Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2016,
8.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Natisni članek

DARS vinjeta globa Slovenija nesorazmeren ukrep

Torek, 23. 8. 2016, 8.36

6 let, 6 mesecev

Zakaj italijanski vozniki bentijo nad Darsom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Pristop nadzornikov Darsa, ki lahko voznikom brez vinjete začasno odvzamejo vozniško ali prometno dovoljenje, je pretiran, se pritožujejo italijanski vozniki. Tržaški dnevnik Il Piccolo je za mnenje prosil Bruselj, kjer pravijo, da bi lahko šlo za nesorazmeren ukrep.

Tržaški časnik Il Piccolo poroča o primeru dveh Italijanov, ki so ju na slovenskih avtocestah ustavili nadzorniki državnega upravljavca avtocest Darsa. Oba sta imela vinjeto, a ni bila nalepljena na vetrobranskem steklu.

Dars jima je zato spisal globo, ker nista imela denarja za njeno plačilo, pa jima je zasegel vozniško oziroma prometno dovoljenje do plačila kazni. Italijani se sprašujejo, ali ne gre za nesorazmeren ukrep.

Da bi lahko bila ta praksa sporna, pritrjujejo tudi na Evropski komisiji. Upoštevajoč sklep Sveta EU iz leta 2005 o uporabi načela vzajemnega priznavanja denarnih kazni, lahko namreč slovenski prekrškovni organi terjajo kazen v drugih članicah Unije, zaradi česar bi lahko Darsovo ravnanje predstavljalo nesorazmeren ukrep, so v Bruslju povedali za Il Piccolo.

Iz predstavništva Evropske komisije v Slovenije nam jasnega odgovora na vprašanje, ali gre v tem primeru za nesorazmeren ukrep Darsa, niso podali. Poudarili so, da "splošna načela, kot je prepoved diskriminacije ali sorazmernost veljajo, vendar pa je na področju cestninjenja osebnih avtomobilov izvajanje v praksi (tudi višina glob) v nacionalni pristojnosti". Hkrati opozarjajo, da odločitev Sveta EU iz leta 2005 obravnava vzajemno priznavanje denarnih kazni, ne pa tudi konkretnih praks izvrševanja ali višine glob.

Ali Dars lahko jemlje dokumente?

Ob tem se ostaja odprto vprašanje, ali lahko cestninski nadzornik do plačila globe zaseže dokumente. Dars pravi, da lahko. Cestninski nadzorniki imajo tako kot policisti in finančna uprava status prekrškovnega organa.

Ta status Darsu omogoča, da lahko vozniku do plačila globe zaseže osebni dokument. Začasni odvzem lahko po zakonu traja največ šest mesecev in se lahko s sklepom podaljša še za največ šest mesecev.

Cenik vinjet za osebni avtomobil:

  • Letna vinjeta: 110,00 evrov
  • Mesečna vinjeta: 30,00 evrov
  • Tedenska vinjeta: 15,00 evrov

Letos tisoč voznikom zasegli vozniško

V Italiji imajo sistem cestnin, globo plačate le za izgubljeno cestninsko kartico. Kot zanimivost, policisti vam lahko, če nimate dovolj denarja za plačilo globe, do plačila zasežejo vozilo. | Foto: Reuters V Italiji imajo sistem cestnin, globo plačate le za izgubljeno cestninsko kartico. Kot zanimivost, policisti vam lahko, če nimate dovolj denarja za plačilo globe, do plačila zasežejo vozilo. Foto: Reuters Darsovi odgovori sicer kažejo, da v časopisu Il Piccolo omenjena italijanska voznika še zdaleč nista edina s tako izkušnjo.

Dars je namreč letos že 1.100 voznikom začasno zasegel listine. Koliko od teh je bilo tujih državljanov, ne vedo, saj ne vodijo posebne evidence prekrškarjev po nacionalnosti. "Je pa dejstvo, da je večina prekrškarjev še vedno tujcev," poudarjajo.

Skupaj so sicer letos izdali 37 tisoč plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet, pravijo.

Če takoj plačate, je kazen 150 evrov

Dodajajo, da je že vse od uvedbe vinjetnega sistema globe mogoče na kraju plačati tudi s kreditnimi karticami.

Višina predpisane globe zaradi napačne uporabe vinjete je od 300 do 800 evrov, pri čemer cestninski nadzorniki na mestu prekrška izdajo najnižjo, torej 300 evrov. "Če bi vsak izkoristil 'polovičko', torej 150 evrov, bi to pomenilo, da se je v državni proračun v letošnjem letu steklo 5,6 milijona evrov," so še navedli pri našem upravljavcu avtocest.

Ne spreglejte