Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
29. 12. 2014,
7.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vreme sneg mraz

Ponedeljek, 29. 12. 2014, 7.02

6 let, 6 mesecev

Vstop v novo leto bo ledeno mrzel (foto in video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za prihodnje dni je za vso Slovenijo zaradi nizkih temperatur in ponekod močnega vetra razglašen oranžni alarm. Danes bo delno jasno, veter bo dopoldne oslabel, v naslednjih dneh pa ponovno okrepil.

Najvišje dnevne temperature danes bodo od –5 do –1, na Primorskem okoli 2 stopinji Celzija.

V prihodnjih dneh bodo z izjemo Primorske temperature ostale ves dan krepko pod lediščem. Najnižje jutranje temperature pričakujemo od torka do vključno četrtka in sicer med -10 in -15 st. Celzija.

Na nadmorski višini 2.500 metrov je snega v Julijskih Alpah do okoli 140 centimetrov, na 1.500 metrih pa do okoli 60 centimetrov, drugod od 20 do okoli 30 centimetrov. Zaradi vetra je višina snežne odeje precej neizenačena. Nevarnost snežnih plazov se je v visokogorju, kjer je že bil stari sneg, povečala na 3. stopnjo, drugod pa je večinoma 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Jutri bo spremenljivo oblačno, predvsem na vzhodu države bodo mogoče kratkotrajne snežne plohe. Veter se bo zjutraj in dopoldne nekoliko okrepil in še okrepil občutek mraza. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, ponekod v notranjosti Slovenije pa severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od –16 do –8, ob morju –4, najvišje dnevne od –7 do –2, ob morju do okoli 2 stopinji Celzija.

Od jutri do vključno četrtka je razglašen oranžni alarm za vso državo. Kako nevarne so lahko vremenske razmere, se je pokazalo v nedeljo na primorski avtocesti, ko je zaradi slabe vidljivosti in močne burje verižno trčilo več kot 50 vozil, pri tem pa je umrl švicarski državljan.

Trenutne razmere na cestah, sporočila o zaporah, kolonah in drugih posebnostih lahko spremljate tukaj.

Nizke temperature, spolzka cesta, sunki vetra na posameznih odsekih cest, neuporaba predpisane zimske opreme, prehitra vožnja in ostalo lahko v teh neugodnih vremenskih razmerah vpliva na prometno varnost. Ppolicisti zato svetujejo, da vozniki vozijo znotraj omejitev hitrosti ali kak kilometer na uro počasneje in bolj previdno, strpno, predvsem pa na ustrezni varnostni razdalji, saj je pot ustavljanja na spolzki in poledeneli cesti lahko tudi večkrat daljša kot na suhi cesti.

V sredo bo delno jasno, v severni Sloveniji bodo mogoče kratkotrajne snežne plohe. V četrtek, prvi dan leta 2015, bo povečini jasno in zelo mrzlo s temperaturami do –14 stopinj Celzija.

Težave z vremenom tudi na Balkanu Potem ko je v nedeljo na več delih Hrvaške promet oviral sneg, je močna burja danes za ves promet zaprla avtocesto Zagreb-Split med odcepoma Sveti Rok-Posedarje, medtem ko so avtocesto Reka-Zagreb med odcepoma Kikovica-Delnice nekaj po 7. uri odprli samo za osebna vozila. Zimsko vreme povzroča težave predvsem v prometu tudi drugod po Balkanu.

Ne spreglejte