Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
13.52

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

12

Natisni članek

Andrej Šiško

Petek, 22. 3. 2019, 13.52

5 let, 1 mesec

Za Andreja Šiška predlagajo leto in štiri mesece zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

12

Andrej Šiško | Foto STA

Foto: STA

Na mariborskem sodišču se je z branjem zaključnih besed končalo sojenje predsedniku Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku. Tožilstvo zanj predlaga leto in štiri mesece zapora, obramba vztraja pri oprostilni sodbi.

Na mariborskem sodišču se je z zaključnimi besedami tožilca Tilna Iviča in Lucije Šinkovec Ušaj, zagovornice Andreja Šiška, končalo sojenje Šišku in soobtoženemu Mateju Lesjaku. Prvega obtožnica bremeni ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, Lesjaka, sicer nekdanjega člana podmladka SDS, pa pomoči pri temu. 

Šiškova odvetnica predlaga oprostilno sodbo

Tožilstvo za Šiška predlaga leto dni in štiri mesece zapora, za Lesjaka pa pogojno kazen osem mescev zapora s preizkusno dobo dveh let, poroča spletni Večer. Odvetnica Lucija Šinkovec Ušaj predlaga oprostilno sodbo, saj po poročanju medija meni, da tožilstvu ni uspelo dokazati niti elementov kaznivega dejanja, kaj šele krivde, da je to storil.

Vodja Štajerske varde

Slovensko javnost so konec lanskega poletja na družbenih omrežjih vznemirili fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskiranih moških. Kot se je izkazalo, je skupino vodil Šiško, do takrat med drugim znan kot predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija, ki se je leta 2016 potegoval za predsedniški položaj.

Varda, Štajerska varda | Foto: Facebook Foto: Facebook

Šiško je po razkritju, še preden so ga prijeli, zatrdil, da pri skupini na posnetkih ni šlo za paravojaško enoto, pač pa prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske z imenom Štajerska varda. Junija 2017 naj bi ustanovili Deželo Štajersko, ki jo dojemajo kot nekakšen "vzporeden pravni sistem, štajersko pravdo, ki nima neposredne povezave z Republiko Slovenijo, ni pa v nasprotju z njenim pravnim redom".

Vendar se s takšnim pojasnilom niso strinjali slovenski varnostni organi in policija je kmalu začela preiskavo, med drugim kaznivih dejanj zoper človečnost in zoper suverenost države.

Ne spreglejte