Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Četrtek,
15. 4. 2021,
10.00

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

26

Natisni članek

SDS LDS Državna volilna komisija volitve

Četrtek, 15. 4. 2021, 10.00

3 leta

Vučko bo še pet let direktor DVK, septembra se ne bo upokojil

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

26

Predsednik Peter Golob in tajnik (direktor) Dušan Vučko

Državna volilna komisija (DVK) je nekdanjega poslanca in politika LDS Dušana Vučka izbrala za direktorja službe DVK še za tretji petletni mandat. Za to je bilo pet članov, proti je bil Marko Kambič. Drugi petletni mandat se Vučku izteče 9. avgusta. Po neuradnih informacijah bo Vučko septembra izpolnil pogoje za upokojitev. A se ne namerava upokojiti, kar se mu tudi ne bi splačalo. Odmere pokojnin za moške so trenutno nizke, država jih postopoma viša, da bi moške izenačila z ženskami.

Pa tudi sicer se hitra upokojitev Vučku, ki je bil v preteklosti policist, poslanec in vladni funkcionar, je pa še relativno mlad, rojen je 22. novembra 1964, finančno ne splača. Za direktorja DVK, nekoč se je funkcija imenovala glavni tajnik, je bil Vučko prvič izvoljen pred desetimi leti. "Podatka, kdaj izpolnim pogoje, javnosti nisem povedal, je pa danes objavljeno. Drži, izpolnim pogoje v letošnjem letu, sem se pa obvezal in nameravam mandat dokončati, če me bo le služilo zdravje in me ne bo položila kakšna bolezen," je na seji pred odločanjem Vučko nekoliko protestiral, ker smo na Siolu poročali "preveč" in dodal, da če se bo odločil za to, da se upokoji, se to ne bo zgodilo v času volitev in bo komisijo tudi dovolj zgodaj obvestil. Pojasnil pa je še:  "Počutim se relativno mladega, brez benifikacije zaradi dela v policiji bi imel še kar nekaj let do upokojitve."

Vučko kot poslanec in funkcionar LDS

Pred Vučkom je aparat državne volilne komisije na vseh volilnih in referendumskih odločanjih ljudstva, odkar smo s propadom socializma spet dobili poštene volitve, vodil Marko Golobič. Ob prvem imenovanju Vučka se je dvignilo precej prahu, nikakor namreč ni bil nepovezan s strankami. V preteklosti je bil poslanec LDS, zadnja leta pred imenovanjem pa nadomestni član državne volilne komisije na predlog LDS. S prevzemom direktorskega položaja na DVK je odstopil kot šef direktorata za upravne notranje zadeve notranjega ministrstva, ki ga je takrat vodila Katarina Kresal (LDS).

Na posnetku je Vučko desno ob predsedniku DVK, vrhovnem sodniku Petru Golobu:

Predsednik Peter Golob in tajnik (direktor) Dušan Vučko | Foto:

Državna volilna komisija je prvič Vučka izbrala pred desetletjem na zaprti seji, na katero novinarji nismo smeli. Zanj je glasovalo več članov komisije kot za Bojana Trnovška in Blaža Kovača.

Izvolitev Vučka sproža "resne dvome o strokovnem, nepristranskem in politično nevtralnem delu državne volilne komisije", se je pred desetletjem na izbiro odzvala takrat največja opozicijska stranka SDS, ki je opozorila, da je Vučko nekdanji poslanec LDS, predsednik občinskega odbora LDS v Bohinju, občinski svetnik, dolgoletni sekretar poslanske skupine LDS, zadnja leta pa vodja direktorata za upravne in notranje zadeve notranjega ministrstva, ki ga vodi predsednica LDS Katarina Kresal.

"Na zadnjem kongresu stranke nisem kandidiral na nobeno funkcijo, nisem funkcionar stranke," se je takrat na protest odzval Vučko, ki je odstopil tudi kot občinski funkcionar, ker se je, kot je povedal, odločil "izstopiti iz politike". Podobno – da je to politično imenovanje – so iz SDS protestirali tudi takrat, ko je Vučko postal šef direktorata za notranje zadeve notranjega ministrstva.

Današnje podaljšanje mandata Vučku bo pomembno, pred državo je volilno leto, ko bomo izbirali nov državni zbor, lokalne oblasti in še novega predsednika republike.

O tretjem mandatu Vučka DVK prvič odloča v času mandata novega predsednika DVK Petra Goloba, ki je bil izbran po tem, ko so predčasno zaradi sodniške upokojitve pred dvema letoma prekinili mandat Antonu Gašperju Frantarju

Peter Golob in Dušan Vučko
Novice Poštenost volitev: Kdo in kako skrito bo štel glasove
Ne spreglejte