Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 6. 2017,
12.35

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Vzajemna

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Zavarovalna polica advertorial rehabilitacija poškodba čakalne dobe Vzajemna zavarovanje

Sreda, 7. 6. 2017, 12.35

2 meseca, 1 teden

Zdravstvena polica

Ste tudi vi na tem seznamu 26 tisoč oseb?

Vsebino omogoča Vzajemna

Foto: Thinkstock

Čakalne dobe so v Sloveniji težava, ki od pacientov zahteva veliko iznajdljivosti. Ste tudi vi eden od 26 tisoč pacientov, ki prek dopustne čakalne dobe čakajo na specialistično obravnavo?

Poškodbe, okvare, obrabe in bolečine so stalne sopotnice rekreativnih, občasnih in profesionalnih športnikov. Športne poškodbe so posledica različnih nezgod, nepravilnega gibanja ali nepravilnosti gibalnega aparata.

Večje zahteve, več poškodb

Ker so zahteve v tekmovalnih športih vedno večje in je tudi splošna populacija vse bolj športno aktivna, se povečuje tudi število poškodb.

Med najbolj obremenjenimi sklepi v telesu je kolenski sklep, ki velja tudi za najkompleksnejši sklep v telesu.

Velike sile, močna obremenitev in preslaba fizična pripravljenost so poleg slabih gibalnih vzorcev glavni zunanji vzroki za vedno več tovrstnih poškodb.

Kot del telesa, ki je najbolj na udaru, kolenski sklep ob poškodbah zahteva skrbno obravnavo. To pomeni natančno zdravljenje in temeljito pooperativno rehabilitacijo. Če športnik želi biti spet čim prej fizično aktiven, mora vsa prizadevanja usmeriti v čim prejšnjo odpravo poškodbe in okrevanje po poškodbi. Upoštevati mora, da bo po operativnem posegu potreboval nekaj mesecev za rehabilitacijo.

Zelo pogosti posegi, čakalna doba izjemno dolga

operacija zdravstvo | Foto:

Med operativnimi posegi, ki jih ortopedi pri nas zelo pogosto izvajajo, je artroskopija kolena.

Artroskopija je operativni minimalno invazivni poseg, pri katerem s posebnimi instrumenti za gledanje prek TV-zaslona kirurg pogleda v posamezne sklepe in izvaja ustrezne minimalno invazivne operativne posege z namenom popraviti škodo, ki je nastala zaradi poškodbe ali bolezni, oziroma pozdraviti sklep.

Za artroskopijo kolena se odločijo zaradi diagnostičnih in terapevtskih namenov, največkrat pa pri poškodbah meniskusov, vezi, sklepne ovojnice, hrustančnih površin in ob motnjah v sprednjem delu kolenskega sklepa. Tako so lani v Valdoltri izvedli več kot tisoč artroskopskih posegov, od tega več kot 800 na kolenu.

Pol leta čakanja pomeni pol leta okrevanja

rentgen koleno | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ortopedske ambulante so po obremenjenosti na drugem mestu med vsemi specialističnimi ambulantami, takoj za fizioterapevtsko obravnavo na primarni ravni. Trenutno na pregled pri ortopedu čaka več kot 167.700 pacientov.

Na artroskopijo pacienti v povprečju čakajo 183 dni, kar je nad dopustno mejo čakalnih dob, ki znaša 90 dni. Na artroskopijo čaka kar 2.106 pacientov, ki imajo napotnico z oznako "redno", in 627 pacientov z napotnico z oznako "hitro". Nad dopustno čakalno dobo čaka več kot 410 oseb.

Zaradi poškodbe kolena je praviloma omejena gibljivost v kolenskem sklepu. Bolečina lahko po nekaj dneh tudi poneha. Če na artroskopijo kolena čakamo več kot pol leta, se s poškodbo ne zgodi nič oziroma žal ostane v kolenu. V kolenskem sklepu se po poškodbi kolena začnejo bolezenski procesi, ki začnejo kvariti sklepni hrustanec.

Lahko se pojavi izliv v kolenskem sklepu zaradi draženja kolenskega sklepa po poškodbi. Vse to pripomore k zelo hitremu propadu moči štiriglave stegenske mišice in posledični sprednji nestabilnosti kolena, kar povzroči dodatne nevšečnosti. Dovolj je, da čakamo 14 dni.

"V času polletnega čakanja na artroskopski operativni poseg ortopedi priporočamo krepitev štiriglave stegenske mišice s posebnimi vajami na fitnes napravi, vožnjo na sobnem ali cestnem kolesu pod zelo majhno obremenitvijo, hrbtno plavanje ali kravl. Odsvetujemo vsakršno drugo športno dejavnost in tudi običajno hojo ter stanje na mestu. Poenostavljeno pravilo okrevanja po poškodbi kolena je, da bo okrevanje po artroskopiji trajalo približno tako dolgo, kot bo preteklo od poškodbe do artroskopskega operativnega posega. Pol leta čakanja na artroskopijo torej pomeni pol leta okrevanja po artroskopiji," je povedal prim. Marko Špiler, dr. med.

Kar 26 tisoč jih čaka prek dopustnih čakalnih dob

Zaradi neurejenih razmer v zdravstvu in dolgih čakalnih dob bolniki iščejo različne načine, kako čim hitreje priti do specialista ali do operativnega posega oziroma pregleda.

Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je v sistemu čakalnih vrst 111.351 oseb (od tega 74.973 s statusom napotnice "redno" in 36.378 s statusom napotnice "hitro"). Med vsemi čakajočimi jih 26.190 čaka dlje od dopustnih čakalnih dob. Med njimi jih ima 18.081 napotnico s statusom "redno", 8.109 pa s statusom "hitro".

Z Vzajemno čakalnih vrst v zdravstvu ni

operacija zdravstvo | Foto:

vzajemna | Foto: Z zavarovanjem Zdravstvena polica zavarovalnice Vzajemna se lahko osebe izognejo obravnavi v javnem sistemu in so na vrsti v nekaj dneh prek mreže Vzajemna Net. Ta združuje vrhunske strokovnjake in mednarodno priznane zdravstvene ustanove v Sloveniji ter zunaj naših meja.

Zdravstvena polica zavarovancem omogoča hitro pot do specialističnih storitev, operativnih posegov ali drugega mnenja zase ali za svoje otroke.

V mrežo izvajalcev zdravstvenih storitev Vzajemna Net je trenutno vključenih več kot 40 domačih in okoli 30 tujih partnerjev. Za izvajanje storitev v tujini so se povezali z asistenčnimi partnerji, ki Vzajemni pomagajo pri zanesljivi organizaciji kakovostnih zdravstvenih storitev v tujini.

Vzajemna za zavarovance pripravi individualni načrt poti do zdravja doma ali v tujini.

Nekaj primerov čakalnih dob v javnem zdravstvenem sistemu:

 

Storitev, opravljena v okviru Zdravstvene police

Hiter dostop pri Vzajemni - povprečje

Čakalna doba v javnem zdravstvenem sistemu (v dneh)

Ortoped

7

87

Ultrazvok (UZ)

6

95

Fizioterapija

14

109

Magnetna resonanca (MR)

6

75

Dermatolog

8

99

Urolog

11

97

Računalniška tomografija (CT)

12

88

Kardiolog

5

103

Elektromiografija (EMG)

13

144

Nevrolog

5

85

Gastroskopija

10

100

Kolonoskopija

12

154

Artroskopija kolena

18

183

 

Ne spreglejte