Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 1. 2008,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 1. 2008, 10.27

8 let

Z marcem višje cene vrtcev v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na mestni občini Ljubljana so pripravili sklep o povišanju cen programov v ljubljanskih vrtcih za 5,4 odstotka v prvem in za 14,6 odstotka v drugem starostnem obdobju.

Plačila staršev za programe se bodo v povprečju povišale prav tako za 5,4 odstotka v prvem in za 14,6 odstotka v drugem starostnem obdobju. Predvideno povišanje cen programov pomeni hkrati tudi povišano osnovo za plačila drugih občin, v gradivu za sejo pojasnjuje predlagatelj. 474 evrov za prvo starostno obdobje Cene programov v javnih vrtcih v MOL bodo po 1. marcu v skladu s predlaganim sklepom 474 evrov za prvo starostno obdobje, 335 evrov za drugo starostno obdobje, 368 evrov za kombinirane oddelke in 926 evrov za razvojne oddelke. V poletnih mesecih pa bodo starši za svoje otroke lahko uveljavljali rezervacijo za odsotnost otroka najmanj en in največ dva meseca. Za rezervacijo bodo starši plačali 30 odstotkov od njihovega z odločbo določenega plačilnega razreda.

Ostaja ljubljanski mestni popust v višini 22 odstotkov

V veljavi ostaja ljubljanski mestni popust v višini 22 odstotkov v prvem starostnem obdobju, vzgojno varstveni družini in razvojnih oddelkih ter 15 odstotkov v drugem starostnem obdobju in kombiniranih oddelkih. MOL bo tudi po uveljavitvi tega sklepa za otroke s stalnim prebivališčem v MOL, ki obiskujejo vrtce zunaj mestne občine, priznala dodatno 17-odstotno znižanje plačila staršev v njihovem plačilnem razredu.

Povprečno plačilo staršev v MOL bo 35,6 odstotka cene programa Po pravilniku o plačilih staršev za programe v vrtcih bi povprečno plačilo staršev v MOL znašalo 35,6 odstotka cene programa. Ob povečanju cen do ekonomske cene programa ter ob mestnih dodatnih popustih ter rezervaciji bodo starši v letu 2008 po oceni pokrili od 23 do 24 odstotkov stroškov programov predšolske vzgoje. S sklepom ohranjajo plačila staršev znotraj dolgoročnih ciljev predšolske vzgoje v MOL, to je med 20 in 25 odstotki plačila stroškov.

Dražja bo tudi vožnja z vzpenjačo na Ljubljanski grad

Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad je od 10. januarja lani do konca leta prepeljala 275.840 potnikov, v blagajno pa se je nateklo 425.670,50 evra. Po podatkih koncesionarja, javnega podjetja Parkirišča lanska izguba znaša okoli 290.000 evrov, tolikšno pa pričakujejo tudi letos. V mestni upravi predlagajo 50 odstotkov višjo ceno povratne vozovnice.

Povratna vozovnica naj bi po novem stala 3 evre Povratna vozovnica naj bi po novem stala tri evre (zdaj dva evra). Vozovnica za vožnjo gor naj bi stala 1,8 evra, za vožnjo dol pa 1,5 evra. Zdaj enosmerna vozovnica ne glede na smer vožnje stane 1,5 evra. Cena vozovnice za otroke nad sedem let, dijake, študente in upokojence naj bi se z 1,5 evra povišala na dva evra. Povratna vozovnica za skupine nad 15 oseb, obiskovalce koncertov in najemnike na Ljubljanskem gradu pa naj bi stala 1,8 evra (zdaj 1,5 evra).

Sklep predvideva tudi dodatno ponudbo. Družinska povratna vozovnica za štiri osebe naj bi stala sedem evrov. Povratna vozovnica z ogledom virtualnega muzeja in obiskom razglednega stolpa naj bi stala pet evrov, šolske skupine in vrtci pa naj bi za to odšteli 3,5 evra.

Energetika Ljubljana zvišala cene plina in toplote

Energetika Ljubljana zaradi zvišanja cen energentov s strani dobaviteljev spreminja cene zemeljskega plina in toplote. Cena zemeljskega plina se je zvišala danes, in sicer za 0,0333 evra na kubični meter, cena toplote pa se bo zvišala v torek, in sicer v povprečju za nekaj več kot dva odstotka.

Kot so sporočili iz Energetike Ljubljana, se je nabavna cena zemeljskega plina s strani njihovega dobavitelja Geoplina s 1. januarjem letos povečala za 15,3 odstotka oz. za 0,0476 evra na kubični meter. na osnovi tega povečanja je Energetika Ljubljana prodajne cene plina povečala za 0,0333 evra na kubični meter, kar predstavlja 70 odstotkov od celotnega povečanja nabavne cene od dobavitelja. Cene za plin so se po posameznih tarifnih skupinah povečale za od 5,3 do 9,9 odstotka.

Inšpektorat pozval k odstranitvi vrtičkov v Stožicah in na Brinju

Mestni inšpektorat pa nadaljuje z akcijo ureditve vrtičkarstva na območju Mestne občine Ljubljana. Vrtičkarje v Stožicah na območju novega stadiona in na Brinju so pozvali, da s površin v mestni lasti v 14 dneh odstranijo svoje objekte in naprave. V nasprotnem primeru bodo uvedli postopek za njihovo odstranitev.

Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer pojasnil, da se bo odstranjevanje vrtičkov nadaljevalo tudi letos. Odstranitev vrtičkov z zemljišč v lasti MOL vodi mestna inšpekcija, za odstranitev vrtičkov z zasebnih in državnih zemljišč pa skrbi republiška inšpekcija.

Ne spreglejte