Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2022,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

lokalna hrana hrana To smo mi SPAR PR članek

Petek, 30. 9. 2022, 7.00

1 leto, 7 mesecev

Sledljivost porekla, kakovost in svežina ter podpora lokalni skupnosti

Za domače in lokalno

Oglasno sporočilo

Zavedanje o pomenu samooskrbnosti s hrano narašča, kar se je še dodatno pokazalo v času pandemije covid-19. Dostopnost domače, lokalno pridelane hrane pa ni samo nujnost, temveč ima tudi številne prednosti za potrošnika. Zakaj torej izbirati lokalne pridelke in izdelke, preberite v nadaljevanju.

Spar v okviru projekta "To smo mi" podpira lokalne dobavitelje in kupcem ponuja domačo kakovost. | Foto: Spar v okviru projekta "To smo mi" podpira lokalne dobavitelje in kupcem ponuja domačo kakovost.

Trikrat DA za slovenske izdelke

  1. Znano poreklo
    Sledljivost pomeni večjo kakovost, zato vedno več kupcev natančno prouči etikete in sledi poreklu izdelkov. Vedeti, od kod prihajajo pridelki oziroma izdelki, namreč pomeni vedeti, kaj jemo.
  2. Boljša kakovost
    Krajše poti od pridelovalca do potrošnika ohranjajo višjo hranilno vrednost živil, saj ta začne upadati takoj, ko plod odrežemo od njegovega vira hrane in vode, zaradi česar mora začeti uporabljati lastne zaloge*.
  3. Podpora slovenskim kmetom
    Podpirati lokalno pridelavo in predelavo hrane pomeni podpirati slovenske kmete in s tem tudi razvoj slovenskega podeželja.

Od pridelovalca do vas

V Sparu verjamejo v poštena partnerstva z lokalnimi dobavitelji, zato si v okviru projekta "To smo mi" prizadevajo za povečevanje odkupa slovenskih pridelkov in izdelkov. Na ta način prispevajo k razvoju slovenskega podeželja, s krajšimi razdaljami znižujejo ogljični odtis, svojim kupcem pa ponujajo domačo kakovost. Ponosni so, da je v njihovi ponudbi kar 70 odstotkov izdelkov slovenskih proizvajalcev**.

Na Sparovih policah najdete svinjino Kmetije Cimerman, ki je prejela certifikat "Izbrana kakovost − Slovenija". | Foto: Na Sparovih policah najdete svinjino Kmetije Cimerman, ki je prejela certifikat "Izbrana kakovost − Slovenija".

Svinjina s certifikatom s Kmetije Cimerman

Prašičereja na Kmetiji Cimerman je skladna s smernicami za blaginjo živali. Prašiče krmijo z lastno pridelanimi žitaricami, ki ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov (GSO), zato je njihovo meso kakovostno in odličnega okusa. Urejena lastna klavnica in predelava mesa skrajšata pot svežega svinjskega mesa in okusnih mesnih dobrot z njihove družinske kmetije do Sparovih prodajnih polic. Njihova svinjina pa se ponaša s certifikatom "Izbrana kakovost − Slovenija". Poleg svežega svinjskega mesa, ki ga najdete v Intersparovi mesnici, lahko na Sparovih policah najdete tudi številne mesne izdelke Kmetije Cimerman, kot so hrenovke, izdelki za žar, suhe klobase, papricirana slanina itd.

TV-voditelj David Urankar se je odpravil v Markovce, da bi pobliže spoznal Kmetijo Cimerman. Oglejte si video.

V Sparu najdete tudi jajca proste reje brez GSO s Kmetije Humek. | Foto: V Sparu najdete tudi jajca proste reje brez GSO s Kmetije Humek.

Jajca proste reje brez GSO s Kmetije Humek

Na Kmetiji Humek v Lazah pri Novem mestu se posvečajo prosti reji kokoši nesnic. S sodobno opremo in ustrezno ureditvijo kokošim tudi v hlevih omogočajo veliko gibanja in poseben prostor za gnezda, podnevi pa se lahko kadarkoli pasejo na neverjetnih desetih hektarih. Svoje kokoši krmijo izključno s certificirano krmo, ki ne vsebuje GSO. Ta način krmljenja je podvržen dodatnemu strogemu nadzoru, zato kupcu vedno zagotavlja preverjeno kakovost jajc.

*Vir: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/zakaj-izbrati-lokalno-hrano/

**Zaokroženi odstotek povzet iz projektne naloge Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.

(VIR: https://www.varuhverigehrane.si

Naročnik oglasnega sporočila je SPAR SLOVENIJA, D. O. O.

Ne spreglejte