljati v vrtec, pravi psiholog David Diamond. | Foto Getty Images

V stanju, ko smo na avtopilotu, sledimo dobro utečeni poti, pri tem pa izgubimo zavedanje, da smo, na primer, nameravali otroka odpeljati v vrtec, pravi psiholog David Diamond.

Foto: Getty Images

Ob tragedijah, kakršna je smrt otroka v razbeljeni pločevini, nekateri obsojajo, drugi sočustvujejo. Žalostno dejstvo je, da malčka nič ne more več obuditi in da bodo morali starši s tem živeti naprej, vendar pa obstajajo z raziskavami podprti razlogi, zakaj se to lahko zgodi komurkoli. "To se zgodi, ko so možgani na tako imenovanem avtopilotu, gre za boj med zavednim in nezavednim spominom. V tem trenutku nam dovoljujejo večopravilnost, in to skoraj podzavestno, kar pomeni, da lahko pridemo s točke A na točko B iz navade," pojasnjuje David Diamond, profesor psihologije na univerzi na Floridi.

V stanju, ko smo na avtopilotu, sledimo dobro utečeni poti, pri tem pa izgubimo zavedanje, da smo, na primer, nameravali otroka odpeljati v vrtec, dodaja Diamond, ki se že dolga leta posveča vprašanju, zakaj se sploh dogajajo smrti otrok v avtomobilih, kjer so jih nevede in nenamerno pozabili. 

Poudarja še pomen stresa, ki spremlja novopečene starše, saj gre za zelo neprespano obdobje, kombinacija obojega pa privede do rutinskega ravnanja, ne da bi se jim vključil zavedni spomin. 

Namestimo opomnike

Ob tragediji, ki se je zgodila včeraj na Štajerskem, strokovnjaki opozarjajo, da so nam lahko v pomoč preprosti nasveti, ki nam lahko pomagajo preprečiti, da bi v vozilu pozabili otroka ali starejšega onemoglega. 

  • Z varstvom, vrtcem ali šolo se dogovorite, da stopijo v stik z vami, če otroka ne odložite pri njih.
  • Nekateri avtomobilski sedeži so že tako napredni, da vas opozorijo, če je otrok v sedežu. Če lahko, izkoristite to tehnologijo.
  • Lahek netehnološki opomnik, da je otrok v zadnjem sedežu, je lahko tudi neki predmet, ki naj bo med vožnjo vedno v vašem vidnem polju. Tja postavite nekaj, kar vas v trenutku spomni na vašega otroka, na primer igračo. "A ne imejte je ves čas v avtomobilu, saj se je boste navadili. Tam naj bo samo, kadar je tam tudi otrok," predlaga Diamond.

Lahko se zgodi vsakomur, zato ne obsojajmo!

Pri tako hudih tragedijah ljudi rado zanese in v pravičniškem duhu obsojajo vsevprek. A kot opozarja Gene Weingarten, avtor nagrajenega članka, v katerem obravnava številne izpovedi staršev, ki se jim je zgodilo podobno, "zgodi se bogatim, revnim in pripadnikom srednjega sloja. Staršem vseh starosti in narodnosti. Tako mamam kot očetom."

 

Otrok v avtu
Novice Po smrti otroka v razgretem avtomobilu materi in partnerju odvzeli prostost
branka
Trendi Kaj se dogaja z možgani ljudi, ki pozabijo otroka v avtomobilu?
Ne spreglejte