Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
18.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 18.53

8 let

Za rakave bolnike na voljo učinkovitejše zdravljenje (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Onkološkem inštitutu za zdravljenje raka uporabljajo radioterapevtski oziroma radiokirurški sistem Novalis Tx, ki omogoča učinkovitejše zdravljenje z naprednejšimi načini obsevanja.

Božidar Casar z ljubljanskega Onkološkega inštituta je ob predstavitvi povedal, da tumor natančneje obsevajo, stranski učinki pa so tako manjši. "Sedanji sistem se razlikuje predvsem v natančnosti" Casar je pojasnil, da se sedanji sistem obsevanja od prejšnjega razlikuje predvsem v natančnosti. To pomeni, da tumor natančno obsevajo in se pri tem v večji meri izognejo ostalim organom. Novalis Tx uporablja unikatno tehnologijo za oblikovanje žarkovnega snopa, ki obseva točno tisti del telesa, kjer je prisotno maligno ali nemaligno obolenje. Ob tem je poudaril, da je prednost novega sistema tudi v tem, "da sedaj vidiš na obsevalnem aparatu to, kar si pri prejšnjih načinih obsevanja samo slutil, da je tam". Prej so z nevidnimi žarki obsevali neviden tumor, sedaj pa obsevajo viden tumor, je dejal.

Manj stranskih učinkov Kot pojasnjuje Casar, pred obsevanjem bolnika slikajo z dvema rentgenoma, za tem pa aparat zazna kraj tumorja ter mizico premakne v pravo pozicijo, na kateri ga nato obsevajo. Zdaj lahko bolj učinkovito obsevajo z manj stranskimi učinki v primerjavi s prejšnjim načinom. Oblika obsevalnega polja se po njegovih besedah tako v vsaki točki prilagaja obliki tumorja, kot jo vidi aparat.

V povezavi z natančnostjo obsevanja je Casar dejal, da lahko bolnika ob manjšem obsegu rakaste tvorbe bolj obsevajo. "Če se tumor bolj natančno lokalizira, je količina sevanja lahko večja, saj se lahko izogneš organom okoli rakaste tvorbe oziroma bodo ti prejeli manjšo količino sevanja", je še pojasnil. Tako je možno z bolj koncentriranim ter tako močnejšim načinom obsevanja skrajšati obdobje, v katerem se mora bolnik zdraviti.

Doslej obsevali že okrog 100 ljudi V Sloveniji se sistem obsevanja Novalis Tx uporablja od oktobra lani, namenjen in dostopen pa je vsem rakavim bolnikom. Doslej so po Casarjevih ocenah obsevali že okrog 100 ljudi. Ob tem so bili pozitivni vsi učinki radioterapije, ki jih lahko spremljajo.

Ne spreglejte