Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
18. 1. 2017,
16.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

3

Natisni članek

Ljubljana kavarna Maček Husko Hajdarpašić Mestna občina Ljubljana Tromostovje kavarna Tromostovja

Sreda, 18. 1. 2017, 16.22

6 let, 6 mesecev

(Začasno) ugasnil še en lokal v središču prestolnice

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

3

Kavarna Trmostovje, Prešernov trg | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Z novim letom je po 20 letih svoja vrata zaprla kavarna Maček na glavni ljubljanski promenadi, do začetka marca pa si kave ne boste mogli privoščiti niti ob Tromostovju. Po besedah predstavnika podjetja Huska Hajdarpašića jih je v zaprtje prisililo neugodno vreme.

"Zaprli smo ga zaradi vremenskih razmer. Tako bo do 1. marca. V pogodbi je zapisano, da lahko v primeru mraza pozimi zapremo lokal," nam je na vprašanje, zakaj je kavarna ob Prešernovem trgu že nekaj časa zaprta, dejal znani ljubljanski gostinec Husko Hajdarpašić, ki ima eno od najbolj zaželenih lokacij v mestu v najemu od leta 2007.

Takrat je na javnem razpisu ponudil najvišje nadomestilo za petletno obdobje (nekaj več kot milijon evrov), pogodbo pa so obnovili leta 2012. Kavarna Tromostovje je tik ob Prešernovem trgu in je sestavljena le iz zunanjega prostora.

Hajdarpašić, uradno je lastnica podjetja Sedam 99 (podjetje se je lani preimenovalo iz Seam) njegova žena Darja, ima v lasti še gostilni Damajanty in Saraj, obe v okolici ljubljanskega UKC. V preteklosti je imel večkrat tudi blokiran račun (izpis iz Ajpesa kaže, da je blokiran tudi v trenutku objave članka), po besedah Hajdarpašića pa bo blokada odpravljena v tem tednu.

Husko Hajdarpašić ima ob kavarni Tromostovje še gostilni Damajanty in Saraj. | Foto: Mediaspeed Husko Hajdarpašić ima ob kavarni Tromostovje še gostilni Damajanty in Saraj. Foto: Mediaspeed

V preteklosti v tožbi z mestno občino Ljubljana

Januarja lani  je Delo poročalo, da je Hajdarpašić tožil mestno občino Ljubljana, ker je moral na zahtevo občinskega inšpektorata umakniti sladoledno vitrino ob ograji Tromostovja. Hajdarpašić je trdil, da je bilo omenjeno zemljišče tudi del razpisa, zato je od MOL zahteval odškodnino v vrednosti milijona evrov.

V vmesnem obdobju ljubljanski gostinec po nasvetu svojega odvetnika Dejana Rituperja skoraj dve leti ni plačeval najemnine za kavarno Tromostovje (zato je MOL vložil tožbo tudi proti njemu zaradi 440 tisoč evrov neplačane najemnine), vendar je 2012 vseeno znova zmagal na razpisu za najem prostora.

Pozneje se je Hajdarpašić z občino pogodil za odškodnino 350 tisoč evrov, sam pa je 24. decembra 2015 nakazal razliko do poravnave v vrednosti 95 tisoč evrov in spor je bil pozabljen.

 

Lani mu je gorelo skladišče

Hajdarpašić je imel v zadnjem letu težave tudi s požarom v nekdanji tovarni Tiki v Šiški, kjer je imel shranjeno gostinsko opremo. Skladišče ni bilo zavarovano, ljubljanski gostinec pa je prepričan, da je bil požar, v katerem je po nestrokovni oceni nastalo 400 tisoč evrov škode, podtaknjen.

Po 20 letih se bo zamenjal najemnik prostorov, v katerih je bila kavarna Maček. | Foto: Matej Leskovšek Po 20 letih se bo zamenjal najemnik prostorov, v katerih je bila kavarna Maček. Foto: Matej Leskovšek

Z novim letom zaprli legendarno kavarno Maček

Pred Tromostovjem se je s prvim dnem leta 2017 zaprla tudi kavarna Maček, ki bi letos praznovala 20-letnico. Lastnik stavbe prof. dr. Aleš Blinc, sicer predstojnik kliničnega oddelka za žilne bolezni v UKC Ljubljana, se je odločil za spremembo koncepta lokala, to pa bo uvedel z novim najemnikom. Svojo izpostavo oziroma kavarnico bo namreč odprl Čokoladni atelje Dobnik.

Ne spreglejte