Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 8. 2017,
19.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

3

Natisni članek

šola

Torek, 22. 8. 2017, 19.32

6 let, 7 mesecev

Zakaj bodo morali šolarji v petek v šolo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

3

Turistov bo vse manj, poletje se izteka, življenje se vrača v ustaljene tirnice. Del tega je tudi začetek šole. Verjetno ste se že vprašali, zakaj morajo šolarji znova v šolo na petek, 1. septembra? Več v prispevku novinarke Planet TV Petre Vehovar.

Novinarka: Petra Vehovar/Video: Planet TV

Še pred leti je zakon predvideval drugače. In sicer, če je 1. september na petek, se začetek pouka prestavi na ponedeljek. Ali taka odločitev, kot velja zdaj, povzroča težave pri organizaciji dela šol? Nekaj slabe volje povzroča pri starših in otrocih, sploh če je bilo zaradi tega treba skrajšati dopust.

"Želimo vam lepe počitnice," so se od šole 23. junija poslovili šolarji. Prihodnji petek se bodo znova vrnili v šolske klopi. In zakaj ravno v petek, ne v ponedeljek?

Petek ali ponedeljek, to je po mnenju Gregorja Pečana, generalnega direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolo, nepomembno vprašanje. | Foto: STA , Petek ali ponedeljek, to je po mnenju Gregorja Pečana, generalnega direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolo, nepomembno vprašanje. Foto: STA ,

Že 11 let v šolo 1. septembra

Po zakonu in pravilniku o šolskem koledarju se šola v Sloveniji vedno začne 1. septembra že 11 let, ne glede na to, ali gre za začetek ali konec delovnega tedna.

"Pred enajstimi leti je bilo v zakonu še zapisano, da se, če je prvi september petek, pouk začne v ponedeljek, ampak seveda zdaj ni več tako," razlaga Gregor Mohorčič, generalni direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo.

Kljub spremembi zakona in pravilnika o šolskem koledarju osnovne šole s tem nimajo težav.

"Ali je petek ali ponedeljek, to je ne nazadnje precej nepomembno, vsekakor zaradi tega ne nastanejo dodatni stroški ali kaj podobnega," pravi Gregor Pečan, predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev.

Ravnatelje moti, da se ne morejo odločiti sami

Na Hrvaškem se sami odločijo, kdaj začnejo šolo. | Foto: Tina Deu Na Hrvaškem se sami odločijo, kdaj začnejo šolo. Foto: Tina Deu Zmotilo jih je le to, da se vsaka šola posamezno ne mora odločiti, ali začeti pouk v petek ali ponedeljek, saj jim je to po zakonu dovoljeno.

Res je, da v pravilniku piše tudi, da lahko šola dva dneva pouka z letnim načrtom predvidi drugače in to tudi izvede," razlaga Pečan

A ne tudi prvega šolskega dneva. Letos so namreč vse osnovne šole dobile okrožnico z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, v kateri so še enkrat jasno zapisali, da se pouk mora začeti 1. septembra. Tako je določeno po zakonu, zato morajo to osnovne šole upoštevati.

Nekoliko drugače je z začetkom šole na Hrvaškem. Pri naših južnih sosedih Hrvatih se minister vsako leto posebej odloča o začetku in koncu pouka. Tako je nekdanji minister za znanost in izobraževanje Pavo Barišić aprila določil, da se bodo šolski zvonci prvič oglasili v ponedeljek, 4. septembra.

Ne spreglejte