Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
13.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 13.10

7 let, 12 mesecev

Za projekt oskrbe Pomurja s pitno vodo tudi evropska sredstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je izdalo odločbo o dodelitvi sredstev za 43,5 milijona evrov vreden projekt oskrbe s pitno vodo v Pomurju.

Gre sicer za t.i. sistem A, ki zajema preskrbo s pitno vodo za sedem pomurskih občin.

Projekt bo sofinanciran iz kohezijskega sklada, in sicer v vrednosti 26,1 milijona evrov.

Pogosto težave z oporečno vodo Z uresničitvijo projekta, ki se bo predvidoma zaključil do oktobra 2015, se bo izboljšala javna oskrba s pitno vodo za približno 23.700 tamkajšnjih prebivalcev, so zapisali na ministrstvu. Kot so poudarili, je na območju Pomurja oskrba s pitno vodo nezadostna, pogosto se pojavljajo težave pri oskrbi zaradi oporečne vode, ponekod pa vodovodni sistemi niti še niso zgrajeni.

V okviru projekta je poleg ureditve glavnega centra vodenja v Lendavi med drugim predvidena tudi hidravlična izboljšava 124,8 kilometra cevovodov ter novogradnja dodatnih 24,2 kilometra. Poleg tega bosta nadgrajena tudi vodna vira Gaberje in Turnišče.

Opustili bodo 11 neustreznih vodnih virov Vodovodna omrežja v posameznih občinah se bodo povezala v zaključeno celoto. Po zaključku projekta bo iz celotnega vodovodnega sistema opuščenih oz. izključenih 11 neustreznih vodnih virov, in sicer Črenšovci, Žižki, Trnje, Dolnja Bistrica, Gornja Bistrica, Dobrovnik, Strehovci, Kobilje, Hotiza, Odranci in Velika Polana.

Osnovni namen projekta, ki je razdeljen v tri sisteme, je zagotovitev varne in trajne oskrbe prebivalstva s kakovostno pitno vodo. Omenjeni sistemi so samostojne in med seboj tehnično in finančno zaključene celote.

Sistem B predstavlja projekt za izvedbo investicije ureditve vodooskrbe na območju levega brega Mure in zajema območje 12 občin, v okviru sistema C pa je predvidena ureditev vodovodnega sistema za prebivalce preostalih osmih občin v pomurski regiji.

Več kot milijarda evrov za posodobitev okoljske infrastrukture Sredstva 1,57 milijarde evrov vrednega operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture so sicer v prvi vrsti namenjena posodobitvi ali novogradnji infrastrukture s področja okolja in prometa, v manjši meri pa tudi za projekte s področja trajnostne rabe energije.

Ne spreglejte