Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2017,
13.34

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Foto: Thinkstock

Natisni članek

e-oskrba Telekom Slovenije advertorial zdravje oskrba na domu starostniki

Četrtek, 14. 12. 2017, 13.34

2 meseca, 3 tedne

Z E-oskrbo na domu želijo pomagati 3.400 osebam

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Foto: Thinkstock

Starejši in osebe s kroničnimi boleznimi ali težjimi obolenji ter osebe s posebnimi potrebami pri samostojnem bivanju potrebujejo podporo drugih ljudi, ki jim pomagajo zagotavljati boljšo kakovost življenja in varnost bivanja.

ljudje starejši | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Udobno bivanje, ki nam stalno nastavlja pasti

Današnji način življenja je udobnejši, kot smo ga poznali včasih, pa vendar nam sodobno bivanje nastavlja vedno nove pasti, ki se jih začnemo zavedati, ko je treba skrbeti za ostarele starše ali ko sami zaradi določenih težav potrebujemo več nege in druge pomoči v gospodinjstvu.

Takrat se pokažejo vse slabosti sodobnega življenjskega sloga, ki prisega na neodvisnost od drugih in stalno usmerjenost v svoje potrebe.

Pogrešamo sorodnike

ljudje starejši | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Hitro se nam lahko zgodi, da začnemo pogrešati prav to, kar je značilno za bolj tradicionalno usmerjeno družbo – neposreden stik več generacij znotraj ene družine.

Pomoč sorodnikov in drugih ob različnih zdravstvenih težavah in nezmožnostih za samostojno življenje postane nepogrešljiva.

Ste ujeti v sendviču?

Še posebej obremenjeni so ljudje, ki hkrati skrbijo za svoje odraščajoče otroke in svoje oziroma partnerjeve starše. Prav zanje so psihologi uvedli strokovni izraz 'sendvič generacija', saj so ujeti v nenehno zagotavljanje podpore za različno stare sorodnike v svoji bližini. Zanje je značilno, da so stari od 35 in 54 let ter da so izjemno obremenjeni.

Ker je njihova poklicna kariera v teh letih navadno na vrhuncu in jih doma čakajo vedno nove obveznosti, si premalo časa vzamejo zase in so skoraj praviloma ves čas pod izjemnim stresom.

Tak način življenja zahteva drugačen pristop k organizaciji bivanja na domu še posebej za ljudi, ki pri tem potrebujejo podporo.

Sodobna tehnologija za več udobja in varnosti

Z rešitvami, ki jih omogoča sodobna tehnologija, se lahko uresničijo posameznikove želje po daljšem bivanju na domu in po večji varnosti ter kakovosti življenja.

340 tisoč evrov za dostopnost do E-oskrbe

ljudje starejši | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Telekom Slovenije si želi izboljšati kakovost življenja starejših, kroničnih bolnikov in invalidov ter njihovih svojcev.

V ta namen izvaja projekt Varni in povezani na domu, v okviru katerega želi opozoriti na pomen zagotavljanja kakovosti in varnosti bivanja na domu ljudi, ki potrebujejo podporo pri samostojnem bivanju.

Za povečanje dostopnosti do storitve E-oskrba v okviru projekta Varni in povezani na domu namenja 340 tisoč evrov. S tem denarjem bodo pomagali približno 3.400 osebam, ki potrebujejo podporo pri bolj kakovostnem bivanju na domu..

Občine kot partnerice v skrbi za svoje občane

K sodelovanju v projektu so povabili občine, interesna združenja (npr. društva bolnikov, društva slepih in slabovidnih, gluhih in naglušnih ipd.) ter druge zainteresirane skupnosti oziroma skupine.

Občine, ki se bodo prijavile v projekt, bodo s tem občutno izboljšale kakovost življenja svojih občanov, ki potrebujejo dodatno pomoč na domu.

Prednosti za občane:

  • poveča se kakovost življenja občanov,
  • raba virov socialnega varstva in obvladovanje stroškov občanov v primeru organiziranega bivanja bosta veliko učinkovitejša,
  • manj odsotnosti in večja učinkovitost na delovnem mestu,
  • boljša kakovost življenja svojcev, ki po ocenah strokovnjakov namenijo od 14 do 21 ur na teden za oskrbo obolelih in ostarelih svojcev.

Kdo bo upravičen do storitve?

ljudje starejši | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Za vsakega uporabnika storitve bodo namenili 78 evrov z DDV, in sicer za celodnevno povezavo prek telefonskega alarma E-oskrba v trajanju dveh let.

Tako bodo povečali dostopnost do socialnovarstvenega servisa E-oskrba, ki zagotavlja večjo varnost za vse, ki potrebujejo podporo pri samostojnejšem bivanju na domu ali v oskrbovanem stanovanju.

 

E-oskrba že od februarja dalje

E-oskrba | Foto:

Modularni sistem E-oskrba kot socialnovarstveno storitev z dovoljenjem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Telekom Slovenije svojim uporabnikom ponuja že od februarja dalje. Na voljo sta dva paketa, Osnovni in Premium.

E-oskrba omogoča:

  • daljše, bolj aktivno in varnejše bivanje na domu starejšim, kroničnim bolnikom, osebam z demenco ali drugimi težjimi zdravstvenimi stanji, kot so slepota, gluhost, huda obolenja;
  • zmanjšanje posledic padcev;
  • manjšo socialno izključenost;
  • manjšo obremenitev družin v skrbi za svojce;
  • preprečevanje zgodnjega odhoda v institucionalno varstvo. Strah pred ponovnim padcem povzroči opuščanje aktivnosti in posledično socialno izolacijo. Pri skoraj tretjini starostnikov so prav posledice padca vzrok za prezgodnji odhod v institucionalno varstvo.

oskrba na daljavo, Telekom | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Storitev vključuje:

  • najem opreme (odvisno od vrste paketa),
  • SIMkartico, ki omogoča dohodne in odhodne klice,
  • asistenčne storitve 24 ur na dan,
  • aplikacijo za spremljanje svojca,
  • vzdrževanje opreme,
  • tehnično pomoč.

Kako deluje E-oskrba?

V stanovanju uporabnika je nameščena posebna oprema, ki omogoča hitro in preprosto proženje klica na pomoč s pritiskom na gumb na obesku ali varovani enoti. Sodobna oprema zazna potrebo po po​moči, tudi ko uporabnik ne more pritisniti na gumb zaradi slabosti ali poškodbe. Pomoč organizira medicinsko o​sebje v asistenčnem centru in o tem obvesti svojce.

Poskrbite, da bo vsem v družini lažje

Preverite ponudbo – ​nar​očite se na klic svetovalca​​​​!

Ne spreglejte