Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2019,
12.30

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

20

Natisni članek

ošpice UKC Ljubljana

Torek, 14. 5. 2019, 12.30

4 leta, 11 mesecev

Dva nova primera ošpic, okužil se je tudi uslužbenec javne televizije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

20

ošpice | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Sloveniji sta potrjena dva nova primera ošpic. Med okuženimi z ošpicami je tudi uslužbenec RTV Slovenija, ki se je okužil med prvomajskimi prazniki v prostorih ljubljanske urgence. Tam so takrat obravnavali dva bolnika z ošpicami, ki sta med čakanjem na pregled ogrozila več sto čakajočih na obravnavo. Drugi novi primer ošpic pa so zaznali na Obali, kjer je okužen moški.

V Sloveniji imamo dva nova primera ošpic, skupno letos že devet, je poročal Radio Slovenija. Včeraj je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) okužbo potrdil pri zaposlenem na RTV Slovenija, danes pa še pri moškem na Obali. Po poročanju radia se je moški z Obale najverjetneje okužil v BiH. Podatke o vseh osebah, ki so bile z njim v stiku, še zbirajo.

Niso ga cepili, ker naj bi ošpice že prebolel

Kot je v izjavi za medije pojasnila Ondina Jordan Markočič z NIJZ, so osmi primer ošpic - gre za uslužbenca RTV Slovenija - potrdili v ponedeljek. Ko je prišel v stik z ošpicami, so ga obravnavali na NIJZ, cepili pa ga niso, ker je v kartoteki pisalo, da je ošpice že prebolel. A je nato vseeno zbolel - izpuščaj je dobil v soboto -, kar po pojasnilih Jordan Markočičeve pomeni, da ni bil cepljen in da ošpic v otroštvu verjetno ni prebolel. 

Cepljenje
Novice Tudi v Sloveniji strožje kazni za starše necepljenih otrok?

Kako je prišlo do take zabeležke v kartoteki, ni znano. "Če je v uradni dokumentaciji podatek, se mi ravnamo po teh podatkih. Nam je najpomembneje, da najdemo dva datuma cepljenja ali tudi informacijo o tem, ali je bila bolezen prebolena. V takem primeru ima človek zaščito," je pojasnila. Zaradi osebe iz zdravstvenega doma, ki je z ošpicami okužila osmega bolnika, je sicer zbolela še ena oseba.

Bolezen preboleva doma

V času kužnosti, ki traja pet dni od pojava izpuščaja, je bil bolnik še v službi. Z njim je bilo v stiku 60 sodelavcev in družinskih članov. Tem je NIJZ posredoval navodila o nadaljnjem ravnanju, nekaj oseb so že cepili. Bolezen pri bolniku ne poteka v hudi obliki, zato ni hospitaliziran in je ostal doma.

Ošpice | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Na RTV Slovenija so za Siol.net potrdili, da so med zaposlenimi ugotovili primer ošpic. Kot so pojasnili, so se ob seznanitvi z informacijo takoj povezali z epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje in začeli izvajati ustrezne preventivne ukrepe za preprečitev morebitnega širjenja bolezni.

Zaposlene pozvali, naj preverijo cepilni status

Vsi, ki so bili v stiku z obolelo osebo, so dobili ustrezna navodila, kako v tem primeru ravnati, in so jih tudi že obravnavali v zdravstvenih ustanovah, so še dejali. V pojasnilu dodajajo, da so vse zaposlene obvestili o okuženem uslužbencu in jih hkrati pozvali, naj preverijo svoj cepilni status, ki pri ošpicah vključuje dva odmerka cepiva. 

Uslužbenec eden izmed dvestotih, ki je bil na pregledu pri zdravniku

Norice, vodene koze | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Zaposleni naj bi bil eden izmed dvestotih, ki so se zadrževali v čakalnici urgence, med katerimi sta bila tudi okužena pacienta z ošpicami. 

Spomnimo, da sta bila po neuradnih informacijah STA bolnika pred prihodom v zdravstveno ustanovo v Rusiji in Nemčiji. 

Pri obiskovalcih, ki so se takrat zadrževali v čakalnici, je zato obstajala možnost, da so se okužili z virusom ošpic, če jih še niso preboleli ali niso bili dvakrat cepljeni, so opozarjali na NIJZ.

Služba medicinske pomoči in urgenca Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) sta Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje takrat posredovali seznam čakajočih bolnikov, ki so bili o možnostih okužbe in ukrepih obveščeni pisno na domači naslov. 

V čakalnici naj bi bilo po podatkih med obiskom skupaj z okuženim istočasno okoli 200 čakajočih in njihovih svojcev, vendar naj bi izmed teh izločili vse, ki so bili rojeni pred letom 1960, in je zato verjetno, da so bolezen že preboleli. 

Za dodatne informacije, navodila in pojasnila glede ukrepov po stiku z virusom ošpic 20. in 21. aprila v čakalnici urgence v UKC Ljubljana je na telefonski številki 031 646 617 od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro na voljo epidemiolog NIJZ.

Obvestilo NIJZ prejeli prepozno za pravočasno cepljenje

NIJZ | Foto: STA , Foto: STA , Kot so poročali v oddaji Argument na Planet TV, je bila z okuženimi v stiku tistega večera tudi Maruša Penzeš. Kot je pojasnila, je po pošti prejela obvestilo o okužbi z navodili. V obvestilu je bilo med drugim zapisano, naj oseba, ki ošpic še ni prebolela ali bila cepljena z dvema odmerkoma, čim prej pride na cepljenje.

Kot je dejala, je obvestilo prejela šele četrti dan po stiku z okužbo, v obvestilu pa je bilo zapisano, da mora cepivo prejeti najkasneje 72 ur po stiku z okužbo, saj po tem roku morda ne bo več preprečilo bolezni.

"Roka 72 ur nismo zamudili po lastni krivdi, čeprav se je napetost pri nas stopnjevala od trenutka, ko je informacija o okužbi prišla v javnost. Čudi me, da smo obvestilo prejeli po pošti, glede na to, da se vsak, ki pride na urgenco, vpiše v register in hkrati navede tudi kontaktno telefonsko številko. Iz tega razloga bi pričakovala, da bodo uporabili malo bolj sodoben način obveščanja, ki bi bil učinkovitejši in hitrejši," je povedala Penzeševa.

Najslabša precepljenost v ljubljanski regiji

Ljubljana se uvršča med najslabše precepljene kraje v Sloveniji. "Varna" precepljenost je pri 95 odstotkih, v Ljubljani je precepljenost okoli 90-odstotna. 

Kako prepoznamo bolezen?

Virus se prenaša po zraku s kužnimi kapljicami, ob kašljanju in kihanju ter posredno prek kljuk in predmetov, kjer so končale kapljice okuženih.

Od okužbe do simptomov običajno preteče od 10 do 12 dni, v tem času pa imate možnost, da bolezen preprečite s cepljenjem. Zelo pomembno je vedeti, da je oseba kužna že štiri dni pred pojavom izpuščaja, nato pa se pojavijo visoka telesna temperatura, kašelj, vnetje očesnih veznic, zelo prepoznaven je tudi kožni izpuščaj za ušesi, od koder se nato razširi po obrazu in vratu.

Zelo pomembno je, da je oseba kužna že štiri dni pred pojavom izpuščaja. Zapleti pri obolenju se pojavijo pri vsakem tretjem otroku, in sicer vnetje srednjega ušesa, pljučnica. Eden na tisoč zbolelih lahko dobi vnetje možganov ali celo umre.

ošpice
Novice Je Slovenija pripravljena na izbruh epidemije ošpic? #video
Ne spreglejte