Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
13.07

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Marko Jaklič Vzajemna obtožnica zloraba položaja pranje denarja

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 13.07

4 leta, 7 mesecev

Zadeva Vzajemna: Marko Jaklič zanika vse očitke iz obtožnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Nekdanji predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič je v današnjem zagovoru zanikal očitke iz obtožnice, ki ga bremeni zlorabe položaja in pranja denarja.

Trdi, da ni sodeloval pri poslih ali pripravi oz. sklepanju pogodbe med Vzajemno in podjetjem S&T. Na vprašanja tožilstva ni bil pripravljen odgovarjati.

Jaklič je zanikal, da je podjetje M-Kontakt ustanovil z namenom, da bi prek njega lahko izvedel kaznivo dejanje. "Ali je logično, da bi ga v tem primeru ustanovil transparentno na svoje ime?" je vprašal.

Na Hrvaškem trgoval z nepremičninami Jaklič je danes zatrdil, da se je z nakupom nepremičnin na Hrvaškem ukvarjal, še preden je postal član ali predsednik uprave Vzajemne. Zaradi poslov z nepremičninami je leta 2004 na Hrvaškem ustanovil podjetje M-Kontakt.

Kot slovenski državljan v takratnih političnih razmerjih med Slovenijo in Hrvaško namreč ni mogel kupiti nepremičnine na Hrvaškem in je vpisati na svoje ime v zemljiško knjigo. Ker je kupil več nepremičnin, je tveganje postalo preveliko, zato je na Hrvaškem ustanovil podjetje.

Podjetje M-Kontakt se je po Jakličevih navedbah v poslih s S&T znašlo po tistem, ko je prek M-Kontakta začel delati njegov brat, Boštjan Jaklič. Ta je deloval prek M-Kontakta na projektih v tujini, saj ni želel biti viden, ker je bil takrat regionalni direktor v podjetju Hewlett-Packard.

"Nisem odobraval niti plačil, kaj šele preplačil" Jaklič, ki je bil predsednik uprave Vzajemne od junija 2003 do 2007, je dejal, da je takrat na Vzajemni vodil številna področja, področje informatike in investicij pa ni bilo v njegovem delokrogu. Tako tudi ni bil navzoč na sestankih, kjer so se dogovarjali za posle na tem področju.

Spomni se, da sta za vzpostavitev informacijskega sistema Vzajemne prišli dve ponudbi podjetij Marand in S&T ter da je bil Marand občutno dražji. A kot trdi, se v nobeni obliki ni dogovarjal o tem poslu, ki je bil sklenjen leta 2004.

"Glede operative se nisem ukvarjal z ničemer. Nisem odobraval niti plačil, kaj šele preplačil," je poudaril.

Ne spreglejte