Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
28. 2. 2018,
16.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

koledar Rim Julij Cezar

Sreda, 28. 2. 2018, 16.00

6 let, 2 meseca

Zakaj ima februar samo 28 dni?

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36
koledar | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Po gregorijanskem koledarju, ki ga uporabljajo skoraj po vsem svetu, imajo vsi meseci po 30 ali 31 dni, razen februarja, ki jih ima samo 28 oziroma vsaka štiri leta 29. Zakaj je tako? Odgovor se skriva v znanosti in egu.

Najstarejši predhodnik gregorijanskega koledarja, prvi rimski koledar, se je od današnjega precej razlikoval. Imel je namreč le deset, ne 12 mesecev, ustvaril pa naj bi ga mitični ustanovitelj Rima - Romulus. Njegov koledar se je začel z marcem in končal z decembrom. 

Z desetih na dvanajst mesecev

Drugi rimski kralj Numa Pompilius je koledar nadgradil, saj je želel, da se ta sklada z letnimi dvanajstimi luninimi menami, ki trajajo približno 365 dni. Tako sta nastala še januar in februar. 

Gregorijanski koledar se sklada z dvanajstimi luninimi menami. | Foto: Thinkstock Gregorijanski koledar se sklada z dvanajstimi luninimi menami. Foto: Thinkstock

Ker pa je bil kralj vraževeren in verjel, da enake zaporedne številke povzročajo nesrečo, je vsakemu mesecu določil število dni z dnevom razlike. Januar je imel 31 dni, februar 29, marec 31, april 30, maj 31, junij 30, julij 31, avgust 30 in tako naprej vse do decembra.

Februarju "vzeli" en dan

Astronomi so že takrat vedeli, da astronomsko leto ni dolgo natančno 365 dni, temveč 365 in še skoraj 6 ur, ki se jih v štirih letih nabere za en dodaten dan. Tako so februarju "vzeli" 30. dan, zato jih je imel le 29, v prestopnem letu pa 30.

Zakaj pa jih ima danes 28?

Dodaten dan mu je "odvzel" cesar Gaj Avgust Oktavijan. Ker je bil julij poimenovan v čast Juliju Cezarju, je tudi Gaj Avgust Oktavijan želel svoj mesec in po sebi poimenoval avgust. Ker pa ni hotel, da ima njegov mesec le 30 dni, julij pa 31, je en februarski dan "dodal" avgustu.

Gaj Avgust Oktavijan je februarju "vzel" en dan in ga "dal" avgustu. | Foto: Thinkstock Gaj Avgust Oktavijan je februarju "vzel" en dan in ga "dal" avgustu. Foto: Thinkstock

Tako si danes julij in avgust sledita z 31 dnevi, februar jih ima 28, med prestopnim letom pa 29. 

 

Ne spreglejte