Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 4. 2018,
7.31

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Pulitzerjeva nagrada

Torek, 17. 4. 2018, 7.31

6 let

Za poročanje o spolnih škandalih Weinsteina dobili Pulitzerjevo nagrado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Harvey Weinstein | Foto Reuters

Foto: Reuters

Časopis New York Times in revija New Yorker sta prejela letošnjo najbolj prestižno Pulitzerjevo nagrado za javno službo, in sicer za poročanje o spolnih škandalih hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina. Times je skupaj z Washington Postom dobil še nagrado za nacionalno poročanje o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016.

Pulitzerjeve nagrade za izjemne novinarske dosežke vsako leto podeljuje univerza Columbia v New Yorku. Z izjemo pulitzerja za javno službo dobitnikom prinesejo tudi denarne nagrade.

Poročanje o Weinsteinu je v ZDA in potem po svetu sprožilo gibanje Jaz tudi s poplavo poročil žensk iz vseh sfer družbenega življenja o podobnih izkušnjah s spolnimi nadlegovanji, napadi in posilstvi ter diskriminacijo. Zaradi škandalov so se zgodili številni odstopi v Hollywoodu, medijih, ekonomiji, tehnologiji in politiki.

Washington Postu nagrada za raziskovalno novinarstvo

Eden od politikov, ki je zaradi spolnih nadlegovanj končal kariero, je bil nekdanji vrhovni sodnik Alabame, republikanec Roy Moore, ki je nepričakovano izgubil posebne senatne volitve proti demokratu, kar je bila za Alabamo prava revolucija. Washington Post je za razkritje Moorovih nadlegovanj dobil pulitzerja za raziskovalno novinarstvo.

Moore je "prislužil" pulitzerja za komentar Johnu Archibaldu iz medija Alabama Media Group v Birminghamu v Alabami.

Revija GQ je dobila pulitzerja za nosilno zgodbo o množičnem rasističnem morilcu iz Charlestona Dylannu Roofu, ki je leta 2015 pobil devet temnopoltih vernikov v cerkvi.

Časopis The Cincinnati Enquirer je dobil nagrado za lokalno poročanje o uničenju družine zaradi odvisnosti od heroina, tiskovna agencija Reuters pa je dobila mednarodnega pulitzerja za poročanje o pobijanju trgovcev z mamili na Filipinih po naročilu predsednika Rodriga Duterteja. Reuters je dobil tudi pulitzerja za nosilno fotografijo o nasilju nad muslimansko manjšino Rohingya v Mjanmaru.

Pulitzerja za sveže novice (breaking news) je dobil časopis The Santa Rosa Press Democrat za poročanje o požarih v naravi v Kaliforniji, pulitzerja za razlagalno novinarstvo pa skupaj Arizona Republic in USA Today Network za poročanje o Trumpovem zidu na meji z Mehiko.

Takole so se veseli pri časopisu The Cincinnati Enquirer, ki je dobil nagrado za lokalno poročanje o uničenju družine zaradi odvisnosti od heroina. | Foto: Reuters Takole so se veseli pri časopisu The Cincinnati Enquirer, ki je dobil nagrado za lokalno poročanje o uničenju družine zaradi odvisnosti od heroina. Foto: Reuters

Nagrada za karikaturo o vstopanju sirske begunske družine v ZDA

Jerry Saltz je za New York Times osvojil pulitzerja za kritiko, in sicer o sodobni umetnosti, isti časopis pa je dobil nagrado tudi za uredniško karikaturo o vstopanju sirske begunske družine v ZDA.

Pulitzerja za uredniški komentar je za opis posledic privatizacije zdravstvenega sistema za revne v Iowi dobil Andie Dominick iz časopisa The Des Moines Register, nagrado za fotografijo o sveži novici pa je dobil Ryan Kelly iz časopisa The Daily Progress, ki je fotografiral trenutek, ko je avtomobil napadalca zadel protestnike v Charlottesvillu v Virginiji in ubil žensko.

V umetniških kategorijah je pulitzerja za leposlovje dobil Andrew Sean Greer (Less), ki piše kroniko pisatelja pri spopadanju s krizo srednjih let. Nagrado za dramo je dobila Martyna Majok, in sicer za gledališko predstavo Cost of Living, za stvarno literaturo pa James Forman mlajši, ki opisuje kazenskopravni sistem ZDA.

Pulitzerja za biografijo je dobila Laura Ingalls Wilder (Prairie Fires), glasbeni zvezdnik Kendrick Lamar pa je dobil nagrado za glasbo za svoj album DAMN. Pulitzerja za poezijo je dobil Frank Bidart (Half-light), za zgodovinsko knjigo pa Jack Davis (The Gulf).

Ne spreglejte