Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 5. 2021,
16.30

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

4

Natisni članek

Brdo pri Kranju prihodnost Evropa Razprava o prihodnosti Evrope Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 20. 5. 2021, 16.30

2 leti, 11 mesecev

V razpravi na Brdu pri Kranju za vključujočo konferenco o prihodnosti Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

4

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Premier Janez Janša in predsednik republike Borut Pahor sta se v današnji uvodni razpravi konference o prihodnosti Evrope zavzela, da bi bila ta razprava čim bolj vključujoča. S tem so se strinjali tudi drugi udeleženci današnje razprave na Brdu pri Kranju.

Kot je povedal Janša, so se skupaj z današnjimi gosti marca odločili, da bo Slovenija kot predsedujoča Svetu EU v drugi polovici leta skušala tudi vsebinsko dodajati vrednost konferenci o prihodnosti Evrope.

Po njegovih besedah bo na razpravo pomembno vplivala strateška agenda EU, torej zeleni in digitalni prehod, ki bosta spremenila naš način življenja. Med prevladujočimi temami bo še odpornost Evrope za boljši spopad z epidemijo v bodoče in podobnimi kriznimi razmerami.

Janez Janša
Novice Janša v četrtek začenja razpravo o prihodnosti Evrope

Celoten BSF namenjen razpravi o prihodnosti Evrope

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Razprava bo po premierjevih besedah tekla tudi o številnih temah, kjer ni tako velike enotnosti v EU. Med temi je omenil lastne vire EU in večinsko odločanje pri zunanjepolitičnih temah. Po njegovem mnenju pa je pomembna tema tudi demografska slika, ki je strateški problem.

Kot je še povedal Janša, so se v okviru trenutnega tria predsedujočih držav in tudi prihodnjega dogovorili, da se razprava odpre, da sodelujejo ljudje z različnimi pogledi.

Zato se je vlada odločila, da bo tudi celoten letošnji blejski strateški forum (BSF) namenjen razpravi o prihodnosti Evrope. Zanimanje je veliko, je povedal premier, pričakuje tudi številne najvišje predstavnike drugih članic.

Pahor si želi bolj povezano Evropo

Za vključujočo razpravo se je zavzel tudi predsednik republike Pahor. "Samo vključujoča razprava - tako na ravni državljanov kot na ravni politike - je smiselna in koristna," je poudaril.

Ta razprava ima zavoljo slovenskega predsedovanja poseben pomen, je dejal. Izpostavil je, da je v interesu Slovenije močna in povezana Evropska unija.

Tudi sam se zavzema za bolj povezano Evropo, kot je zdaj, navznoter, in bolj močno igralko navzven. "Še v času mojega življenja imam željo, da bi lahko izvolil predsednika ali predsednico Evropske unije," je ponazoril svojo vizijo Evrope.

Evropski parlament | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poudaril je sicer, da lahko zaradi okoliščin v zvezi s pandemijo covida-19, pa tudi političnih in varnostnih, od same konference pričakuje manj, kot bi si sam želel, in tudi manj, kot si zaslužijo državljani in državljanke in Evropa.

Zagon konferenci želi dati tudi s srečanjem s predsednikoma Nemčije Frank-Walterjem Steinmeierjem in Portugalske Marcelom Rebelom de Souso 30. maja. Nato namerava 4. junija obiskati institucije EU v Bruslju.

Številni sodelujoči

V razpravi z naslovom Prihodnost Evrope - pogovor o strateških izzivih ob pričetku vseevropske razprave so poleg predsednikov vlade in države sodelovali še svetovalec predsednika republike Ernest Petrič, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, pravnika Matej Avbelj in Jurij Toplak ter nekdanja evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič.

V Sloveniji se je tako začela konferenca o prihodnosti Evrope, v okviru katere bodo lahko Evropejci izmenjali poglede in iskali odgovore glede smeri prihodnjega razvoja celine ter vloge in umestitve Evropske unije v spremenjenih geopolitičnih razmerjih.

Ne spreglejte