Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
16. 6. 2016,
11.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

Natisni članek

Karl Erjavec Dimitrij Rupel Alenka Bratušek vlada kriza volitve Slovenija

Četrtek, 16. 6. 2016, 11.34

6 let, 6 mesecev

Začetek konca vlade ali samo Erjavčevo politično izsiljevanje

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

Karl Erjavec | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Karlu Erjavcu je popolnoma jasno, da lahko to vlado trese po mili volji, ker se SMC boji predčasnih volitev in bo lahko iztržil zelo veliko, ker je jeziček na tehtnici. Bližje kot bodo volitve, več bo tovrstnih pritiskov, poudarja nekdanji minister Matej Lahovnik.

Nekdanja premierka Alenka Bratušek je po koncu včerajšnjega glasovanja o nezaupnici ministrici za delo Anji Kopač Mrak čivknila, da je "v Sloveniji konec politične stabilnosti, ki jo rad omenja Miro Cerar. Tole z interpelacijo je začetek konca te vlade." Kot pravi Bratuškova, je vsaka interpelacija preizkus trdnosti vladne koalicije. "Ni pomembna vsebina, ampak samo glasovi in da koalicija pokaže, koliko je trdna. In ta koalicija je včeraj pokazala, kako je trdna," poudarja nekdanja premierka.

Konec politične stabilnosti, ki jo rad omenja @MiroCerar. Tole z interpelacijo je začetek konca te vlade.

Sama pravi, da je bilo njej z Erjavcem še najlažje sodelovati. "V času naše vlade se je po mojem mnenju zavedal resnosti in situacije, v kateri je Slovenija bila," poudarja nekdanja premierka, ki je sicer do Erjavca kritična. Opozarja, da DeSUS že 16 let ustvarja slovensko politiko in je zraven tako rekoč pri vseh odločitvah.

Bratuškova je prepričana, da v slovenski politiki manjka odgovornih politikov.  | Foto: Ana Kovač Bratuškova je prepričana, da v slovenski politiki manjka odgovornih politikov. Foto: Ana Kovač

"Nisem prepričana, ali se Erjavec zaveda, kaj počne"

Na vprašanje, ali se Erjavec zaveda meje, do katere lahko gre, ne da bi povzročil globljo politično krizo, Bratuškova odgovarja, da v to ni prepričana. "Mislim, da je po včerajšnjem razpletu interpelacije malo jezen. Po moji oceni bo začasno dal nekaj miru, bo pa ob prvi priložnosti pokazal, kdo je glavni v tej koaliciji. Dejstvo pa je, da po včerajšnjem dogajanju v koaliciji ne bo tako, kot je nekdaj bilo." Kot pravi, je Erjavec eden izmed tistih politikov, ki najprej pomisli nase, a v tem ni edini v slovenski politiki.

Kako se dela in sodelovanja z Erjavcem na vladi ter kaj včerajšnje glasovanje pomeni za nadaljnji obstoj vladne koalicije, smo povprašali njegova nekdanja sodelavca na vladi Mateja Lahovnika in Dimitrija Rupla.

Matej Lahovnik, minister v Pahorjevi vladi       

"Cerarju je po včerajšnjem glasovanju jasno, da brez DeSUS nima večine v državnem zboru," pravi Matej Lahovnik.   | Foto: Bor Slana "Cerarju je po včerajšnjem glasovanju jasno, da brez DeSUS nima večine v državnem zboru," pravi Matej Lahovnik. Foto: Bor Slana

Sam z Erjavcem nimam slabih izkušenj, z njim sem korektno sodeloval. On je bil v takratni Pahorjevi vladi minister za okolje, z njim sem sodeloval kot minister z ministrom, ne pa kot ena stranka proti drugi. Tako da ne vem, kako funkcionira v takem smislu.

Logično je, da takšno situacijo poizkuša izkoristiti za izboljšanje svojega položaja. Če imamo koalicijske vlade, je jasno, da je kakšna manjša stranka jeziček na tehtnici. In jasno je, da Erjavec zna šteti. Ugotovil je, da je njegova specifična teža v tej koaliciji večja, kot pa uspe iztržiti in za to je ta dogodek logično izkoristil sebi v prid in poslal zelo močno sporočilo Cerarju.

Včerajšnji rezultat ni kar tako, ministrica ni dobila večinske podpore prav zaradi tega, ker je DeSUS glasoval proti njej. In to lahko politično zamaje koalicijo, a predčasnih volitev zagotovo ne bo. Nobeni stranki vladajoče koalicije ne ustrezajo predčasne volitve, še najmanj pa največji vladni stranki SMC. Njeni poslanci si ne bodo odrezali veje, na kateri sedijo, še posebej, ker vse javnomnenjske ankete kažejo, da niti približno na naslednjih volitvah ne bo dosegla rezultata iz leta 2014. Erjavec pa igra svoj politični poker in ve, do kam gredo stave in vložki. Popolnoma jasno mu je, da lahko to vlado trese po mili volji, ker se SMC boji predčasnih volitev in bo lahko iztržil zelo veliko, ker je jeziček na tehtnici. Bližje kot bodo volitve, več bo tovrstnih pritiskov.

Cerarju je po včerajšnjem glasovanju jasno, da brez DeSUS nima večine v državnem zboru. To mu je Erjavec dal jasno vedeti. Ob tem je treba vedeti, da vsaka koalicija lahko razpade samo od znotraj, opozicija vlade ne more zrušiti.  

 

Dimitrij Rupel, minister v Janševi vladi

"Z Erjavcem posebnih problemov nisem imel, razen tega, da sem mu odsvetoval, da se vozi na svoj vikend na Hrvaško skupaj z varnostniki," pripoveduje Dimitrij Rupel.  | Foto: Ana Kovač "Z Erjavcem posebnih problemov nisem imel, razen tega, da sem mu odsvetoval, da se vozi na svoj vikend na Hrvaško skupaj z varnostniki," pripoveduje Dimitrij Rupel. Foto: Ana Kovač

Od mojega sodelovanja z Erjavcem je minilo že precej časa. Sam z njim posebnih problemov nisem imel, razen tega, da sem mu odsvetoval, da se vozi na svoj vikend na Hrvaško skupaj z varnostniki. Ampak to je bil en specifičen problem, ko s Hrvati nismo bili v ravno najboljših odnosih in se mi je zdelo lahkomiselno vsak teden čez mejo hoditi, ker so ga imeli "priključenega" in so ga stalno poslušali.

Je bil pa Erjavec tisti, ki me je iz službe vrgel, ko me je iz Trsta odpoklical eno leto pred koncem mandata. Na njega bi lahko bil grozno jezen, a tega ne želim pogrevati. Se mi pa zdi malo neprimerno, da je Erjavec zunanji minister. Gre za šefa upokojenske stranke, ki nima nobene povezave z evropskimi strankami. Za zunanjega ministra pa je še kako pomembno, da ima tudi strankarsko zaledje v Evropi.

Glede aktualnega stanja pa mislim, da Erjavec izsiljuje. Njega vidim kot trgovca, kar se mi za zdajšnjo fazo slovenske politike zdi razumljivo, za neko normalno delovanje vlade in oblasti ene normalne demokratični države je pa njegovo početje nesprejemljivo.

Ne spreglejte